Pieterpad: Pieterburen - Oostum 20.3 km

 Afgelopen woensdag begonnen we aan de meest bekende langeafstandswandelroute van Nederland, het Pieterpad, 487 km. Niet de langste want het Zuiderzeepad wat we net beëindigd hebben is 3 km langer. Ja, het moest er maar eens van komen, we hadden het lang voor ons uitgeschoven omdat iedereen altijd doet of dit het enige langeafstandspad in Nederland is terwijl er zoveel mooie andere paden zijn.

We begonnen, zoals zovelen voor ons die dit pad liepen, in Pieterburen, ook bekend als beginpunt van wadlooptochten wat we van hieruit ook verschillende keren hebben gedaan. 

De St. Petruskerk met ervoor de prachtige botanische tuin 'Domies Toen'. Nu was er niet veel te zien maar ik heb de tuin in betere seizoen mogen bewonderen.

Het leuke van dit bekende pad is dat men rekening houdt met wandelaars zoals bijvoorbeeld deze kweker. Aan onze rugzak en wandelschoenen is natuurlijk te zien dat we langeafstandslopers zijn en we werden daarom verschillende keren aangesproken over het pad en ook aangemoedigd. Leuk, net zoals tijdens onze camino in Portugal/Spanje.

Het boerenland boven Groningen is niet echt aantrekkelijk maar de plaatsjes des te meer. Wat opvalt zijn de verschrikkelijk mooie, grote huizen. We stonden regelmatig stil om er weer eens eentje uitgebreid te bewonderen.

Schoonzus Anja herkende hier meteen sommige pannetjes en ketels die haar moeder, mijn schoonmoeder dus, ook had gebruikt.

Hier een foto van het Winsumerdiep in Winsum, mooie oude panden aan het water. In deze plaats hebben we ook overnacht.

Op verschillende plaatsen kwamen we deze borden tegen, ze hoorden bij een wandelroute.

In 2018 was het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtte. Om dat te vieren zijn ze onderdeel van het hoofdprogramma van de Culturele Hoofdstad van Europa  met een tentoonstelling, muziekvoorstellingen, wandelroutes en andere activiteiten.

Dat kerkje op het schilderij is rechts achter het bord in de verte te zien. 

 En hier van dichtbij. Zo mooi, het kerkje van Oostum, gelegen op een wierde (kunstmatige heuvel) wat goed te zien is op de foto. Gebouwd in het midden van de 13e eeuw, toren en zadeldak zijn waarschijnlijk 16e eeuws.

Hier stond een van onze auto's, dit was het einde van ons eerste dagtraject.

Reacties

 1. Veel succes, leuk ik zie nu al verschillende foto’s die ook in ons fotoboek van vorig jaar staan. Wij hebben de route gefietst, was ook geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met deze tocht! En als jullie in het zuiden komen staat de koffie klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om jullie weer te volgen op een lange wandeling. Ik vind Groningen prachtig, mooie huizen, veel ruimte en mooie kerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga je zeker weer volgen. Veel pkezier

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een aardig eindje lopen tot bij ons in zuid Limburg. Ik wens jullie veel succes en mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel wandelplezier, en alvast bedankt voor alle mooie foto's van deze tochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk dat we in gedachten weer mee kunnen wandelen en genieten van de mooie foto's uit de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's, Marthy en zo via jouw blog kunnen we, zoals Emie ook al schrijft, gewoon 'meewandelen' maar niet moe worden of blaren oplopen!!!
  Dat bord bij het startpunt met de tekst 'loop de tocht niet alleen met de voeten maar met hart en ziel'. Wat mooi gezegd, hè. Voor jullie vast niet moeilijk om dit volmondig te beamen! Fijne tocht verder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.