Doorgaan naar hoofdcontent

Scheef

 In de meer dan veertig jaar dat ik hier woon staat dit huis al scheef en dan echt heel scheef. Nou is dat zo gek niet hier met die altijd zakkende veengrond, het komt vaker voor dat huizen weg zakken. Maar met deze oude boerderij is het echt wel triest gesteld. Ik weet nog dat er oudere mensen in woonden en daarna heeft het een poos leeg gestaan en toen te koop.

Het is nu blijkbaar verkocht, moedige kopers hoor want hier valt heel wat te doen. Men is begonnen met de voorbereidingen van het rechtzetten van het huis, dat noemt men ook wel opvijzelen. Stukje voor stukje wordt het huis hydraulisch omhoog gebracht en van binnenuit opnieuw onderheid. Het is hier dagelijkse kost, ik kan zo wel tien huizen in mijn directe omgeving aanwijzen waar dit gebeurd is.

Dit mooie huisje schuin tegenover ons in de straat is net klaar, het wordt geloof ik nog niet bewoond. Zo lang als ik hier woon hing het scheef en nu is het rechtgezet en volledig gerenoveerd.
Is het geen plaatje?

Reacties

Sjoerd zei…
Het lijkt me een risico om zo een huis te kopen wat je nog moet opvijzelen. Maar recht is idd een stuk mooier...
Marthy zei…
Dat opvijzelen wordt zoveel gedaan, daar is wel veel ervaring mee maar van te voren kan je natuurlijk nooit alle risico's inschatten. Ik zal nog weleens foto's maken wanneer het klaar is.
Knap staaltje techniek, dat opvijzelen!
Elizabeth zei…
Fijn als mensen het zien zitten op zo'n mooi huisje of boerderijtje op te knappen. Ik vind het zo zonde als de boel verpaupert en/of afgebroken wordt!
Marthy zei…
Met dit huisje ben ik ontzettend blij, fijn dat het bewaard bleef.
Mooi huisje, echt een juweeltje!
Bertiebo zei…
Wat knap toch, dat dat kan. Van binnenuit nota bene. En goed dat het ook gebeurt!
miekequilt zei…
Wat interessant. En als een huis eenmaal opgeknapt is, is het risico op weer verzakken dan nihil of zakt het heel langzaamaan toch weer scheef?
Marthy zei…
Deze oude huizen werden vroeger niet onderheid. Als het nu wel gebeurd, zakt het niet meer. Ons huis in twintig jaar geleden gebouwd en er ging voor een kapitaal aan heipalen de grond in.
Anoniem zei…
In deze omgeving zeggen ze ook altijd er zit meer geld onder de grond (heipalen enz.) als er boven. Heb je de 'boerderij' op de Graaf Florisweg in Gouda wel eens gezien? Die hangt ook zo lekker scheef (naast Jozeflocatie) die zijn ze ook aan het opknappen, een hele flinke klus. Lies