Reuzenbovist

Toen wij zondagochtend over het nieuwe fietspad door de weilanden overstaken van Koolwijk naar Benedenkerk zag ik een paar meter van het pad een witte bal in het gras liggen, tenminste, die afmeting had het ongeveer. Nieuwsgierig ging ik kijken en kon zien dat het uit de aarde gegroeid was. Het leek op een grote zwam en het lag op zijn kant, geschopt misschien of door een andere reden. Ik nam een foto om het thuis eens op te zoeken wat dit nu was. Mijn schoen zette ik ook maar op de foto om de grootte van het ding te laten zien.


Voordat we verder liepen heb ik die witte bol weer recht gezet en nog een foto genomen. Thuis even gegoogeld en ik had snel te pakken wat het was, een paddenstoel, de reuzenbovist. 

Bovisten zijn buikzwammen en die heten zo omdat de sporen binnenin worden gevormd. Als de sporen rijp zijn scheuren ze een beetje open, zodat de sporenwolken door de wind verspreid kunnen worden.

Oh, en wat zo leuk is, de reuzenbovist is jong goed eetbaar. Hij is jong zolang hij er van buiten smetteloos wit uitziet en ook van binnen nog wit is. Want hij wordt bruin met het rijpen van de sporen. Dus ik heb een maaltje paddenstoelen aan mijn neus voor bij laten gaan want dat laatste wist ik nog niet toen we de bovist ontdekten. 

Reacties

 1. Dat durf ik dus nooit hè, wilde paddenstoelen eten. Altijd bang dat ik me toch vergis. Dit is wel een mooie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was inderdaad een mooi maaltje geweest. Wat een joekel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou dat ook echt niet durven eten. Maar wel weer een bijzonder verschijnsel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou hem ook niet durven eten. Maar het is wel prachtige paddenstoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dezelfde bovist gezien! Laten we het maar op een doosje champignons houden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verwondert me niets dat jij er ook langs bent gekomen.

   Verwijderen
 6. wat een groot verschil tussen al die paddenstoelen. Deze is wel heel bijzonder.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog nooit gezien zo'n reuzenbovist. Zou ik ook niet durven eten. Wat ik vroeger wel regelmatig at waren dooierzwammen (cantharellen) Heerlijk vind ik die. We liepen echt uren in het bos en soms hadden we er zo veel dat we ze konden uitdelen. Naar het schijnt mag je geen paddenstoelen plukken maar dat wist ik toen niet.
  Bernadette  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Al in mijn jeugd en ik ben 71 jaar oud werd het verboden om nog langer paddenstoelen te plukken. In Frankrijk waar wij gedeeltelijk wonen is het een nationale volkssport en loopt iedereen om deze tijd van het jaar in de bossen. Ik durf het niet aan, weet er jammer genoeg te weinig van.

   Verwijderen
 8. We kennen hem allemaal wel de opvallende paddenstoel met rode hoed en witte stippen, de Vliegenzwam.
  Maar bij het zien van zo'n witte bol in het gras zou ik in elk geval niet meteen aan een paddenstoel denken.Lees trouwens dat het plukken van paddenstoelen in Nederland niet verboden is. Er kan wel een plukverbod gelden per gemeenten.
  Dit kan je vinden op de website van Staatsbosbeheer over wildplukken
  https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/toegangsregels/wildplukken
  Ga me er met mijn beetje kennis over eetbare paddenstoelen uit de natuur niet aan wagen en loop liever bij de groentenman naar binnen met ruime sortering.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn schoonvader zocht ze altijd. Erg lekker moet ik zeggen. Zelf durf ik het niet aan om eetbare paddestoelen te zoeken en te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Buiten dat je ze niet mag plukken, zou ik het echt niet aandurven om paddenstoelen in het wild te plukken om ze te eten. Dat doe ik trouwens ook niet met bramen of bessen of zo, ik vind het het risico niet waard dat ik iets verkeerds zou eten, en laat de mooie natuur liever met rust, zodat anderen er ook van kunnen genieten. En net als jij, er mooie foto's van kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.