Langs de Linge

De weersverwachting voor gisteren was goed dus we besloten de avond ervoor om te volgende dag te gaan wandelen. Toch was van die zon die voorspeld was 's morgens weinig te zien maar  optimistisch van aard als wij zijn gingen we toch. Koud zou het ook zijn maar daar kan je je op kleden.

Ik haalde van het Wandelnet de OV-stapper Linge die loopt van het station Leerdam naar station Beesd. Dat wil zeggen dat we met de trein terug naar Leerdam zouden moeten en dat was wel even een twijfelachtig, we hebben sinds het uitbreken van de Corona niet meer met het openbaar vervoer gereisd.
In het verleden hebben we deze wandeling al eens gedaan en ik wist nog dat station Beesd een heel klein stationnetje is ergens op een industrieterrein en de reis naar Leerdam maar een stukje is. Op zondagmiddag om deze tijd en met dit weer moest dat kunnen vonden wij.

Uiteindelijk hebben we die treinrit nooit gemaakt maar dat is een verhaal voor later.

Dus daar liepen wij op een koude zondagmorgen om tien uur dwars door Leerdam, door een grote winkelstraat, waarschijnlijk een van de drukste plekken van de stad en er was geen mens. Onwerkelijk, we zagen niemand.

Leerdam is natuurlijk de stad van het glas, te zien aan dit mooie beeld voor de kerk. Al twee eeuwen wordt in dit stadje glas geblazen, hier staat ook het Nationaal Glasmuseum waar ik toch echt eens moet gaan kijken want ik hou van glaskunst.

Nog steeds niemand tot we bij de stadsmuur met daarachter het haventje kwamen, daar waren een paar vissers. Ja, zij vonden het ook verdraaid koud, gingen af en toe maar even een stukje lopen om niet al te stijf te worden.  

We liepen langs de kade, de Zuidwal. Aan deze Zuidwal staat het enig overgebleven deel van de imposante stadsmuur aan de Linge. Waarschijnlijk is de stadsmuur eind 14e, begin 15e eeuw gebouwd. Het geheel met torens en rondelen geeft nog een goed beeld van de versterkte stad die Leerdam in die tijd was.

We kwamen op de Lingedijk en op een parkeerplek bij een huis stonden een paar grote plantenbakken met spreuken er op. Ik vond dit wel een hele mooie.
Over het water van de Linge een laatste blik op Leerdam, wij gaan verder richting Asperen. Daarover morgen meer.

Reacties

 1. Dat glasmuseum is een regelrechte aanrader maar de omgeving is natuurlijk ook heel erg de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig beeld van de glasblazers. Als dat ergens te zien is, moet ik kijken, het is zo fascinerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi plaatsje. Toen wij er laatst waren op de route van het Waterliniepad hebben we niets gezien van wat jij nu laat zien. Het wordt ons startpunt om verder te wandelen, dus dan zullen we wel in dit meer historische gedeelte komen. Maar wanneer we weer kunnen gaan, blijft de vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook weer een plaatsje om te onthouden. Maar nu maak je me wel heel erg nieuwsgierig over die treinreis die er niet kwam. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer van net weer, maar gelukkig laten jullie je niet zo snel uit het veld slaan en werd het een fijne wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben daar eens een nswandeling gedaan. Mooie ongeving

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij gaat er geen dag voorbij dat jullie de kuiten niet smeren.
  Nou kan ik me voorstellen dat er in deze tijd steden zijn waar het op zondagochtend rustig is. Van drukte geen last in het mooie Leerdam,daar hadden jullie geluk bij en werd het geen file lopen net als in veel andere plaatsen in Nederland.
  Met de schoonheid van glas heb ik ook zeker wat, op lagere school kregen we zwart-wit film te zien over glas maken en bewerken in Leerdam, daarna kwam de vragenlijst over wat we gezien hadden. En weken later stond er op de lessenaar van de juffrouw een doosje voor mij,had als enige in de klas alle vragen goed en kreeg als beloning 2 hyacintenbol glazen uit Leerdam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heb ik die film vroeger ook gezien. Twee hyacinten glazen uit Leerdam, die zou ik nu nog wel willen krijgen.

   Verwijderen
 8. Mooi tochtje zo te zien. Je komt genoeg interessante zaken tegen onderweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt de moeite waard om naar het glasmuseum te gaan. Wij zijn er ook eens geweest en eigenlijk moeten we er maar weer eens teruggaan.
  De Lingeroute fietsen we bijna elk jaar, die is ook echt de moeite waard !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben hem ook vaak gefietst Toos en dan in de bloesemtijd natuurlijk.

   Verwijderen
 10. Op zondagmorgen zit een (groot) deel van de Leerdammers in de kerk. Als je Leerdam uit loopt kom je eerst langs het glasmuseum, een klein stukje verder wandelen en je bent bij het bijbelmuseum. Tja, zo is het leven in die streek. Het is een mooi stadje, ik woonde er jarenlang vlakbij en werkte er ook. Ik verwacht dat jullie de trein niet namen, omdat het een prachtige wandeling is, van Beesd naar Leerdam. Zonde om dat met de trein te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Stolwijk is het op zondagmorgen niet anders hoor Anja.

   Verwijderen
 11. Reacties
  1. Oh, dat vond ik ook zo mooi, Alet. Een enkel stuk had wel bij mijn inrichting gepast.

   Verwijderen
 12. Ha Marthy,

  wat een heerlijke wandeling.
  En inderdaad: lekker inpakken en wegwezen.
  Schitterend!

  groetjes, Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je was aardig bij ons in de buurt...:) Ja, Leerdam is best een mooi plaatsje al is het voor ons wel weer een beetje 'gewoon'. Afgelopen jaar was er sprake van dat de glasfabriek en winkel zou gaan sluiten. Het museum zal toch hopelijk wel blijven bestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat erg als de glasfabriek zou gaan sluiten. Het hoort zo bij Leerdam.

   Verwijderen
  2. Ja, daar begrijp ik ook niks van...🙈

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.