Twee lappen stof

Jaren geleden, ik denk wel 25 jaar, kocht ik op de brocantemarkt in La Voulte twee lappen stof. Ik kocht ze bij een jonge vrouw die een grote tafel vol had liggen met dezelfde soort. Het was vitrage of gordijnstof, hoe je het wil noemen. Ik was niet de enige die er wat kocht, veel vrouwen werden aangetrokken door de prachtige stof die daar lag. De verkoopster vertelde dat ze de hele inboedel van een winkeltje van een oude vrouw had opgekocht. Ik nam drie meter van twee verschillende soorten stof. Eigenlijk had ik wel meer willen kopen, ik zag zoveel wat mijn ogen streelden maar dat vond ik te hebberig want ik wist niet eens wat ik er mee wilde gaan doen.

Nou, tot voor kort eigenlijk nog niet en zo is het al die jaren in mijn linnenkast in het Franse huis blijven liggen. Ik keek er vaak naar en weg ging het zeker niet, veel te mooi maar een bestemming had ik niet.

Maar toen ik kennis maakte met onze nieuwe woning zag ik mogelijkheden om die mooie stof eindelijk eens te gaan gebruiken. Zowel in de woonkamer als in de twee andere kamers hing vitrage die beslist niet mijn smaak was dus die is al heel snel naar de kringloop gegaan. Voor de woonkamer hebben we gordijnen laten maken van een dunne voile stof. Ik weet nog niet hoe het staat want ze worden maandag opgehangen. 

In de twee kamers aan de galerijkant wilde ik wel wat voor de ramen voor de privacy dus ben ik achter de naaimachine gekropen. Ik heb van de witte stof vier gordijntjes gemaakt die per twee met kleine roedes op de kozijnen geschroefd zijn. Staat prachtig, vind ik dan hè en het mooie is, van buiten kijk je niet naar binnen en van binnen wel naar buiten. In de slaapkamer hebben we ook overgordijnen opgehangen en met het geheel ben ik heel tevreden.

Nog één klein probleempje, wat doe ik nou met die andere lap stof? 

Reacties

 1. Ik vind het ook prachtig staan. En je krijgt vast nog wel een goed idee voor de andere lap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gelukt, Marthy. Staat echt geweldig. Misschien is die andere stof leuk voor in de zomer?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De andere lap als (kerst) tafelkleed?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig vind ik het! Goed idee! Voor die andere stof komt ook wel een bestemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb zo het vermoeden dat de stof in het echt nog veel mooier is dan op foto's.
  En dat jij na jaren eindelijk idee kreeg wat te doen met die prachtige stof met motief Acanthusblad is helemaal fantastisch.
  Er is geen andere plant te noemen die met zijn sierlijk omkrullend blad al vanaf de Oudheid dient als voorbeeld voor decoratieve elementen in de bouwkunst en kunstnijverheid etc.
  Zou zeggen: ga er eens rustig voor zitten om te bedenken wat je met andere lap stof gaat doen, voor dat je er de schaar inzet en misschien komt er binnenkort een idee van een van je volgers wat jou aanspreekt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Marthy! Leuk hoe het na zo'n tijd een mooie bestemming krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Marthy, ook nog een fotootje van binnenuit, dus door de stof heen naar buiten?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mag ik nog 'n keer.....
  zie een Frans spijlenbed of oud houten ledikant voor me, elegant opgemaakt met stonewashed linnen dekbedset in off-white, beige,havermout kleuren,
  met onder hoofdkussen(s) lange nekrol met sloop/overtrek van mooie lap stof die al 25 jaar bij Marthy in de kast ligt....😴😴

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er komt vast nog wel een keer wat op je pad en dan weet je waar de lap ligt die je er voor kunt gebruiken. Zoiets kan jaren duren, maar dan heb je ook wat moois. Net als nu met de raambekleding, mooi hoor.
  Toevallig ben ik vandaag ook bezig met iets naaien, van lapjes die ik ooit op een markt in Frankrijk heb gekocht, laat het binnenkort zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi en functioneel ook. Zo zie je maar, wie wat bewaart, heeft wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie stof en zo heb je ook nog een stukje Frankrijk hangen! Misschien nog wat lavendelgeur erop spuiten?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Niet verkeerd toch, tja, weer mee terugnemen naar Frankrijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. M O O I , iets wat je mooi vind, krijgt (uiteindelijk) altijd een bestemming. De andere lap dus vast ook....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig! En bravo achter de naaimachine? Weer een ongekend talent van jou. De andere lap zou heel mooi staan op een feestelijke tafel. Niet dat er tegenwoordig met die corona veel gefeest kan worden. Maar ik zie het zo voor me met mooi aardewerken serviesgoed, oude kandelaars en mooie bloemen (herftskleurtjes) en als kers op de taart goudkleurig bestek. Dat kan je dan misschien een keertje op een brocantemarkt vinden dat bestek? ;-) Heel leuk zo een stukje Frankrijk voor jullie ramen. Ben benieuwd of jij de andere lap tot tafelkleed zal bombarderen? En nu ga ik hier wat bijlezen want heb in geen maanden nog in blogland vertoefd. Schande. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het staat écht prachtig! Meer dan prachtig, zelfs. Heel begrijpelijk dat je voor beide stoffen gevallen bent. Wat je met die andere doet? Bewaren! Het komt heus een keer van pas...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Misschien iets van kussens? Met achter de transparante stof een mooie lap in afstekende kleur...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldig mooi geworden, Dus de lappen niet voor niets bewaard.
  Ik denk dat je met de andere lap t.z.t. ook wel voor iets moois gaat gebruiken.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.