Zoete aardappel

Ik kom tegenwoordig steeds meer recepten met zoete aardappelen tegen en gebruik ze steeds vaker. Zou ik ze ook zelf kunnen kweken, vroeg ik me af. Ik ging maar eens op de site van Diana kijken want die allesweter op het gebied van moestuinieren zou er ongetwijfeld wel iets over weten te vertellen. 
En ja hoor, zij was al eens bezig geweest met het telen van zoete aardappelen maar was er weer mee gestopt omdat zij de resultaten te pover vond. In een warmer klimaat zou het vast beter gaan was haar mening. Mijn Franse moestuin ligt in een warmer klimaat en ik vond dat ik het daarom maar eens moest gaan proberen.

Keurig heb ik de aanwijzingen van Diana opgevolgd 
De aardappelen moeten op een warme plaats in een glas water voorkiemen. Zij raadde hyacintenvaasje aan en die had ik hier staan dus dat kwam mooi uit. De boven- en onderkant van de knol is soms lastig te bepalen vond ze, nou dat klopt want ik heb zeker een kwartier lang naar die stomme knollen zitten kijken en terwijl ik dacht dat ik ze met de onderkant in het water gezet had blijkt dat in ieder geval bij eentje niet te kloppen want die loopt van onderen uit en dat had aan de andere  kant moeten gebeuren. 

Het duurde trouwens wel even voor dat er wat gebeurde maar na een paar weken zag ik wortels aan de knollen komen. Tot zover deze aardappelen, ik hou jullie op de hoogte hoe het er verder mee af gaat lopen.

Dit zijn de gewone piepers, tenminste daar moeten ze naar groeien want het lijkt nu nog niets. Maar als je goed kijkt zie je dat er leven in zit. Er staan nu een week of twee al drie eierdozen voor het raam van de schuur en de eerste uitlopers piepen uit deze kleine pootaardappeltjes.


De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd is trouwens geen familie van de gewone aardappel, ze zijn helemaal niet met elkaar te vergelijken. 

Reacties

 1. Terwijl ik dit lees ben ik bezig zoete aardappelsoep te maken. Hoe bestaat het.
  Telen ga ik niet, maar ik wens jou succes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, een nieuwe soort aardappelen telen. Hier worden ze ook vaak gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om dat zo te doen! En lekker! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed idee! Dat ga ik ook uitproberen. Wij eten ze ook vaak, het is eigenlijk gewoon een groente. Handig als je je groente-inname wil verhogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja lekker, zoete aardappel. Ben benieuwd naar jullie aanstaande oogst

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vroeg het mij ook al eens af of je ze zelf kon telen. We gaan het maar niet proberen na jouw verhaal, jij veel succes ermee in je Franse moestuin. Gaat bijna weer beginnen, denk ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wacht met spanning af of ze echt aangaan in het zonnige zuiden...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk, zoete aardappels! Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker hé die zoete aardappel. Gek dat we tegenwoordig zoveel "nieuwigheden" eten. Wat een overvloed aan keuze hebben we toch. Komt vast goed met die bataat in de Ardèche.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben benieuwd naar je resultaat. Kan me niet herinneren dat ik ooit zoete aardappelen heb gegeten......

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.