Spreekwoorden en gezegden

Mijn moeder was van de spreekwoorden en gezegden. Voor iedere gelegenheid wist ze er wel eentje en met het ouder worden besefte ik dat er in veel van die gezegdes een wijsheid school. Ik was al lang van plan om hierover eens een blogbericht te maken maar het kwam er niet van totdat ik gisteren de post van Bertie las. Sjoerd benoemde daar een spreekwoord wat ik in mijn jeugd vaak hoorde uit mijn moeders mond. Het was in ons gezin normaal dat twee van mijn jongere broers op zaterdagmorgen mijn vader hielpen op zijn land. Maar pa hield er andere werktijden op na dan mijn lieve broertjes. Hij liep dan te mopperen in de keuken omdat die jongens nog in hun bed lagen. Mijn moeder, in al haar wijsheid, stuurde hem dan weg met de belofte dat ze er echt zo aan zouden komen. Vervolgens liep ze naar de trap en riep van onderaf: 'Mannen, eruit! Wie 's nachts vist moet op de dag zijn netten drogen'. Oh, ik zie haar daar nog staan, nooit echt boos, half lachend. Zij begreep jongeren zo goed. Nog een mooie uit haar mond was deze: 'Ik kan toch wel dansen al is het niet met de bruid'. Zij bedoelde daarmee dat ze best tevreden was terwijl haar huishoudportemonnee niet bepaald goed gevuld was. Ze nam het leven zoals het kwam, heeft veel meegemaakt met dat grote gezin. Misschien dat al die 'wijsheden' haar daarbij steunden?

Reacties

 1. Geweldig, ik hou wel van die gezegdes. Zo zei mijn schoonmoeder op haar oude dag: ik raak uit mijn soort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder zei in haar laatste jaar 'ik raak op' en dan zei ik 'ja, maar je mondje gaat nog aardig'

   Verwijderen
 2. Ik houd van spreekwoorden en gezegdes en heel toevallig had ik afgelopen dinsdag, met de wekelijkse inloop op school, met onze kleindochter daar een les over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Toos, want ik heb het idee dat ook mijn kinderen al veel minder spreekwoorden kennen.

   Verwijderen
 3. Mijn moeder was ook van de spreekwoorden. Die van de dansende bruid zit diep in mij verankerd. Maar ook ‘die is met visbakken de pan uitgesprongen’. Betekenis: die is onaangepast/ een beetje raar. Of ‘ heb je onder een konijnenhok gelegen: als een beetje wit om de neus zag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat we met al die spreekwoorden van onze moeders wel een boek kunnen uitgeven, Ton;-) Die van het konijnenhok kende ik niet.

   Verwijderen
 4. Mijn moeder was net zo. Zij zei op zo'n moment: 's avonds een vent, 's morgens een vent. Als mijn broer en ik ruzie maakten, noemde ze ons Kaïn en Abel. Ze had echt altijd en overal een spreekwoord of gezegde op, en wat heb ik me daaraan geërgerd als kind, vond het vaak van die dooddoeners waar je geen antwoord op had. Ik betrap mezelf er nu regelmatig op dat ik bij een bepaalde situatie denk aan zo'n uitspraak van mijn moeder, ze had vaak gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Anja, bij mij is het nog erger nu, ik gebruik ze zelfs, al die spreekwoorden van mijn moeder.

   Verwijderen
 5. Zoals je al zag, ik ben zelf ook van de spreekwoorden. Ik vind dat er echt wel betekenis achter zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eentje van mijn schoonmoeder : " Voor 't geld danst den beer". Zeg ik ook wel eens tegen mijn leerlingen wanneer ze zich extra inzetten wanneer het voor punten is. :-)
  Leuk toch die oude spreekwoorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, die moeders van ons toch. Mijn moeder had er ook een handje van. Zij had veel Friese uitdrukkingen en gezegden. Ik ken ze alleen fonetisch maar gebruik ze af en toe wel. Ik lees weinig terug over vaders en spreekwoorden bij de reageerders. Toeval of het een vrouwendingetje? ( op Sjoerd na)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu je het zegt, mijn vader gebruikte ze niet en mijn man ook niet, grappig.

   Verwijderen
 8. Spreekwoorden zijn leuk, ze zijn niet voor niets spreekwoorden geworden natuurlijk. Ik weet wel dat kinderen, de laatste jaren dat ik werkte, steeds minder spreekwoorden kenden. Dan stond er een in een taalboekje en dan hadden ze echt geen idee. Jammer. Ik heb eens een keer beloningsstickers besteld met een spreekwoord erop. Kon ik heel vaak uitleg geven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het gevoel dat ik oubollig ben als ik weer eens een spreekwoord gebruik.
   Ik ga maar eens tegen de stroom opzwemmen en ze steeds meer gebruiken, te pas en te onpas, ik ken er tenslotte genoeg;-)

   Verwijderen
 9. Oh wat een leuk blogbericht. Bij Bertie ook al.
  Ik ken een heleboel spreekwoorden, maar gebruik zze niet vaak. Wel schieten ze vaak door mijn gedachten op bepaalde momenten en bij gebeurtenissen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.