Marakkech

Marrakech gaat onder het toerisme gebukt. Maar als je dat gewoon vergeet is het een fascinerende stad vol leven, humor, kleuren en geuren. We lieten ons er vanmorgen met een taxi vanaf de camping naar toe brengen en vanavond weer ophalen. We hebben er de hele dag rondgedwaald, de drukte over ons heen laten komen en genoten. Het eerste wat je ziet als je uit de taxi stapt is de minaret van de Koutoubia moskee, 69 m hoog en een goed oriëntatiepunt in de stad. Daar tegenover ligt het grote Place Jemaa-el-Fna, het bekendste plein van Marokko en eigenlijk meer een theater in de open lucht. Overdag is het rustig, verkopers van sinaasappelsap verkopen je graag een glas, kosten 0,40 cent!Achter het grote plein liggen de soeks, elk met hun eigen beroepsgroep. Al wandelend komen we in de wijk van de 'tanneurs', de leerbewerkers. Er moet heel wat gedaan worden voor een leren jasje, smerig en zwaar werk. Al de huiden van de dode dieren die daar op hopen liggen stinken enorm.

 


We bezoeken het 'Maison de la Photographie de Marrakech' met een schitterende tentoonstelling van zwart-wit foto's genomen tussen 1870 en 1950. Indrukwekkend.


Naast het museum gebruiken we een lekkere lunch en dwalen dan weer verder. Foto's van mensen nemen is in Marakkech bijna onmogelijk, maar er is genoeg om te zien en een foto van te maken.De Ben-Youssef medersa gaat net weer open als wij er aan komen lopen en we gaan als eerste naar binnen. Deze Koranschool werd opgericht in 1570 en is eigenlijk de traditionele universiteit van Marrakech. Het bewerkte cederhout en stucwerk is wondermooi.
 
We brengen nog een bezoek aan de wijk van de wolververs en gaan dan weer op weg naar het grote plein waar de eettentjes ondertussen hun mobiele keukens uitgeklapt hebben en de toekomstvoorspellers, slangenbezweerders, Berberse waterdragers, muziek- en toneelgroepjes, hennatatoeëerders hun best doen om wat aan je te verdienen. We schuiven aan bij een eettentje en zitten tussen de Marokkanen en de toeristen een heerlijk maaltje te verorberen. We hebben een geweldige dag gehad!


 Reacties

 1. Wat hebben jullie weer fantastische dagen achter de rug. Een genot om te lezen en toenemende mate van enthousiasme om die kant op te gaan!
  Geniet ervan, dat doen wij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Wietske, we kunnen het aanraden, het is een prachtig land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je ook meedoet met Stuureenfoto. Die beelden van Marakkech brachten vele mooie herinneringen terug. Fantastische stad. De foto's geven een mooi beeld van alle kleuren daar.
  Groeten,
  KnutzEls

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je reageert, Els. Ja. Marakkech, ondanks al zijn toeristen een heerlijke stad.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy