Doorgaan naar hoofdcontent

Cinque Terre

De Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Ligurië. Het is het kleinste natuurpark van Italië en staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Vijf dorpjes, onderling verbonden met voetpaden, kleurrijke huizen tegen de rotswanden geplakt. Je komt er per trein die langs alle dorpjes rijdt, het grootste deel van het traject gaat door tunnels.





In de dorpjes overal smalle straatjes die naar boven lopen. De was kon er maar net tussen hier en hing heel hoog.


Jammer genoeg waren veel van de lagergelegen voetpaden afgesloten. Die waren door de zware regenval van de laatste tijd zo gevaarlijk geworden dat reparatie nodig was. De hogere paden zijn stijl en erg zwaar door ontelbare hoge treden. We hebben het wel geprobeerd en zijn hoog gekomen maar de routes zijn slecht aangegeven en afzettingen langs steile paden zijn er of helemaal niet of heel gammel.


Het is een prachtig gezicht, al die gekleurde huizen met als achtergrond de zee. Maar het is een toerischtische trekpleister van jewelste en daardoor erg druk. Je hoort allerlei talen om je heen, alhoewel de mensen op de foto hierboven Italianen waren, we hadden een leuk gesprek met ze. Onze eerste kennismaking met de Italiaanse bezienswaardigheden was een drukke, het mag voor ons iets rustiger.


Reacties

Onliemie zei…
Manman die huizen! Zo hoog, zo steil... als daar ooit een aardbeving komt! Ik mag er niet aan denken. En die drukte? Dat is Italië denk ik. Geef mij dan maar jouw stukje Ardèche!
Jeanne zei…
Wat een kleuren en wat heb je oog voor detail, zo mooi! Ik weet uit ervaring, dat er ook rustige mooie plekken in Italië zijn. Ik hoop dat jullie die ook nog gaan zien.
Bertiebo zei…
Zo vrolijk ziet het er uit!
In de weer zei…
Wel leuk dat je het 'n keer hebt gezien toch ?
Sjoerd zei…
Zo herkenbaar, ik waan me meteen weer terug daar.
Elizabeth zei…
Oh, jullie zijn in Italië... Reislustig hoor! En bijna net zo mooi als Frankrijk...
Nee, gewoon anders en ook heel gevarieerd. Geniet er van!
Anoniem zei…
Ziet er mooi uit. Maar hoe komen die inwoners daar aan boodschappen en naar dr werk en hoe doe je dat met kleine kinderen? Lies
Mirjam zei…
Oh wat prachtig toch... net of ik even terug was. Wij gingen destijds vanaf La Spezia met een boot naar de dorpjes. Wandelpaden waren toen ook veelal afgesloten, maar zo'n 12 jaar geleden was ik er ook en toen heb ik wel zo'n pad bewandeld tussen twee dorpen in en dat was echt een belevenis hoor.
Nanda zei…
Wat mooi!! Wij zijn inmiddels weer in Nederland. Ik wens jou en Mart een heerlijke vakantie. Heel veel plezier!
Emie zei…
Er is echt een enorme achterstand in wegenonderhoud. Het komt regelmatig voor dat de regen stukken weg doet verschuiven en dat het lang duurt voor er geld beschikbaar is. We vragen ons zelfs af of het ooit allemaal weer gord kan komen op dat punt. Maar die foto's van gekleurde huizen en wasjes! Daar heb je niet alleen jezelf een plezier mee gedaan.
Annelies zei…
Oh, wat mooi en kleurrijk daar! We wensen jullie hele fijne Italiaanse dagen.
Heel veel genieten, hoor!
(hoef ik niet te zeggen, doen jullie toch wel!)
Marthy zei…
Er moet daar niet één huis gaan schuiven, want dan schuift alles. We kunnen niet altijd in dat stukje Ardèche blijven zitten, Kris, we moeten af en toe onze neus eens buiten de deur steken.
Marthy zei…
Mooi hè, die kleuren. En die rustige plekjes komen ook nog wel hoor Jeanne.
Marthy zei…
Ik wilde het al jaren een zien, Toos en dat is nu gebeurd. Heel mooi maar aan één keer genoeg.
Marthy zei…
En dan hadden wij nog een bewolkte lucht, het zal er nog mooier uit zien met een prachtige blauwe lucht er boven.
Marthy zei…
Haha, ja hoot, met dat genieten lukt het aardig.
Marthy zei…
Ik had bij jou al eens gelezen over dat slechte wegenonderhoud, Emie. We ko,men het nu buiten de snelweg overal tegen.
Marthy zei…
Het is totaal anders dan de Hoge Alpen, Nanda, maar heel mooi.
Heel bijzonder om te zien. Deze zomer heb ik er ook over gelezen bij iemand anders op de blog, maar weet niet meer bij wie. Hele mooie plaatjes met al die huizen.
Marthy zei…
Jammer, Mirjam, geen boten en geen lage wandelpaden dit keer. Maar het was toch wel genieten hoor, van al die kleurrijke dorpjes.
Marthy zei…
Lies, er zijn wegen maar dan moet men nog wel te voet naar een dorpje denk ik. Wij vroegen ons ook wel af waarom die mensen daar willen wonen.
Marthy zei…
Ja, dit is beter dan een keuken verbouwen, Sjoerd.
Marthy zei…
Nog even de kans waarnemen, Elizabeth, voordat we weer naar het noorden vertrekken.
Marthy zei…
Ja, al die gekleurde huizen op een foto vormen wel ansichtkaarten, Jeannette.
pieke zei…
wat jammer dat het lage pad dicht was. wij wandelden het een keer helemaal voor we kinderen kregen, zo'n 15 jaar terug denk ik. in een van de dorpjes daar hebben we toen heerlijk op een plein gelunched. dat was voor ons destijds een enorme luxe, maar het paste helemaal bij de prachtige omgeving daar. goed besteed geld, want ik kan het nog precies oproepen. dank voor de herinnering!
Ageeth Mooij zei…
Al die kleuren en de was buiten, wat een prachtig gezicht!
Marthy zei…
Graag gedaan, Pieke. Ja, jammer dat het pad dicht was maar we hebben toch wel genoten hoor.
Marthy zei…
Volgens mij typisch Italiaans, die was buiten, in Frankrijk zeldzaam.