Kleine Trees

Ik laat jullie nog even zien hoe het met het beeld van Theresia van Lisieux is afgelopen. Ik vond haar afgelopen zondag op een brocante markt en wist nog voor ik er naar op zoek ging al snel de naam van de afgebeelde heilige. Onder mijn lezers heel wat goed geïnformeerde (oud) katholieken. In de volksmond heet ze kleine Trees want er is ook nog een Theresia die grote Trees genoemd wordt. En ook las ik 'Trezeke van Lisieux'  wat ik zo lief vind klinken. Nadat ik Trees had ontdaan van lagen stof kreeg ze een mooi plaatsje op dit oude nachtkastje en terwijl ik mijn nieuwe aanwinst stond te bekijken schoot me iets te binnen. Had de de presse paper die ik een paar jaar geleden ook op een brocante markt kocht niet dezelfde beeltenis? Ja hoor, ongelooflijk, wat een toeval, ik heb wat met Trees blijkbaar. Boven het beeld hangt een wijwatervaatje uit het huis van tante Ciel en ome Jo, het echtpaar wat naast mijn schoonouders woonden. Toen we de twee huizen ontruimden bleef het liggen, niemand wilde het hebben evenals de rozenkrans van mijn schoonmoeder die er om heen hangt.

Voor mij zijn het voorwerpen die hoorden bij mijn jeugd en herinneringen aan dierbaren die gestorven zijn. Dat nachtkastje staat trouwens in onze badkamer, misschien een vreemde plek maar die kamer herbergde toch al van alles en nog wat dus kon dit er ook nog wel bij.Reacties

Ageeth Mooij zei…
Ik vind dat ze een mooi plekje heeft. Een prachtig stilleven, met mooie en dierbare attributen.
Mirjam zei…
Wat is Trees mooi geworden en wat heeft ze een mooi plekje zeg. Het nachtkastje is hetzelfde als het kastje dat hier bij ons in de kamer staat, zelfs hetzelfde knopje aan het laatje.
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Zo is dat, Ageeth.
Marthy zei…
Ik dacht wel dat je het nachtkastje zou herkennen, Mirjam. Het was ooit het eerste wat ik kocht voor het Franse huis, gewoon omdat ik het zo'n schatje vond.
Een heel mooi stilleven heb je ervan gemaakt. Ik heb in een brocante-winkel Maria gekocht. Korte tijd daarna zag Joris er weer twee en hij stond erop dat ik die kocht (-: Meestal zeg ik dan nee, maar dit was te verleidelijk. Er komt er niet nog eentje bij, hoor, drie is meer dan zat.
Leuk, die blauwe "letterbak." Ik heb een vergelijkbare (ook in het blauw) maar dan gevuld met schelpen.
Lieve groet
Emie zei…
Ik zie een bedevaart naar Lisieux in het verschiet :)
KnutzEls zei…
Lief beeld op een mooie plek.
Inge zei…
Zulke stillevens vind ik mooi! En verrassend leuk in de badkamer :-)
Jeanne zei…
En niet eens katholiek? Leuk toch!
Sjoerd zei…
Ik ben zelf niet gelovig en ben aanhanger van het boeddhisme, maar het een sluit het ander niet uit.
Lida zei…
In Frankrijk werd je volgens mij al heel snel heilig verklaard. De ouders van kleine Trees waren ook al heilig. En hadden ze iets heel bijzonders verricht? Ik zie het niet.
Wat ik dan weer wél bijzonder vind, dat is dat de moeder van Trees handelde in kant. En wat vind jij 2 dagen na het beeld..... Juist...kant.
Lida zei…
En dan nog een toevalligheid. In maart 2009 verscheen het boek Kleine zielen van Kristien Hemmerechts. Het verhaal gaat over de kleine Marthe die met haar moeder op bedevaart naar Lisieux gaat. Daar raakt haar leven verstrengeld met dat van Theresia van Lisieux.

Marthy en Theresia. Jullie horen gewoon bij elkaar.
Vlimbouter zei…
Prachtige plek voor jouw Trezeke.
Marthy zei…
Al jarenlang heb ik zo'n beeld willen hebben, Mirjam en nu is mijn wens vervuld. Ik zal het er bij eentje houden. In de letterbak allerlei kleine dierbare spulletjes, hij hangt daar al jaren.
Marthy zei…
Nou, Emie, ik kreeg van mijn vriendin Ineke informatie over het klooster daar waar Theresia ligt opgebaard. Ineke begeleidt ieder jaar Lourdesgangers en ze overnachten in Lisieux. Dus wie weet ga ik er eens kijken.
Marthy zei…
Ik ben katholie opgevoed hoor Jeanne, zelfs bij de nonnen op school gezeten.
Marthy zei…
Als kind bij de nonnen op school vond ik dat heiligengedoe al vreemd en snapte niet hoe je dat werd, Lida. Maar dat van dat kant is toch wel apart.....
Marthy zei…
Ik ga nog meer van mijn beeld houden, Lida;-)
Marthy zei…
En dat ze daar nog maar lang mag blijven staan.
Onliemie zei…
Haha in de badkamer? Trezeke gaat niet weten wat ze allemaal te zien krijgt! ;-) Straf dat je haar ook al op die presse-papier hebt...Ze gaat jullie vast geluk brengen... misschien gaat het badwater vanaf nu naar roosjes ruiken?
Marthy zei…
Tsja, ze zal nog nooit iets bloots gezien hebben. Dat wordt even schrikken maar ze zal er aan moeten wennen.