Doorgaan naar hoofdcontent

Noordwijk in de jaren vijftig en zestig

Naast het boek waar ik een paar weken geleden over blogde stonden nog twee andere boeken in mijn kast die ik al jaren niet ingekeken had. Ze werden me een keer aangeraden door vriendin Stan die net als ik gek is op oude foto's. Behalve heel veel foto's staan er ook allerlei wetenswaardigheden uit de jaren vijftig en zestig in de boeken. Als ik zo'n boek opensla kan ik het met moeite wegleggen, zo ontzettende leuk om van alles te zien en te lezen over het dorp waar je opgroeide.

Als wij zondags gingen wandelen met mijn vader en dat was vaak dan liepen we vanuit Noordwijk-Binnen eerst door het bollenland naar de zuid-duinen waar we dwars door heen gingen, heuveltje op en af. Dan door naar het strand, vaak zaten we dan al halverwege Katwijk en over het strand liepen we terug naar Noordwijk aan Zee, naar de noord boulevard waarna we dan langs deze ijssalon kwamen. Als mijn vader in een goede bui was kregen we daar bij de Groko een hoorntje met schepijs. Dat was voor ons kinderen een echte traktatie.

En dit is Giel Smit, opkoper van lompen en metalen. Zie je al die accu's op zijn gemotoriseerde bakfiets liggen? Giel was een bekende persoonlijkheid in Noordwijk, je kwam hem overal tegen. Hij woonde in de dezelfde straat waar onze meisjesschool stond dus wij zagen hem bijna dagelijks.


Ik sta ook nog in een van die boeken. De foto kende ik wel want Stan heeft hem in een van haar plakboeken. Wel vanuit een ander standpunt genomen, op deze ben ik wat beter te zien. Helemaal rechts vooraan zit ik, ietwat bedeesd te kijken. Uit het boek leerde ik dat de verkleedpartij ter ere was van het jubileum van een priester, deken Brinkman. Die kan ik me nog herinneren, een fijne man.


Als laatste nog even een hitlijst uit die tijd. Ik kan ze allemaal nog zo meezingen!

Reacties

Bertiebo zei…
Hang down your head Tom Dooley. Ja lekkere muziekjes en leuke foto's!
KnutzEls zei…
Marina, Marina, Marina..klinkt hier nog wel es 😁
De blik in de ogen herken ik in je kleinzoon (ben even de naam kwijt)
Griemmank zei…
Zie je nou wel, dat kaboutertjes bestaan :-)
Pippa's Hus zei…
Heerlijk zulke boeken! Zo vergeet je alle tijd. XX Esther
miekequilt zei…
Leuk, bij jou en bij Bertie een stukje over kabouters.
Hier gaan we straks swingen op de hits uit die tijd.
Sjoerd zei…
Ik heb hier ook enige boeken over mijn geboortestad, ik vind het ook heerlijk om daar doorheen te bladeren.
Emie zei…
Echt blij kijk je niet vanonder je puntmutsje. Maar wat een heerlijk jeugdsentiment.