Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuinmaandag

Even een rondje in mijn moestuin waar alles, nou ja bijna alles naar tevredenheid groeit. De eerste tomaten verschijnen aan de struiken, spannend want met al die verschillende tomatensoorten die we gepoot hebben weet ik echt niet wat er te voorschijn komt. Hieronder het hart van een van de courgette planten, een plaatje om te zien. Rechtsonder vormt zich de eerste courgette.Wortelen en bieten groeien dat het een lieve lust is en de bonen gaan ook goed, ik denk dat ik nog wat zaai daar. Wij zijn alle twee gek op bonen en je kunt ze koud en warm eten. Hieronder de bloemen van de aardappelplanten, volgens mij krijg ik een hele grote oogst aardappelen waar we tot ver in de winter van kunnen eten. De foto daaronder is van de snijbonen die ik  tegen het hekwerk zaaide. Op die plek had nu prachtige lathyrus moeten bloeien maar ook het tweede zaaisel is mislukt. Zakje is leeg, volgend jaar een nieuwe poging. Als je goed kijkt zie je rechtsonder een miezerig sprietje van een lathyruszaadje te voorschijn komen.  Met de peulen die ernaast staan wordt het ook niet echt veel, op de foto hier boven is er nog een deel van te zien. Deze plek heeft wat schaduw, volgend jaar de hele boel maar eens verhuizen.De cosmea hierboven komt goed op maar van ander bloemenzaad zie ik nog niet veel, nog even hoop houden. Ja, en dan die aardbeien van mij. Je zou denken dat die planten veel te dicht op elkaar staan, dat idee had ik ook even. Maar we plukken bijna iedere dag een vergiet vol met echt prachtige aardbeien. Vandaag weer tien potten aardbeien-rabarber jam gemaakt.


Prachtige kroppen sla, wat zullen die lekker smaken en de nieuwe aanwas komt er al weer aan! Dus er valt eigenlijk weinig te klagen, doen we dan ook maar niet.


Reacties

Vlimbouter zei…
Wat staat die moestuin van jou er mooi bij. Het water komt me al in de mond. Hier blijft het maar pijpenstelen regenen. Mijn bloempjes laten treurig hun kopjes hangen... Maar morgen begint de zomer en ik weet zeker dat het dan beter wordt!
Dat groeit daar nogal en 't is heel netjes, geen sprietje onkruid te bespeuren!
Marthy zei…
Er komt een hoge drukgebied aan, halleluja.
Marthy zei…
Haha, ik had net een rondje wieden gedaan. Vind ik trouwens heerlijk werk, zo rust gevend.
Bertiebo zei…
Wow een vergiet aardbeien per dag... dat is wat!
Emie zei…
Het eerste wat ik ga doen als we volgende week weer in Italie zijn is naar de aardbeien hollen. Maar zulke vrachten als jullie oogsten, daar kunnen we niet op rekenen. Wat een heerlijkheid toch, zo'n moestuin. Ziet er echt uit om in te happen.
Marthy zei…
Dus mocht je nog mooie aardbeienrecepten hebben, graag.
Marthy zei…
Hopelijk heeft je moestuin je niet al te hard gemist, Emie. Ja, die aardbeien bij ons, dat is ieder jaar weer een feest.
Ageeth Mooij zei…
Heerlijk, zoveel resultaat van al dat werk ;-)
Ik mis de gigantische hoeveelheid aardbeien van mijn vader, nu hij geen moestuin meer kan bijhouden. Dat was ook zo'n feest <3
Hoe voorkom jij dat de zijstengels van tomatenplanten knappen onder de zwaarder wordende last van de vruchten? Of wat doe je als het al zover is?
Jeanne zei…
Ik moet ook erg denken aan de tuin van mijn vader. Prachtig!
Niets is lekkerder als groente en fruit uit eigen tuin!
Onliemie zei…
Voilà met die tuin kan je met gemak het hele dorp te eten geven! Zalig dat je geen slakken hebt... hier wordt alles kaal gevreten door die stouterikken... elke avond ga ik slakken "plukken". De kippen van buurman kunnen er maar geniet van hebben. Jammer wel voor de slakjes maar dat is de "circle of life" zullen we maar denken... Geniet van al je heerlijkheden en van de zon want die is er blijkbaar toch wel bij jullie. In België speelt de zomer nog steeds voor herfst... :-( La douce France let op! Nog even en we komen er aan!
Wieneke zei…
Zo, weer even bijgelezen hier. De moes ziet er prima uit. Hoe doe jij dat met slakken en de sla?
In de weer zei…
Heerlijke moestuin Marthy maar je werkt er dan ook hard voor. Je wou nog aardbbei recepten, kijk eens op mijn blog bij nagerechten, dan vang je twee vliegen in een klap want lavendel zal er bij jullie ook wel staan.
Jan uit Perth zei…
Ik zal eens kijken of ik nog wat aardbeienreceptuur voor je heb...
Marthy zei…
Tot nu toe had ik altijd een makkelijke soort met niet al te zware tomaten, Ageeth. Ik denk dat ik nu wel een paar soorten heb met grotere vruchten. Dus als het zover is zal ik iets moeten bedenken. Googlen?
Marthy zei…
Veel van onze vaders hadden een moestuin, zo ook mijn vader. Wij aten praktisch het hele jaar van het land. Ik denk vaak aan mijn vader als ik zo bezig ben in de tuin, hij had het prachtig gevonden.
Marthy zei…
Onbespoten, vers en zelfgekweekt, dat maakt het extra lekker, Alet.
Marthy zei…
Wat erg als al je aanplant opgegeten wordt door slakken. Ik zal duimen voor mooi weer met jouw vakantie, er wordt nu steeds warmer voorspelt hier.
Marthy zei…
Hoe het komt weet ik niet, Wieneke, maar hier heb ik bijna geen slakken. In het voorjaar bij jonge aanplant wel eens eentje maar dan zet ik halve plastic flessen over de tere plantjes als bescherming.
Marthy zei…
Dat is een leuk recept Toos, ik ga lavendel knippen.
Lida zei…
Wat een prachtige moestuin hebben jullie. Jammer dat ik daar echt geen tijd voor heb.
Mijn vader had vroeger wel een tuintje, waar hij elke zaterdag naar toe ging. Vaak ging mijn moeder mee, en soms ik ook. Zijn tuintje lag bij de molen tussen Voorhout en Noordwijk op het bollenland van mijn ooms. Ik weet nog de zakken vol met doperwten, tuinbonen, bruine bonen, uien en nog veel meer. En dan met z'n allen om de tafel om de groente te doppen. Mijn moeder deed alles in weckpotten en later kregen we een vriezer.
Dit komt allemaal weer boven als ik naar jouw foto's kijk...hahaha...
Sjoerd zei…
Dat ziet er allemaal heel gezond uit. Voedzame grond zo te zien. En dan goede weersomstandigheden en alles groeit al kool. Daar moet je straks moeite voor doen om alles op te krijgen.
Marthy zei…
Ja, dat ken ik Lida. Mijn vader pachtte land in de Achterweg en Bronsgeest. Ik geloof dat de meeste groente op de Achterweg geteeld werd, in de Bronsgeest stonden de bollen.
Marthy zei…
Oude vulkaangrond, beter is er niet, Sjoerd. En die groenten gaan wel op hoor. Af en toe heb ik gasten aan tafel, onze kinderen komen nog en we blijven tot in oktober.