Muskusrattenbestrijding


 Op mijn wandeling afgelopen week kwam ik deze jongeman tegen, hij liep te waden door de sloot. Aan zijn uitrusting kon ik al zien wat zijn beroep is, muskusrattenbestrijder. Die oranje pijltjes die uit zijn rugzak steken zie je overal in de polder in sloten staan, ze markeren de vallen die gezet worden bij de gangen die gegraven worden door de ratten.
De muskusrattenbestrijder zoekt deze gangen op en zet er een val bij.

De schade aan dijken en kades die door muskusratten veroorzaakt wordt is eigenlijk alleen te voorkomen door de muskusratten te vangen en door de populatie zo klein mogelijk te houden. Dit is een taak van de waterschappen.
De waterschappen doen een veldproef om te onderzoeken of de bestrijding van muskusratten nu op de beste manier gebeurt. Er wordt gekeken of het efficiënter en diervriendelijker kan.

Ik maakte een praatje met deze sympathieke jonge vent. Hij kwam uit Langeraar en zei er nog bij 'dat ligt vlakbij Leimuiden'. Ik vertelde hem dat ik Leimuiden wel kende, mijn man komt er vandaan en ik heb er zelfs een paar jaar gewoond. Er werden natuurlijk even wat bekende namen uitgewisseld en ik vroeg wat hij dan in de Krimpenerwaard kwam doen die hij trouwens heel mooi vond. Het blijkt dat er hier mensen tekort zijn om de enorme overlast van muskusratten te bestrijden, daarom was hij even uitgeleend. 

Vlak voor Schoonhoven zag ik op de kade de autos van de mannen staan. Ik denk dat die kano die daar op het dak van de auto ligt er ook weleens aan te pas moet komen om plekken te bereiken waar je te voet niet kan komen.

Reacties

 1. Leuk om te weten dat dit ook een van hun taken is nu we binnenkort toch voor de waterschappen moeten gaan stemmen.
  Van de oranje pijltjes wist ik ook niet waarvoor ze dienden. Jippie, weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons is dit zo gewoon, Toos, ik zie deze mensen regelmatig aan het werk in de polder.

   Verwijderen
 2. Niets voor mij, maar ook die mensen moeten er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed werk, want die ratten zijn slopers.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat er mensen zijn die dat willen doen. Ik krijg al kippenvel als ik dit lees. Brrrr...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi WordFeudwoord, muskusrattenbestrijder

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de vijver bij ons tegenover zie ik dit beroep ook uitgeoefend worden. En laatst waren er allemaal mannen van de sportvisserij, om te kijken hoeveel vis er zat. Zo leuk, al die bedrijvigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik dacht ook meteen aan de verkiezingen. Toch even rekening houden met deze plaag. Goed dat deze mannen dit werk doen en ik snap nu ook de oranje pijltjes.
  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eén van de opdrachten van mijn oudste zoon op het Technasium was een diervriendelijke muskusrattenval te bedenken. Zo geraakten wij wij voor even in die wereld. Mijn opa, vader en broers waren goede mollenvangers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze doen erg belangrijk werk. Een muskusrat kan enorm veel schade aan dijken en wallen toebrengen. Ik vraag me af wat ze doen met de gevangen exemplaren. In België heten ze waterkonijn en worden ze opgegeten. Toen we lang geleden bij jou in de buurt woonden heb ik wel gezien dat de boeren ze simpelweg afschoten in het water. Dat zal toen ook wel niet gemogen hebben, maar er mag en mocht zoveel niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat afschieten nog plaats vindt, Wieneke. Nooit iets van gezien of gehoord. Ja, ik vraag me ook af wat ze met de gevangen dieren doen, zal het eens navragen.

   Verwijderen
 10. Zo te zien beoefent die man z'n beroep met plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken verschillende mensen met dit beroep en het zijn allemaal mensen die houden van de natuur en graag buiten zijn.

   Verwijderen
 11. Altijd leuk om even een praatje te maken en zo kom je ook weer het e.e.a. te weten.
  Peter wilde vroeger ook muskusrattenvanger worden, maar het is er niet van gekomen...:)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.