Vlierbessenstruiken groeien hier genoeg, wij beschouwen het als onkruid. Op onze terrassen zijn de struiken in de loop der jaren allemaal uitgegraven, maar op de verwilderde terrassen onder ons tieren ze welig. En nu ben ik eindelijk eens met die mooie witte bloemschermen van de vlierbes aan de gang gegaan, was ik net als de lemoncurd ook al jaren van plan. Ik las verleden week dat vlierbessiroop heerlijk smaakte in mousserende witte wijn of prosecco en aangezien ik dat hoogzomer een heerlijk drankje vind was dat voor mij het laatste duwtje. Hier komt het recept wat ik vond op internet.
Voor 2 liter siroop heb je zo'n 20 bloemschermen nodig. Knip de bloesems van de vlier en doe ze in een zak. Hoe witter de bloemen en hoe geler het stuifmeel, hoe beter. Dan wordt de smaak nog krachtiger. Laat 1,5 literwater koken, met 1,5 kilo suiker tot de suiker is opgelost. Dan voeg je de bloemschermen toe, af en toe even roeren. Als de ‘siroop’ kookt, haal ‘m dan meteen van het vuur. Snij 3 citroenen en 2 sinaasappels in dikke schijven en doe ze in de pan. Laat dit 24 uur trekken, met deksel op de pan. Je kunt de pan in de keuken laten staan. Giet een dag later alles door een vergiet. Vervolgens giet je de sap door een schone theedoek.
Zet voor 2 liter aan flessen steriel. Doe de sap nog even in de omgespoelde pan en laat dit nog 2 minuutjes doorkoken. Doe de hete siroop in de flessen en doe er meteen een deksel op. Ik maakte de dubbele hoeveelheid want ik doe graag een grote hoeveelheid in één keer.Je kunt zelf bepalen met hoeveel water je de vlierbloesemsiroop wilt mengen. Of een scheutje in die prosecco of er waterijsjes van maken. Een scheutje door de yoghurt of over vanilleijs is ook er lekker. Nou ja, jullie zien maar, geniet er van!
Voor 2 liter siroop heb je zo'n 20 bloemschermen nodig. Knip de bloesems van de vlier en doe ze in een zak. Hoe witter de bloemen en hoe geler het stuifmeel, hoe beter. Dan wordt de smaak nog krachtiger. Laat 1,5 literwater koken, met 1,5 kilo suiker tot de suiker is opgelost. Dan voeg je de bloemschermen toe, af en toe even roeren. Als de ‘siroop’ kookt, haal ‘m dan meteen van het vuur. Snij 3 citroenen en 2 sinaasappels in dikke schijven en doe ze in de pan. Laat dit 24 uur trekken, met deksel op de pan. Je kunt de pan in de keuken laten staan. Giet een dag later alles door een vergiet. Vervolgens giet je de sap door een schone theedoek.
Zet voor 2 liter aan flessen steriel. Doe de sap nog even in de omgespoelde pan en laat dit nog 2 minuutjes doorkoken. Doe de hete siroop in de flessen en doe er meteen een deksel op. Ik maakte de dubbele hoeveelheid want ik doe graag een grote hoeveelheid in één keer.Je kunt zelf bepalen met hoeveel water je de vlierbloesemsiroop wilt mengen. Of een scheutje in die prosecco of er waterijsjes van maken. Een scheutje door de yoghurt of over vanilleijs is ook er lekker. Nou ja, jullie zien maar, geniet er van!
Reacties
Kom maar op, met die lekkere recepten! En.....ik ga het natuurlijk ook weer een keer uitproberen.
Lieve groet
Fijn weekend verder.
Combinatie met prosecco klinkt namelijk wel heel erg goed.
Fijn restje van de zondag nog,
liefs,
Mirjam