Doorgaan naar hoofdcontent

Rozengeur en maneschijn

Ik was eigenlijk van plan om het niet meer over het weer te hebben maar wat er gisteren gebeurde moet ik toch even melden. 's Morgens was het nog zonnig maar dat begon rond het middaguur te veranderen, donkere wolken en een paar slagen onweer. Hup, de stekkers van telefoon en router voor internet er maar weer uit. De dag ervoor hadden we een paar behoorlijke klappen gehad en kregen we van Orange de melding om vooral tijdig die stekkers er uit te halen want er was bij ons in de buurt een inslag  geweest. Het begon steeds harder te regenen en die regen veranderde in een ontzettende zware hagelbui die wel bijna een uur aan hield. Toen ik halverwege de middag buiten kwam was het eerste wat ik zag dit. Mijn prachtige hosta, helemaal aan flarden. Hij had er zo mooi bij gestaan, echt een pronkstuk. Maar dit was niet de enige plant die schade had opgelopen. Drie vlijtige liesjes, helemaal kaal, in twee plantenbakken op het muurtje van de cour  waren hele stukken van de hangende planten afgebroken.

Zaterdag komen onze eerste gasten en we hadden net alles op orde buiten. Terrassen schoongemaakt en aangeveegd, planten allemaal op hun plek, het zag er gelikt uit. Nu ligt er overal grond en stukken blad.


In de moestuin viel het nog mee er staat nog niet zoveel in blad. De jonge paprikaplanten hadden wat te lijden gehad als ook de sla maar dat zal zich vrij snel herstellen.



Bij de rabarber met zijn grote blad zag het er wat erger uit, goed dat ik de dag ervoor de meeste stelen getrokken had.


Deze plant met zijn dikke vlezige stengels is ook flink beschadigd. Door het geweld van die harde hagel zijn er flink wat afgebroken.  Gisteren was alles nog veel te nat maar vandaag scheen de zon en zijn we met opruimen begonnen. We zijn nog lang niet klaar dus nadat ik deze post gepubliceerd heb ga ik maar weer eens verder. Ik heb het vaker gezegd, het is niet altijd rozengeur en maneschijn op het Franse platteland.



