Stil

Sommige van jullie merkten gisteren terecht op dat het hier in ons kleine dorpje wel heel stil moet zijn en dat klopt. Soms hoor je het geluid van een motorzaag, verder hoor je hier niets, je hoort de stilte. Ook zomers als er meer mensen zijn blijft het stil. Er lopen geen wegen door ons dorp, dus auto's hoor je niet. Niemand gebruikt een radio buiten, ongeschreven wet. Je hoort dan af en toe stemmen en vogels natuurlijk, altijd vogels en als je goed luistert de beek die door de vallei stroomt. Ons hindert het niet, wij houden van stilte. Wij hebben zelden een radio aan en de televisie komt bij ons niet aan voor acht uur 's avonds. Na het nieuws gaat ie ook wel eens uit, wij houden van lezen. In de afgelopen week heb ik alleen buurman Robert een keer kort gesproken, verder heb ik niemand gehoord of gezien. Boodschappen doen stellen we altijd zo lang mogelijk uit, het gebeurt wel dat we twee weken lang niet in Privas komen. Misschien zijn wij in dit opzicht een beetje vreemd, ik weet het niet, denk er eigenlijk nooit zo over na. Het bevalt ons gewoon, zo te leven in dit kleine stukje Frankrijk.

Reacties

 1. Als het stil is kan ik mezelf beter horen, maar daar heb ik niet altijd zin in.
  Jullie zijn er in ieder geval samen en - als het goed is - is gedeelde stilte, halve....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het prettig om mijn gedachten de vrije loop te laten in die stilte, Ageeth

   Verwijderen
 2. Heerlijk zo'n stilte, die je bij jezelf houdt. Zo rustgevend dat je niet voortdurend wordt afgeleid. En als je daar dan genoeg van hebt, is er nog internet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch heerlijk dat je niet wordt opgescheept met andermans lawaai.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar, Marthy!
  Wij komen ook regelmatig niet van "onze berg" af; ja, voor een lekkere wandeling of zo.
  En boodschappen doen, hooguit éénmaal per week. We zorgen altijd voor een gevulde voorraakast en vriezer zodat we, als we geen zin hebben in "drukte", lekker op de berg blijven! (zorgt soms voor zeer verrassende combinaties wat betreft kokkerellen!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik ben een meester in ,koelkast leeg eten', Annelies. Ik verzin de meest leuke maaltijden dankzij mijn koelkast, vriezer, grote voorraadkast en groententuin.

   Verwijderen
 5. Af en toe lijkt me dat heerlijk en echt genieten (van de stilte).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms ben ik in de tuin bezig en dan ga ik zomaar even zitten, me bewust van de stilte, die intense rust om me heen.

   Verwijderen
 6. Ik herken het helemaal Marthy, zeker niet vreemd :-) Dat maakt ons plekje in de Ardeche nou net zo paradijselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik beschouw het nog steeds als een groot geluk dat wij hier vijfentwintig jaar geleden terecht zijn gekomen, Lilian.

   Verwijderen
 7. Lijkt me super om daar te wonen. Het landschap, de huizen, de mensen, maar vooral de rust!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk voor jullie dat het zo goed bevalt, die stilte. Persoonlijk houd ik van iets meer inwoners op de plek waar ik woon. Maar stilte is vaak wel heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik besef heel goed dat niet iedereen hier op zijn gemak zal zijn. Gelukkig maar, stel je voor dat het druk wordt hier;-)

   Verwijderen
 9. Je moet er van houden, ik hou ervan om tussen de mensen te leven. Mijn pensioen zie ik dan ook tegenop... Genoeg te doen, daar gaat het niet om, maar ik doe graag dingen samen met anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat je er tegen op ziet op met pensioen te gaan. Dat kan zo leuk zijn, vooral het genieten van je vrijheid.

   Verwijderen
 10. Heerlijk zo'n stilte en als die te veel zou worden trek je gewoon even naar Privas maar dat zou voor mij ook niet vaak hoeven. Wel jammer dat zo een leuk dorpje leeg stroomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs in sommige delen van Nederland stromen dorpen leeg. De mensen hebben er geen werk, dus jonge mensen zoeken andere mogelijkheden. Hier wonen alleen nog oude mensen en als ze gedwongen moeten vertrekken of dood gaan komt er niemand voor in de plaats.

   Verwijderen
 11. Wat een superplek! Rust, stilte, natuur. En als wilt de drukte van de stad. Heerlijk. Het blijft fijn om jullie avonturen te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een superplek, Mieke, en wij zijn er gek op.

   Verwijderen
 12. Weldadig die stilte. Herkenbaar ook. Al willen wij wel minstens één keer per week de berg af om even onder de mensen te zijn. Daar gebruiken we de zondags lunch voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij moeten altijd een stukje rijden in een niet toeristische streek om uit eten te gaan dus het gebeurt hier iets minder snel, Emie.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.