Doorgaan naar hoofdcontent

Stil

Sommige van jullie merkten gisteren terecht op dat het hier in ons kleine dorpje wel heel stil moet zijn en dat klopt. Soms hoor je het geluid van een motorzaag, verder hoor je hier niets, je hoort de stilte. Ook zomers als er meer mensen zijn blijft het stil. Er lopen geen wegen door ons dorp, dus auto's hoor je niet. Niemand gebruikt een radio buiten, ongeschreven wet. Je hoort dan af en toe stemmen en vogels natuurlijk, altijd vogels en als je goed luistert de beek die door de vallei stroomt. Ons hindert het niet, wij houden van stilte. Wij hebben zelden een radio aan en de televisie komt bij ons niet aan voor acht uur 's avonds. Na het nieuws gaat ie ook wel eens uit, wij houden van lezen. In de afgelopen week heb ik alleen buurman Robert een keer kort gesproken, verder heb ik niemand gehoord of gezien. Boodschappen doen stellen we altijd zo lang mogelijk uit, het gebeurt wel dat we twee weken lang niet in Privas komen. Misschien zijn wij in dit opzicht een beetje vreemd, ik weet het niet, denk er eigenlijk nooit zo over na. Het bevalt ons gewoon, zo te leven in dit kleine stukje Frankrijk.

Reacties

Ageeth Mooij zei…
Als het stil is kan ik mezelf beter horen, maar daar heb ik niet altijd zin in.
Jullie zijn er in ieder geval samen en - als het goed is - is gedeelde stilte, halve....
Jeanne zei…
Heerlijk zo'n stilte, die je bij jezelf houdt. Zo rustgevend dat je niet voortdurend wordt afgeleid. En als je daar dan genoeg van hebt, is er nog internet!
Marthy zei…
Ik vind het prettig om mijn gedachten de vrije loop te laten in die stilte, Ageeth
Marthy zei…
Je hebt het goed omschreven, Jeanne.
Inge zei…
Heerlijk, stilte en dus rust
KnutzEls zei…
Toch heerlijk dat je niet wordt opgescheept met andermans lawaai.
Annelies zei…
Heel herkenbaar, Marthy!
Wij komen ook regelmatig niet van "onze berg" af; ja, voor een lekkere wandeling of zo.
En boodschappen doen, hooguit éénmaal per week. We zorgen altijd voor een gevulde voorraakast en vriezer zodat we, als we geen zin hebben in "drukte", lekker op de berg blijven! (zorgt soms voor zeer verrassende combinaties wat betreft kokkerellen!!)
Af en toe lijkt me dat heerlijk en echt genieten (van de stilte).
Lilian zei…
Ik herken het helemaal Marthy, zeker niet vreemd :-) Dat maakt ons plekje in de Ardeche nou net zo paradijselijk!
Marthy zei…
Andermans lawaai is meestal hinderlijk, Els.
Marthy zei…
Haha, ik ben een meester in ,koelkast leeg eten', Annelies. Ik verzin de meest leuke maaltijden dankzij mijn koelkast, vriezer, grote voorraadkast en groententuin.
Marthy zei…
Soms ben ik in de tuin bezig en dan ga ik zomaar even zitten, me bewust van de stilte, die intense rust om me heen.
Marthy zei…
Ik beschouw het nog steeds als een groot geluk dat wij hier vijfentwintig jaar geleden terecht zijn gekomen, Lilian.
Lijkt me super om daar te wonen. Het landschap, de huizen, de mensen, maar vooral de rust!
Heerlijk voor jullie dat het zo goed bevalt, die stilte. Persoonlijk houd ik van iets meer inwoners op de plek waar ik woon. Maar stilte is vaak wel heel fijn.
Sjoerd zei…
Je moet er van houden, ik hou ervan om tussen de mensen te leven. Mijn pensioen zie ik dan ook tegenop... Genoeg te doen, daar gaat het niet om, maar ik doe graag dingen samen met anderen.
Onliemie zei…
Heerlijk zo'n stilte en als die te veel zou worden trek je gewoon even naar Privas maar dat zou voor mij ook niet vaak hoeven. Wel jammer dat zo een leuk dorpje leeg stroomt.
Marthy zei…
Zoals jij het omschrijft ervaren wij het ook, Mirjam.
Marthy zei…
Ik besef heel goed dat niet iedereen hier op zijn gemak zal zijn. Gelukkig maar, stel je voor dat het druk wordt hier;-)
Marthy zei…
Wat jammer dat je er tegen op ziet op met pensioen te gaan. Dat kan zo leuk zijn, vooral het genieten van je vrijheid.
Marthy zei…
Zelfs in sommige delen van Nederland stromen dorpen leeg. De mensen hebben er geen werk, dus jonge mensen zoeken andere mogelijkheden. Hier wonen alleen nog oude mensen en als ze gedwongen moeten vertrekken of dood gaan komt er niemand voor in de plaats.
miekequilt zei…
Wat een superplek! Rust, stilte, natuur. En als wilt de drukte van de stad. Heerlijk. Het blijft fijn om jullie avonturen te volgen.
Marthy zei…
Het is inderdaad een superplek, Mieke, en wij zijn er gek op.
Anoniem zei…
Klinkt heerlijk
Emie zei…
Weldadig die stilte. Herkenbaar ook. Al willen wij wel minstens één keer per week de berg af om even onder de mensen te zijn. Daar gebruiken we de zondags lunch voor.
Marthy zei…
En dat is het in werkelijkheid ook.
Marthy zei…
Wij moeten altijd een stukje rijden in een niet toeristische streek om uit eten te gaan dus het gebeurt hier iets minder snel, Emie.