Alcea rosea

Overal zie je stokrozen (Alcea rosea) tegen huizen, soms komen ze zo uit het asfalt tevoorschijn of tussen een paar stenen uitpiepen. Maar in de grote border die ik heb willen ze het niet echt goed doen, daar worden ze te veel verwend met regelmatig water. Verleden jaar kwam ik op het idee om ze tegen de zuidmuur van ons begraafplaatsje te zetten, lekker warm en daar komt niemand met een gieter. Dus twee plantjes neergezet, stokken er omheen, want anders worden ze neergesabeld door de bosmaaier en afwachten. De plant is tweejarig, vormt het eerste jaar een rozet en bloeit het tweede jaar. En zie, een roserode en een gele (wist ik al niet meer) beginnen prachtig te bloeien. En nu maar hopen dat ze zich flink gaan uitzaaien, want ik wil een hele muur met stokrozen!

Reacties

 1. Nou moe, dat wil ik ook! Bij het tuincentrum is uitverkoop en ik ga eens zien of er nog wat te scoren is. Heb nog nooit stokrozen gehad maar wil zo graag een rijtje bij de schuur. Prachtig zijn ze bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je ze nog kan bemachtigen Emie, water geven totdat ze aanslaan, het is immers warm nu. Daarna spaarzaam met water, volgend jaar zeker, want ze houden van ernstige verwaarlozing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. weet je ook of je stokrozen kunt verplanten er staan er hier genoeg alleen op de verkeerde plek, ze staan hier langs de kant van de weg, en bij ons boven. Hier in Frankrijk groeien ze als mooi onkruid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het gewoon met een of twee proberen Astrid, maar dan wel veel water geven. En anders in het voorjaar de rozetten die je ziet op de goede plek zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marthy, je weet misschien dat wij jarenlang - zonder succes- geprobeerd hebben stokrozen bij ons franse huis te laten groeien. Kees geeft het n iet op en is hier ook weer begonnen. Aanvankelijk zonder succes. Inmiddels staat het hier vol!! En je kunt ze wel degelijk verplanten. Afgelopen najaar heeft Kees ze her en der uitgegraven (o.a. bij de kerkmuur alhier!).Ze hebben de winter overleefd en de eerste is gisteren in bloei gekomen!!
  Groeten uit "Villa Altea"
  Kees en Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kees heeft nog steeds groene handen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stokrozen bepalen zelf waar ze willen groeien. Je moet al heel veel geluk hebben dat ze willen groeien waar jij het wil. Hier staan ze het ene jaar (twee jaar) hier en dan weer daar. Ze laten zich niet zo maar doen. Zaadjes her en der uitstrooien en zien wat er van komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach Jan, ik ben al blij als ze sowieso bij mij waar dan ook in de tuin willen groeien!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.