De molens van Kinderdijk

Toen we afgelopen woensdag tijdens onze fietstocht met de pont de rivier de Lek over staken kwamen we uit bij Kinderdijk in de Alblasserwaard. Dit dorpje, we zitten nog steeds in Zuid-Holland, staat bekend om de 19 molens en de waterpomp die in het gebied staan. 

Het gaat om boezemmolens en die twee molengangen vormen en een grote internationale toeristische trekpleister. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht. 


Normaal gesproken zouden wij er niet over denken om deze plek te bezoeken, het is het hele jaar door vergeven van de toeristen, busladingen vol, uit de hele wereld met opvallend veel Japanners. Ik denk dat ik er 25 jaar geleden voor het laatst was toen ik met een groep vriendinnen het Floris de Vijfde pad liep wat door het gebied ging en toen was het al lang niet leuk meer.

Ik gokte er op dat door de Corona het gebied nu stil zou zijn, had ook ergens gelezen dat het museum en de twee nog te bezichtigen molens daardoor gesloten waren.

De molenrijen zijn alleen te voet of per fiets te bezichtigen en het was er inderdaad heel rustig. Wat mensen op het voetpad maar dat ligt een paar meter van het fietspad dus wij konden ongestoord door rijden, helemaal naar achteren waar ik de molens zonder last van de zon en van mensen op de foto kon nemen.


De molens van Kinderdijk zijn gebouwd om het water uit de laaggelegen polder omhoog               te pompen. Het zijn vrijwel allemaal grondzeilers. Onder in elke molen bevindt zich een scheprad,  dat het water omhoog brengt, vaak met een hoogteverschil van 140 centimeter. Er staat tussen de molens van Kinderdijk ook één wipmolen. Deze windmolens zijn sinds 1738 gebruikt voor het water management in het gebied. Aangezien dat onder zeeniveau ligt zou het zonder de molens helemaal onder water komen te staan.


Het voetpad langs de tegenoverliggende watergang was afgesloten dus die molens waren wat moeilijk te fotograferen. Over een steigertje boven de sloot hangend heb ik er nog wat van proberen te maken.

Reacties

 1. Je hebt er als fotograaf heel wat voor over om ons deze mooi kalenderplaatjes te laten zien. Ze zijn fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen maar een lange fietsrit, Emie want we waren nog niet thuis.

   Verwijderen
 2. Onze jongste ging er een paar weken geleden ook heen. Supermooi nu het er zo stil is. Je brengt ons op ideeën 😁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was geen vooropgesteld plan, Els. Ik kwam er eigenlijk op toen we richting de Lek fietsten. Ik liep al vaker met het idee om daar eens te gaan fotograferen, ik woon er tenslotte vlakbij maar dan bedacht ik me altijd net op tijd dat dat niet mogelijk was door die hordes toeristen daar.

   Verwijderen
 3. We zijn weer een beetje baas in eigen land. Mooie foto's maar jammer dat ze nog een stuk hebben afgesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's, een meevallertje van corona!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een gelukje dus. Mooi is het daar, ben er ook ooit geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha Marthy, niet teveel mensen op een idee brengen hè ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn man is een Kinderdijker dus ik heb daar heel wat gewandeld en gefietst. Normaal gesproken struikel je daar over de mensen. Mooi om de foto's eens zonder mensen te zien. Uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toeristen komen van heel de wereld naar de Molens kijken maar de laatste jaren zijn er heel veel Chinesen die komen kijken..
  De bewoners van Kinderdijk zijn niet echt blij met zoveel toeristen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al eens gehoord dat men in Kinderdijk niet blij was met al die toeristen. Lijkt me ook verschrikkelijk. Woon je in een mooi dorpje in de Alblasserwaard, aan de rivier, en dan al die mensen, iedere dag, het hele jaar door.

   Verwijderen
 9. Prachtige opnames van de molens Marthy, wij wonen toch maar in een mooi landje he. Wij zijn daar dit jaar al 'n keer daar geweest en langs gereden als we een eindje gaan toeren, mooie dijk en omgeving om daar te vertoeven.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige beelden Marthy en wat een goed idee om daar in deze periode naartoe te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.