De natuur greep zijn kans

De reis naar Frankrijk gisteren is goed verlopen, geen problemen aan de grenzen. Het is als vanouds, je ziet er niemand, er wordt je geen strobreed in de weggelegd. Wat wel opviel was dat er bij de tankstations en de supermarkt veel mondkapjes werden gedragen. Dat waren  wij helemaal niet gewend want in Stolwijk liep er niemand mee. Ik had uit voorzorg een pakje met mondmaskers gekocht maar we hebben ze niet gebruikt, de meerderheid van de mensen droeg ze niet en het was erg rustig in de supermarkt.

Toen we bij het huis aankwamen liep ik meteen door naar de tuin en eerlijk, het was nog erger dan ik had verwacht.

Ik geloof dat het Sjoerd was die het woord rimboe gebruikte, nou...dat woord benadert het aardig. Hier op het eerste terras staat het gras heel hoog, daar kom je met een gewone maaier niet meer door heen, dat moet met de bosmaaier gedaan worden en dit is niet  het enige  terras wat er zo bijstaat. De vaste planten border ziet er zo op het oog aardig uit maar het is één grote bende. Daar gaat de schaar in, alles wordt afgeknipt. 

Op 17 maart 2020 ging Frankrijk in lockdown en sinds die tijd heb ik telkens de hoop uitgesproken dat we rond 15 juni de grens weer over mochten. Waarom hield ik me vast aan die datum?

Verleden jaar hadden we hier op 15 juni de hagelstorm die in tien minuten onze moes- en siertuin vernielde. In mijn border heb ik toen alle planten afgeknipt en die zijn daarna allemaal weer fris en vrolijk opgekomen en in de moestuin hebben we het grootste deel van de planten vernieuwd en ook dat is helemaal goed gekomen. 21 Juni is een soort omslagpunt, alles wat je daarvoor doet in je tuin, zoals planten knippen en poten gaat aan de groei. 
Dus daarom bleef ik maar hopen dat we ergen midden juni naar Frankrijk mochten gaan en dat is uiteindelijk gelukt.

Het tweede terras ziet er zo uit, metershoog onkruid, grrr. Ja, we staan wel voor een uitdaging.

 De planten op de coeur hebben  te droog gestaan. Als ik nog ergens een groen piepeltje zie dan knip ik ze af, heb ik verleden jaar ook gedaan en daarna zijn ze toch nog aan het groeien gegaan. 

 Of deze mooie witte hortensia nog te redden is weet ik niet, ga ik morgen bekijken en anders gaat er gewoon iets nieuw in die bak.

De valeriaan wordt ook tot aan de grond toe afgeknipt, dat komt gewoon weer op, net onkruid.

Nou jullie zien het, dat wordt even buffelen voor ons en de hulptroepen. Ja  hulptroepen want straks komt een vriendenechtpaar hier een helpende hand bieden, is dat niet geweldig.

Reacties

Dat buffelen is jullie wel toevertrouwd. Sterkte en Succes!!
Emie zei…
Wat fijn dat er hulp komt want je zou er moedeloos van worden. Wij bereiden ons ook mentaal voor ...
Elizabeth zei…
Oh..., wat erg! Die wildgroei heeft op afstand nog wel z'n charme, maar die dode dorre planten wil je niet. En je terras.... Wat een werk, dat wordt echt de handen uit de mouwen steken. Fijn dat je hulp krijgt!
Anoniem zei…
Je tuin heeft een 'corona kapsel' moet je maar denken. Fijn dat je 'hulp kappers' krijgt.
Lies
Griemmank zei…
Ja, dit is wel uh...... een zaak van fors aanpakken. Mijn hemel! Jullie hoeven je niet te vervelen vooralsnog. Maar heerlijk dat jullie er weer zijn. Gezellig werken met de hulptroepen erbij en wel op zijn tijd even rust nemen, hoor. Tuinwerk is nu eenmaal zwaar. Veel plezier in ieder geval :-)
Ageeth Mooij zei…
Zo fijn dat jullie hulp krijgen, succes!
KnutzEls zei…
Een flinke klus! Fijn dat jullie weer op de Franse stek zijn.
Onliemie zei…
Oef, fijn dat er vriendenhanden zijn want dit wordt een behoorlijke klus. Nu ja, jullie hebben groene vingers en een beurt met de bosmaaier geeft al direct een ander zicht. Moed! Die hortensia zou ik heel kort afknippen en in volle grond zetten. Misschien gaat ie dan toch nog opnieuw schieten. Komt helemaal goed daar met een beetje seffens. Wie weet zijn we wel een keertje in de buurt deze zomer. Dan kan ik stiekem komen piepen hoe mooi het intussen weer geworden is. Want dat jullie daarin gaan slagen, daar ben ik zeker van.
Kees zei…
Hallo Marthy, jullie hoeven je in ieder geval niet te vervelen, veel plezier weer in Frankrijk.
Groet Kees.
Sjoerd zei…
Ik had gehoopt dat mijn voorspelling iets minder rigoureus zou zijn geweest. Inderdaad, dat alles groeit is normaal, ook onkruid groeit meestal nog harder als je dat niet bijhoudt. Maar met vereende krachten en voldoende hulp kun je de eerste schade nog beperken. Daarna wordt het veel wieden.
Wat een geluk dan toch, dat je op 15 juni weer naar jullie geliefde 2e huis en tuin mocht. Nu samen met de bevriende handen aan het werk, en dan zal je zien hoe snel het opknapt.
In de weer zei…
Dit gaat helemaal goed komen, dat maken jullie en dan nog wat hulp erbij, nee nog even en dat krijgen we het mooie resultaat weer te zien. Courage !
Jolande zei…
Jullie hoeven je in ieder geval niet te vervelen ;-)
Rimboe...wel een treffend woord. Dat betekent weer uren/dagen werk om alles net zo netjes te krijgen als jullie het gewend zijn. Jullie kunnen het!
miekequilt zei…
Wat een heerlijke klus voor jullie. Ik weet hoe mooi het kan zijn en hoop dat het weer een echte Mart en Marthy tuin wordt.
Marleen zei…
Een echte uitdaging. Zo te horen komt het allemaal goed, succes!
Coby Breitner zei…
Och mai er staat jullie wat werk te doen, succes!!!
Jullie hoeven je echt niet te vervelen .....