Doorgaan naar hoofdcontent

Abbaye de Boscodon

Er werd niet gewandeld vandaag, we hadden een culturele dag. Er stonden twee bezoeken op het programma en ik beschrijf hier wat we vanmiddag deden. Ons ochtendbezoek komt volgende week wel, anders overvoer ik jullie. Met als gids Ilse, samen met haar man Bert de eigenaars van onze camping, bezochten we de abdij van Boscodon. Dit historisch monument uit de 12e eeuw ligt op 1150 meter hoogte, omgeven door indrukwekkende bergtoppen.


Het gebouw is ontworpen naar het principe van de gulden snede, ofwel de ‘Divina Proportia’ (goddelijke proportie), de verhouding in een rechthoek die als zeer harmonisch wordt beschouwd. De kerk is van binnen sober, totaal geen opsmuk, de monniken mochten niet afgeleid worden. Het Mariabeeld zal er in de tijd van de monniken niet gestaan hebben.




De abdij werd meerdere malen verwoest. De laatste 30 jaar wordt ze weer heropgebouwd en gerestaureerd en is ze opnieuw bewoond door zusters en paters Dominicanen.

Hier vertelt Ilse nog wat  over het principe van de gulden snede. Zij geeft 's zomers tweewekelijks een Nederlandstalige rondleiding in de abdij. Dus mocht je volgend jaar daar in de buurt zijn, een aanrader. Zowel de abdij als de uitleg van deze voortreffelijke gids.




Reacties

Elizabeth zei…
Prachtige plek daar hè... Ik vind het leuk om de abdij weer terug te zien. Wij hadden een paar jaar geleden het geluk dat er een concert werd gegeven.
Wat mooi dat de abdij elke keer toch weer wordt herbouwd.
Jeanne zei…
Veel gezien en veel geleerd?
Sjoerd zei…
Mooi dat hier fotografie alsook religie elkaar tegenkomen, al zal niet iedereen snappen wat ik hier bedoel.
Jan uit Perth zei…
Altijd zo indrukwekkend, dat Gulden Snede-principe. De Nederlandse architect Dom Van der Laan was er ook zeer bedreven in.
Marthy zei…
Ilse vertelde dat er concerten werden gegeven. Dat zou ik ook graag eens mee maken daar op die bijzondere plek.
Marthy zei…
Een non heeft dat jaren geleden opgepakt en toen een stochting in het leven geroepen.
Marthy zei…
Ik begrijp wel wat je bedoelt, Sjoerd. De gulden snede wordt immers ook in de fotografie toegepast.
Marthy zei…
Heel interessant om wat meer te weten over de bouwstijl van zo'n oude abdij.
Marthy zei…
Daar ga ik wat meer over opzoeken. Bedankt, Jan.