Reacties

miekequilt zei…
Wat een gedoe Marthy. Gelukkig weten je gasten dat je hier niks aan kunt doen. Maar voor jezelf voelt het niet goed.
Annelies zei…
Oh wat erg, Marthy! Hier werd het gistermiddag erg donker, begon het hard te waaien en ook te onweren maar gelukkig geen hagel! Dat hebben we twee jaar geleden wel meegemaakt. In de tuin alle blaadjes gatenkaas geworden en putjes in het dak van de auto. Sterkte met alles weer in orde maken!
Ageeth Mooij zei…
Wat een natuurgeweld, dan sta je toch beteuterd te kijken. Ik wens jullie de komende tijd weer rozengeur en maneschijn!
Ai, het weer heeft flink huisgehouden daar bij jullie. Bij mij zien de hosta’s er zo uit ‘dankzij’ slakken ....
Marthy zei…
Oh, ik ben vanmorgen wel even met de auto weggeweest maar heb niet op het dak gekeken, Nou ja, die van ons is toch oud. Ik heb net alle kapotte bladeren uit de hosta geknipt, er bleef niet veel over.
Marthy zei…
Ik wil het voor de gasten altijd tip top in orde hebben, Mieke, dus ik kan dit niet uit staan. Maar ondertussen hebben we al veel geruimd en ziet het er al weer een stuk beter uit.
Marthy zei…
Wat lief van je Ageeth en natuurlijk zijn we dit over een week weer vergeten. We zitten nog in een periode dat alles nog flink aan de groei kan gaan.
Marthy zei…
Wonderlijk, daar heb ik hier helemaal geen last van Toos. Ieder blad in die pot was gaaf, zo mooi.
Elizabeth zei…
Nou..., het weer is en blijft toch een interessant onderwerp. Het boeit mij altijd weer; enerzijds de voorspellingen en je eigen waarneming, anderzijds de grilligheid van het weer.
Maar wat sneu voor jullie al die schade! Heb je zo hard gewerkt om alles netjes te krijgen... Die prachtige grote bladeren zijn inderdaad niet meer te redden, zo jammer!
Hopelijk krijgen jullie de komende tijd wat rustiger weer...
Groetjes, Elizabeth
KnutzEls zei…
Jammer van al dat werk, maar met een beetje zon leeft en groeit alles snel weer op. Hier eens een compleet plat gevroren struik. Later dat jaar nooit zulke mpoie bloemen gehad. Niet wanhopen :-)
Bertiebo zei…
Dat is wel pech! Tja de natuur blijft onvoorspelbaar
Dat natuurgeweld blijft toch de onbetrouwbare partij. En je staat erbij en kijkt ernaar. Maar het komt wel weer goed M & M kennende!
Sjoerd zei…
Wij hebben hier een wolkbreuk meegemaakt in Zuid Limburg, Daar wil je ook niet inzitten, maar we hadden weinig keus, gewoon erdoor overvallen.
Marthy zei…
Wij zagen het op het nieuws, droge voeten gehouden?
Marthy zei…
Het blijft nog veranderlijk, Elizabeth. Het zou inderdaad fijn zijn als we in wat bestendiger weer zouden komen.
Marthy zei…
Wie weet, krijg ik nu een groeispurt in bijna verloren gegane planten.
Marthy zei…
Het weer hier is de afgelopen twee maanden net een jojo, van diepte- naar hoogtepunten.
Marthy zei…
In de natuur komt alles meestal weer goed, Jeanne.
Onliemie zei…
Aiai ik voel met je mee. Wij hebben hier ook al enkele dagen onweders. Gelukkig nog geen hagelbui. Onze tuin was ook redelijk opgeruimd en nu ligt het gras weer vol met afgebroken takken van de dennenbomen. Met een tuin blijf je bezig hé. Wel heel jammer van je Hosta.
Marthy zei…
De hosta ziet er nu een beetje bloot uit na mijn geknip, veel blad is al opgeruimd, ik heb geveegd en morgen ga ik verder in de moestuin en dan is het leed weer geleden.
anja zei…
Och, wat een toestand! Ik begrijp je hoor, je wilt het tip top in orde hebben voor je gasten. Succes met al het opruimwerk, en ik hoop dat jullie nu wat stabieler weer krijgen.
Marthy zei…
Naar dat laatste kijk ik echt uit, Anja.
Ton zei…
Ik kan het bijna voelen en toch: over een paar weken zie je er niets meer van.
Marthy zei…
Een man die me begrijpt, fijn is dat!
Emie zei…
Ik weet dat je een positief mens bent maar ik kan me zo voor stellen dat je even hebt staan stampvoeten. Niet dat het helpt en met de woorden van Ton ben je nu al getroost!
Ton zei…
Wat lief van jullie Marthy en Emie.
Marthy zei…
Even, Emie, maar het is al weer over en Ton heeft gelijk, over een paar weken is alles, op een paar dingen na, weer aangegroeid.
Marthy zei…
Wij zijn echt twee lieverdjes, Ton;-)
Dat is echt even flink balen Marthy. Het is hier gisteravond ook flink tekeer gegaan. Durf bijna niet in de tuin gaan kijken.......
Marc Dufraing zei…
Je kunt het weer nu eenmaal niet dwingen en je moet het nemen zoals het komt - met zijn "voors en tegens". Maar toch is het iedere keer weer sakkeren als het wat "te" is en zeker als het zo te keer gaat en allerlei dingen kapot maakt. Maar meestal herstelt de natuur zichzelf wel en het bijkomende werk is snel vergeten.
Wieneke zei…
Het komt wel weer goed natuurlijk, maar het is wel balen, hoor. Ik voel met je mee.
Marthy zei…
Ik hoop dat het meevalt Alet.
Marthy zei…
Ik twijfel of twee komkommerplanten het nog gaan redden, Marc en verder is er een potplant ter ziele, niet meer levensvatbaar denk ik.
Marthy zei…
Ja, het is echt balen, Wieneke, het stond er allemaal zo mooi bij.