Sereen

Op weg naar het zuiden van de Ardèche waar familie van mij op een camping zit gingen we nog even langs bij de rommelmarkt van Aubenas. En daar zag ik deze schoonheid, half verscholen onder een kraam tussen andere rommel. Ik heb altijd graag een Maria beeld willen hebben maar ze waren of veel te duur of te kitscherig of erg beschadigd. Goed, dit beeld is wel iets beschadigd maar ik denk dat het met wat gips wel te repareren is. Ik ontdekte afgelopen week een hobbywinkel in Aubenas waar ze beslist wel iets zullen hebben om dit te repareren. Verder moet het beeld goed schoongemaakt worden maar dan is het een schoonheid. Prachtig sereen kopje, mooie details. Ik twijfel eigenlijk of het wel een beeltenis van Maria is, omdat  zij meestal afgebeeld wordt met een blauwe mantel. Mijn moeder zou het zeker geweten hebben, maar helaas, zij is er niet meer.


Reacties

 1. Zie ik daar dat zebehalve het kruis ook rozen vast heeft, dan zou het de heilige Theresia van Lisieux kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wikipedia: Daarom wordt ze afgebeeld als karmelietes die een crucifix en rozen tegen de borst houdt. Heel goed van jou, Emie. Ik was laat thuis en had nog geen tijd om te zoeken, maar ik wist dat de rozen en het kruis mij zouden vertellen wie zij is.

   Verwijderen
 2. Een prachtig beeld, ik heb niets met geloof maar iets wat mooi is weet ik toch wel te waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werd meteen gegrepen door dat mooie gezichtje, en geloof me Sjoerd, ik heb heel wat van dit soort beelden gezien.

   Verwijderen
 3. Een tante en een zus zijn naar deze Theresia genoemd, vandaar mijn kennis. Want erg Rooms ben ik niet (meer) zo je weet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een toeval, Emie. Door mijn katholieke opvoeding herkende ik de naam natuurlijk onmiddellijk.

   Verwijderen
 4. Mooi beeld heb je gevonden! Volgens mij heb je daar op die markt weer heerlijk rondgestruind!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht voor een paar luttele euro's nog een paar leuke spulletjes, Annelies. Leuk!

   Verwijderen
 5. Schitterend beeld en dat het een beetje beschadigd is stoort mij absoluut niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij ook niet echt, Alet. Ik heb er al een prachtig plekje voor gevonden en ga het vandaag eerst maar eens schoonmaken.

   Verwijderen
 6. Ik dacht even "misschien wel "Bernadetteke van Lourdes" maar daar had ik het blijkbaar mis... ben eens even gaan googlen... ze is heel erg jong gestorven... Jammer want ze wou het "rozen laten regenen"... 't zou beter geweest zijn dan die miserie van de laatste dagen... Geniet van je beeld en van een fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het ook, Kris. Bestond het maar hè, een persoon die rozen liet regenen op deze wereld.....

   Verwijderen
 7. Ze is mooi en kijkt deemoedig, vind ik.
  De beschadigingen deren mij niet trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, deemoedig was een mooier woord geweest dan sereen. En dat woord had ik toch onmiddellijk moeten gebruiken met mijn katholieke opvoeding bij de nonnen;-)

   Verwijderen
 8. Theresia van Lisieux, maar ik zie dat je dat inmiddels al weet. Kleine Trees in de volksmond, want er was nog een Theresia en die werd grote Trees genoemd. Die heiligen kun je toch alleen maar herkennen aan hun attributen. En aan hun zalige glimlach. :-) Gaat jouw Trees droog staan? Als ze oud en van gips gemaakt is kan ze niet zo goed tegen regen, he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier spreekt een kenner. Kleine Trees, zo gaan wij haar voortaan noemen, leuk. Trees heeft al een mooi plekje in huis gekregen, Wieneke, ik ben zuinig op haar. Ik leer weer veel in blogland.

   Verwijderen
  2. Ik heb deze kennis weer van mijn goede blogvriendin Thérèse. Zij is van katholieke huize en vernoemd naar 'kleine Trees'. Wij leren enorm veel van elkaar in blogland. Ik blog al zeker een jaar of tien en lees nog langer mee bij bloggers. Elke keer weer ben ik blij, dat ik op deze manier zoveel leuke en/of interessante dingen lees en zie.

   Verwijderen
 9. Mooi beeld! Mijn vader woonde naast een klooster in het bedevaartsoord Wittem. Hij heeft nooit heiligenbeelden in huis gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net lopen wandelen met de gasten die nu in onze gîte verblijven en we hadden het nog geen kwartier geleden over bedevaartsoord Wittem. Zij hadden daar in een klein hotelletje gezeten voor een wandelweekend en ik vertelde dat mijn opoe er altijd heen ging op bedevaart. Wat een toeval.

   Verwijderen
  2. Wellicht het hotel waar mijn vader is opgegroeid dat lag rechts naast het klooster. Heet nu 'In den rooden leeuw van Limburg'.

   Verwijderen
  3. Nb de avatar van mijn andere blog is een detail van een oude foto van de achtertuin van dat hotel (heette toen Bondshotel Knops)

   Verwijderen
 10. Een goede smaak heb je, prima beeldje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt ook al een mooi beeldje in je tuin, Ludo.

   Verwijderen
 11. Het is een prachtig beeld Marthy, ik zou het zo laten. De tand des tijds mag gezien worden. En wat leuk dat je via Emie achter de naam van het beeldje bent gekomen.
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik wel mooi klinken, Mirjam, de tand des tijds mag gezien worden.
   Maar je hebt gelijk, ik denk dat ik het maar zo laat.

   Verwijderen
 12. Ik herken dat beeld uit duizenden: Theresia van Lisieux. Ik zag haar als kind in de kerk staan. Katholiek van huis uit gaat nooit helemaal over. maar je had het al ontdekt, dat het Maria niet is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maria wordt altijd afgebeeld met een blauwe mantel, Jeanne, dat wist ik wel maar niet direct wie het dan wel was. Wat goed dat jij dat zo ziet. Ja, katholiek van huis uit gaat nooit over.

   Verwijderen
 13. Wat leuk dat je via intrnet ontdekte dat het niet Maria maar Theresia moet zijn. Ik vind haar prachtig en de beschadigingen maken haar nog "authentieker".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij bloggers leren heel wat van elkaar, Els, dat zie je maar weer.

   Verwijderen
 14. Oh, mijn moeder had een grote voorkeur voor 'Trezeke van Lisieux'. Ze had er geen beeld van. Ze had wel een heel groot beeld van de heilige Rita (ooit van iemand gekregen). Als we het huis leeg maakten hebben we het weggegeven. Niemand van de (klein)kinderen was geïnteresseerd in het beeld...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Trezeke van Lisieux', alweer zo'n mooie naam die ik mijn beeld kan geven. Je denkt toch niet dat mijn kinderen dit beeld willen erven, haha, alleen de gedachte al!

   Verwijderen
 15. Volgens mij is het ook Heilige Theresia. Mijn tante Marie-Therese had er zo eentje staan. Heel mooie vondst hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze is blijkbaar erg bekend in katholieke kringen. Waartoe ik ook behoorde maar ik heb er geen herinnering bij.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy