Genemuiden - Blokzijl

We komen met onze wandelroute steeds noordelijker in Nederland. We begonnen gistermorgen bij de veerstoep van Genemuiden. Onderweg met de auto hadden we een ontzettende zware bui regen gehad maar eenmaal aan de wandel was het droog en bleef het droog deze dag. Mooi gebied met oude boerderijen en schuren en voor een huis troffen we deze verzameling klompen.


Op een van de weiden van landgoed Den Oldenhof staat deze mooie duiventil, er zijn nog maar enkele tientallen van deze duiventillen over in Nederland. Even verderop waren de uien op het land blijven liggen, ze brachten blijkbaar te weinig op om ze te verhandelen.


Het mooi plaatsje Vollenhove (Stad vol van Hoven) met zicht op de Grote of St. Nicolaaskerk. 


En dan komen we aan in Blokzijl waar we zullen overnachten, we zitten hier in de kop van Overijssel. In onze routegids staat 'een monumentaal vestingstadje' maar onze gastvrouw vertelt dat Blokzijl geen stadsrechten heeft. In 1672 krijgt het stadsrechten van Prins Willem III maar in 1674 protesteerde de drost van Vollenhove. De Staten van Overijssel weigerden toen om de rechten te bevestigen en de stadsrechten werden vervolgens weer ingetrokken. Maakt ons niet uit hoor, wij vonden het een leuk plaatsje en hebben er 's avonds erg lekker gegeten.


Reacties

 1. Vollenhove, daar waren we laatst ook. Schattig plaatsje, Nederland is vaakzo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de naam die uitgelegd wordt zo mooi 'Stad vol van Hoven'

   Verwijderen
 2. Dat is geen verkeerde wandeling. Mooie beelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi plaatjes heb je geschoten.
  Zonde van die uien. Heb je als boer je best voor gedaan en brengen ze niets op...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stukje Nederland. En gelukkig dat het droog was tijdens het lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een prachtige dag, Jeanette, in tegenstelling tot de volgende;-)

   Verwijderen
 5. Een echte pigeonnière in NL! Nog nooit gezien - wel heel veel terug te vinden in onze streek in FR. Daar staan ze aan de wijnvelden en werd de duivenmest gebruikt om te strooien tussen de wijnranken. Weet iemand wat het doel was in NL?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het even opgezocht voor je, Marc. Zie hier: Het houden van duiven was vroeger een 'heerlijk recht' voorbehouden aan adellijke personen. Daarom staan duiventillen of duivenhuizen van oudsher vooral bij landgoederen en buitenplaatsen. De duiven werden niet alleen voor de sier gehouden maar ook voor het vlees; dit werd als delicatesse beschouwd. Ook werden postduiven gehouden om mee te nemen op reis zodat ze berichten konden overbrengen naar het thuisfront. Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat de duivenpoep werd gebruikt om grond te bemesten.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy