In spin de bocht gaat in

Het eerste wat ik zag was dat fel gekleurde snoer, toen zag ik pas dat het springtouw was. Zou dat nou net zo lekker zwiepen als het touw waar wij vroeger mee sprongen? Wij woonden achter de deftige Voorstraat in Noordwijk Binnen en het begin van onze straat waar het hoofdpostkantoor stond was smal en later verbreedde zich dat. Fijn, dat smalle stuk want daardoor reden er geen auto's in onze straat en met alleen af en toe een fietser hadden we speelruimte volop. Wij woonden daar met nog een paar grote gezinnen, veel kinderen van dezelfde leeftijd dus er waren altijd vriendinnetjes om mee te spelen. Touwtje springen deden we naar mijn gevoel bijna dagelijks. Ik hoor nog dat grote touw kletsen op de straat, de spanning in je buik om op het juiste moment de touwcirkel in te springen. We probeerden ook om met zo veel mogelijk kinderen tegelijk in het touw te springen. Als het te veel kinderen werden, kwam het touw tegen iemand zijn benen aan en dan begonnen we opnieuw. Ik zie nooit meer zo'n zwiepend groot touw en hoor nooit meer in spin de bocht gaat in.......
Reacties

 1. Op het speelplein bij school, soms wel met z,n 6en. 123 achter elkaar. Nee, nou lukt dat niet meer... Voorbij....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, Els dat gevoel om op het juiste moment in te springen krijgen we nooit meer, nog afgezien van het feit of we lenig genoeg zijn.

   Verwijderen
 2. Ja ik zie het nog wel een enkele keer maar alleen als er een juf begint met draaien en dubbele bochten zoals wij dat noemden zie ik nooit. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik woon niet in een kinderrijke buurt en ook niet vlakbij een school dus zie het nooit meer, jammer.

   Verwijderen
 3. Kom naar Oudewater, Marthy en bezoek ons Touwmuseum> Daar kun je o.a. zelf je springtouw draaien. Ook voor kids leuk en leerzaam. Neem je daarna een kijkje in de Heksenwaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar zomer nog gedaan Marthy bij onze kleindochter. Niet met heel veel kinderen want we waren met z'n vieren. Je ziet het niet vaak meer maar dat komt ook omdat de kinderen tegenwoordig meer in de eigen tuin spelen. Gewoon zelf touwtje springen doe ik ook nog regelmatig. Gewoon je kleindochter een springtouw cadeau geven Marthy. Volgens mij wordt dat genieten voor jullie alletwee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, waarom ook ik eigenlijk niet. Die standaard met dat gekleurde springtouw staat voor een winekl drie minuten lopen bij me vandaan. Ik denk dat ik maar eens een paar meter ga kopen.

   Verwijderen
 5. Oh, wat een nostalgie! Wat deed ik dat graag. De straat waarin ik opgroeide kende weinig auto's en ook wij speelden met alle buurkinderen op straat. Deden ook wel 'volgen' met het grote springtouw. En ook alleen springen en dan het touw twee maal onder je door halen in één sprong. "Hogers'noemden we dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat jij al die benamingen nog kent. Ik weet nu nog hoe leuk ik dat 'springtouwen' altijd vond.

   Verwijderen
 6. Bij ons in de straat zijn de meisjes (en een enkele jongen) elke zomer wel aan het touwtje springen. Ik vind het leuk dat die moeders dat aan de kinderen leren. Een lang touw, soms aan 1 kant vastgeknoopt als er maar één moeder beschikbaar is. Inderdaad jeugdsentiment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed te horen dat het nog steeds gebeurten dat de moeders het doorgeven.

   Verwijderen
 7. Dat kun je toch niet met zo'n plastic gevalletje. Daarvoor heb je echt zwaar touw nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dacht ik zelf eigenlijk ook, Sjoerd, maar hieronder spreekt een deskundige.

   Verwijderen
 8. Jawel hoor. Dat doen ze nog steeds met die lange touwen... En in mijn lessen zeker.Ik ben een "ropeskipfan". En ook met een dubbel touw. Dat moet ik hen wel aanleren terwijl ik dat als kind ook al deed op de speelplaats. Maar uitdagend vinden ze het in ieder geval wel.En aan Sjoerd hierboven : dat lukt prima met zo'n plastiek touw. De wedstrijd ropes zijn allemaal in plastiek. Probeer maar eens!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, wij sprongen ook met dubbel touw, waren we keigoed in.

   Verwijderen
 9. Dat ging zo met periodes op school: eerst weken knikkeren, daarna alleen maar touwtje springen...... O ja er waren ook weken dat we gingen elastieken. Dat vond Ik leuker als touwtje springen volgens mij. De zwart wit foto illustreerd mooi je verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, elastieken, dat was ik helemaal vergeten want dat deden wij ook. Wij hadden toen natuurlijk geen leuk uitziend elastiek maar gebruikten het onderbroeken elastiek van onze moeders, haha.

   Verwijderen
 10. Ja, leuk, touwtjespringen. En inderdaad spannend of je op tijd was met in- en weer uitspringen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dat leuk dat je je dat gevoel van spanning nog kan herinneren, hè, Inge.

   Verwijderen
 11. Wij deden ook altijd "kwammessen". Dat was heel snel springen en ook hoog springen.
  Heb je al touw gekocht? Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, al die streek gebonden benamingen voor hetzelfde spelletje.

   Verwijderen
 12. Ik zie het in onze regio nooit en dat is toch heel jammer. Ik kan me herinneren dat het helemaal top werd als twee moeders (of vaders) op een zomeravond wilden draaien met twee touwen tegelijk, zo tegen elkaar in. Dat was heel erg moeilijk springen, maar het lukte wel. Hoe die variant heette weet ik niet, maar ik kan met het sfeertje goed herinneren. Nu springen ze misschien alleen nog maar touw in de sportschool? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat was dat spannend, met die twee touwen, Wieneke. Ik zie het hier ook nooit doen, maar er wordt toch springtouw verkocht, dus er is nog hoop;-)

   Verwijderen
 13. op de school van mijn dochters was in september een sprintouwwedstrijd, wie de beste trucjes kon. Super goed idee van de docenten, want de touwen gaan nu al maanden bijna elke dag mee naar school, ze zijn helemaal gegrepen. Bij net zo'n rek kocht mijn jongste 1,5 meter roze springtouw. Het best besteedde zakgeld sinds jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen, Pieke. En ik maar denken dat er bijna geen touwtje meer gesprongen werd. Ik ga vandaag nog een springtouw kopen bij dat rek, roze, want dat vindt de kleindochter ook het mooist.

   Verwijderen
 14. Marthy, ik lees dit nu pas - een paar maanden later - maar sprongen jullie ook "sjo"? (Het zal oorspronkelijk wel "show" zijn geweest.) Dat was hoog springen en heel snel touwdraaien, zodat dat in één sprong twee keer onder je door ging. Als volgt, op de hoofdletters dus:
  Een-twee-drie SJO
  Een-twee-drie KO
  Een-twee-drie LA
  Een-twee-drie DE !
  Viel niet mee, maar was te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als ik het me goed herinner zongen wij ook zoiets. Leuk dat je reageert.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.