Dentelle du Puy en Velay

Toen wij zondagmorgen over de brocantemarkt in Aubenas slenterden zagen we een grote kraam  vol met kant. En dan van een kwaliteit om te zoenen. Nu ben ik helemaal geen naaister en zeker geen handwerkster maar als iets mooi is en van voortreffelijke kwaliteit is herken ik dat wel.


De verkoopster van al dat moois was een aardige Belgische dame waar we mee aan de praat raakten. Zij vertelde ons dat ze het halve magazijn van een fabriek had opgekocht en dat het meeste kant oud is en ook dat veel ervan handwerk is. 'Het is dentelle (kant) van Puy en Velay', voegde ze er aan toe. Deze stad ligt een klein uur rijden hier vandaan maar ik wist niet dat daar kant vandaan kwam. Maar eens even gaan googlen en ik vond dit en dit.

Ik had graag wat gekocht maar ik weet nu al dat het dan ergens in een la beland en ik er nooit iets mee doe, dus ik heb me ingehouden. Ik heb wel haar kaartje meegekregen met de verzekering dat als ik ooit wat nodig zou hebben ik haar zo kon bellen. Het was in ieder geval een leuke ontmoeting en we hebben hartelijk afscheid van elkaar genomen.
Reacties

 1. Ik wil je niet teleur stellen, maar de overgrote meerderheid is echt hartstikke machinaal. Ik kan het weten!! Ja echt. Ik ben proffeseur de dentelle!Echt geklost kant is niet te betalen. Daar is men uren mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Haha, je kan mij alles wijs maken, Vera. Als deze mevrouw zegt dat een groot deel van het kant handgemaakt is geloof ik het en als jij zegt dat het machinaal is geloof ik het ook. Maar mooi was het!

   Verwijderen
 3. Verstandige Marthy! Ik zou wrschlk wel wat gekocht hebben en dat zou dan inderdaad in een la zijn beland!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En die laden bij mij moeten eerder leger worden dan voller, Bertie.

   Verwijderen
 4. Altijd fijn, he, zo'n onverwachte leuke ontmoetingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was leuk. We hebben een poos met haar staan praten. Zij vertelde waar zij allemaal heen ging met haar handel en wat zij daar dan in die zuidelijke steden beleefde. Dat zij de stap had genomen om sinds vijf jaar permanent in Frankrijk te gaan leven.

   Verwijderen
 5. Het ziet er inderdaad fantastisch uit, vooral die pasteltinten zijn mooi. Ik ben trots op je. Niet kopen betekent minder op te ruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was even moeilijk, Emie, maar ik zou er echt niets mee gedaan hebben. Als ik nou iemand had gehad die ik er een plezier mee kon doen...maar ik zou niet weten wie.

   Verwijderen
 6. Oh, wat zou ik daar gewatertand hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder er verstand van te hebben en ook zonder het nodig te hebben stond ik daar al te watertanden, Inge

   Verwijderen
 7. Ik vind het prachtig! En het ziet er best oud uit. Heel veel verstand van kant heb ik ook niet, maar ik houd er wel van. Ik was zeker niet zonder kant van die brocante markt vertrokken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dacht ik al, Elizabeth. Ik kon, terwijl ik daar stond, zo een paar blogvriendinnen opnoemen die hier van gesmuld zouden hebben.

   Verwijderen
 8. Tja, mij zegt het helemaal niets...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Sjoerd, ik zie jou nu ook niet direct als klantklosser....

   Verwijderen
 9. Ben geen echte kantkenner, maar heb ooit wel geklost. Als ik de foto's zo zie dan zit er volgens mij wel handgeklost kant tussen, maar als het meerendeel van een fabriek afkomstig is dan moet het logischerwijze wel machinaal gemaakt zijn ;o) Mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er totaal geen verstand van, ik weet alleen dat ik het zo mooi vond, Stephanie.

   Verwijderen
 10. In nog geen 100 jaar had ik aan al dat moois kunnen weerstaan... of dat nu met de hand of machinaal is... ik vind het gewoon mooi..."oud ogend" vooral... ik zou wel weten waar ik het allemaal voor kon gebruiken... hopelijk komen we haar deze zomer wel ergens op een marktje tegen... wie weet hebben we geluk? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dingen waren tientallen jaren oud, Kris. Ik mag hopen dat je haar ooit tegenkomt.

   Verwijderen
 11. Och och, ik had er zeker wat van gekocht en heb ook al wel tientallen ideeën in m'n hoofd wat je er allemaal mee zou kunnen doen. Of het met de hand of machinaal gemaakte kant is dat doet er niet zoveel toe. Ik denk maar zo, om de "kantklos" machines te laten werken ( inrijgen, patronen maken etc...) was ook veel denk en handwerk nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk is dat. Ik krijg hier helemaal geen ideeën bij en jij hebt er zo maar tientallen. Wat moet ik nu doen als ik die mevrouw weer tegenkom op een markt, Toos? Toch maar iets kopen en meenemen naar Nederland?

   Verwijderen
 12. Oh, wat ben jij sterk geweest! Ik had het niet kunnen laten om iets te kopen. Dan zou ik het in mijn pronkkast hebben gelegd. Klinkt heel erg sjiek die pronkkast, maar stelt op zich niet zoveel voor. Prachtige foto's heb je ervan gemaakt en het was ook nog eens een leuke ontmoeting. Ik had er graag bij geweest.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor dit was ik sterk maar voor een beeld van een heilige ging ik door de knieën, letterlijk (ik moest het onder de kraam vandaan halen) en figuurlijk.

   Verwijderen
 13. Vooral genieten! Ik weet achteraf pas wat ik er mee zou willen doen. Dat scheelt ook met opruimen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dit geval zou het achteraf bij mij ook niet komen, Ageeth.

   Verwijderen
 14. Ik weet niet of ik me zo goed zou kunnen inhouden hoor, ook al kan ik niet met zekerheid zeggen dat ik het zou gebruiken. Wat zit daar veel moois tussen zeg.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit hem nou de kneep, Mirjam, ik wist al zeker dat ik het niet zou gebruiken. Twintig jaar geleden zou ik daar van alles gekocht hebben maar tegenwoordig denk ik vaker 'Wat moet ik ermee'.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy