Een prachtige dag


Wat hebben we vandaag veel gezien, een geweldige dag. Dit wordt een blog met heel veel foto's. We reden vandaag door de Anti-Atlas met de hele dag de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas op de achtergrond. De eerste plaats die we aandeden was Tazenakht, een belangrijk centrum van de tapijtweverij. Er was souk dus dan wordt het dorp overspoeld door transportauto's van het soort die bij ons al lang niet meer rijden en het zijn voornamelijk mannen die de inkopen komen doen. Wat een prachtige koppen zie je, jammer dat ze niet even willen poseren.
We gaan daarna naar het oude dorp waar de vrouwen in het halfduister van hun huizen de beroemde tapijten met oranje achtergrond weven. Ik mag foto's nemen van een vrouw die in een lage ronde oven brood aan het bakken is en we worden daarna uitgenodigd om thee te drinken in de tapijtcoöperatie waar een vrouw aan het werk is. Alles wordt met de hand gedaan, het kammen en spinnen van de wol, daarna het verven met natuurlijke stoffen en dan het weven, wat enorm tijdrovend is. We kopen geen tapijt maar ik zie op een binnenplaats wel een tajine in het model wat ik zoek voor een van de schoondochters. De koop is snel gesloten en iedereen is tevreden.
 


Verder gaat het weer terwijl de mooiste landschappen aan onze ogen voorbij trekken. De oude bus hieronder vervoerde niet alleen allerlei materiaal maar ook een paar geiten en schapen bovenop.
 


We komen aan in Aït-Benhaddou, waar een oude vesting ligt van leem en riet die de laatste jaren helaas redelijk wat beschadigingen heeft opgelopen. Maar het blijft een van de meest indrukwekkendste ksars van het zuiden en het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het dorp is een wirwar van straatjes en overdekte passages. De meeste huizen zijn vervallen en bijna alle gezinnen hebben in het nieuwe dorp een onderkomen gevonden. In dit decor werden al heel wat bekende films gedraaid.
 


 
 

 
Dit was nog niet alles. Een paar kilometer verder ligt Tamdaght en zijn oude kasbah waar we als laatste een kijkje gaan nemen. Ook deze kasbah deed dienst als decor voor een film, met name voor de Gladiator. Zo, dit waren onze indrukken van vandaag, een prachtige dag.

Reacties

 1. Wat fijn dat jullie zo veel indrukken kwijt kunnen op jouw blog, Marthy. Ik wist niet dat dit zo'n mooi land was. Wat hebben jullie een supergave rondreis - om nog heel lang van te kunnen (na)genieten
  (en ik ook!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend. Gewldig om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dit land blijft wel even hangen, Ien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een land, Emie, we blijven ons verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy