Over oude tiendwegen, hout kades en grasland

We (her)ontdekten weer een ander stuk polder en liepen daar op Hemelvaartsdag voor de tweede keer, ditmaal met zwager en schoonzus. Het laatste stuk van de route gaat een deel langs het riviertje de Vlist, eigenlijk het enige stuk wat geasfalteerd is. De eerste keer vond ik het daar al tamelijk druk met fietsers dus afgelopen donderdag zijn we vroeg gestart en hebben de route andersom gelopen zodat het nog lekker rustig was langs de Vlist. 

Het eerste deel van de route gaat vanaf Haastrecht over een oude tiendweg die naar Oudewater loopt. Daar kan je dan na even opgestoken te hebben op de gezellige Markt weer teruglopen over het jaagpad langs de Hollandsche IJssel. Deze route hadden we al een paar keer gelopen maar dan wel dertig jaar geleden. De nieuwe kopfoto nam ik vanaf de tiendweg richting Hollandsche IJssel. Het Klooster ligt daar net voor.

Nu sloegen we midden in de polder rechtsaf en liepen we dwars door weilanden en over houtkades, genietend van wuivende grassen, gele lissen aan de slootkant en de geluiden van de weidevogels. En verder niets, leegte, niet te geloven dat je hier in de Randstad bent.

Soms staken we sloten over met behulp van wankele bruggetjes waar ik nooit zo gek op ben maar schoonzus Anja heeft daar zo te zien geen last van.


Verder zagen we natuurlijk weer veel klein grut, streng bewaakt door hun ouders.

Het veenriviertje de Vlist wat loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar het uitkomt in de Hollandsche IJssel. Je kan in Haastrecht kano's huren, peddelen naar Schoonhoven, daar lunchen en dan weer terug. Leuk uitstapje, ik heb het een keer georganiseerd voor de personeelsvereniging van mijn werk. 

Dit is de Hooge Boezem van het Zuid-Hollands Landschap. De molen en de Hooge Boezem zijn samen een waterstaatkundig monument dat langzaam wordt gerestaureerd. Op deze plek kun je nog zien hoe het water uit de Vlist werd opgemalen naar de Hooge Boezem. Van daaruit werd het polderwater vroeger bij laag water geloosd op de Hollandsche IJssel.

Een waar eldorado voor de weidevogels, je ziet hier dan ook veel mensen met verrekijkers lopen. Een jong stel met grote lenzen op hun fototoestel sprak ons spontaan aan om te vertellen hoe mooi ze het hier vonden. Wij beaamden hun enthousiasme. Leuk!

Reacties

 1. Ik had nog nooit van een Tiendweg gehoord. Wat is het toch heerlijk dat je dat zo even kunt opzoeken. Het ziet er mooi uit, daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zijn veel tiendwegen, vaak eeuwenoud. Ik heb in mijn bericht nog even een link gemaakt naar Wikipedia want ik begrijp aan jouw reactie dat veel mensen niet weten wat een tiendweg is.

   Verwijderen
 2. Inderdaad een heerlijk omgeving. Een beetje vlak maar toch voldoende te ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Sjoerd, vlak is het hier wel, wat anders dan bij jullie.

   Verwijderen
 3. Prachtig daar! En wat een mooie foto's van die meerkoeten. Die kuikens zijn altijd van die lelijke scharminkeltjes, maar juist daardoor zo schattig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kuikentje op dat blad was eerst net een klein pluizig bolletje totdat ik zijn snaveltje zag.

   Verwijderen
 4. Nou moe, mijn reactie is weer weggevallen.
  Het gebied van Vlist en Linge zijn wat waterweggetjes en hun omgeving betreft bij mij favoriet. Goede keuze van jullie op die drukke Hemelvaartsdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie wandeling. Hier in onze wijk is een Tiendschuurstraat, ook even opgezocht wat dat precies was. Je ziet die straatnamen en denkt daar dan niet altijd direct over na, maar nu schoot hij mij te binnen bij jou Tiendweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig daar zeg. Dank voor het delen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijke Hollandse foto's en bovendien genoten van de wandeltocht. Dat smaakt naar meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooie beelden. 'Dankzij' Corona ontdekken we nu mooie stukken Holland op je blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.