Doorgaan naar hoofdcontent

Dilemma

Ieder jaar weer vind ik het moeilijk om  mijn bloeiende planten af te knippen. Nou staat deze valeriaan er niet echt fris meer bij, dus die wordt zonder pijn gekortwiekt. Daarna wel een kale boel, maar ik weet gewoon dat vooral deze plant er binnen een paar weken weer fris en fruitig bij staat en ook weer gewoon begint te bloeien.Het doet wat meer pijn als ik aan het eind van deze week daar aan de andere kant van de muur toch echt in mijn border moet gaan knippen. De planten zijn door het koude voorjaar laat op gang gekomen en veel staan er nu echt prachtig bij. Maar de langste dag nadert en de wereld is hard, ook voor planten. Wil ik het mooi houden dan moet er geknipt worden, zie voor wat meer uitleg op dit blogbericht van verleden jaar. Ondertussen is het straatje geveegd en zijn er wat potten opnieuw gerangschikt. Zo kan het wel weer even.


Reacties

Oef... dat is niet echt mijn ding ;o) Nee, ik zou ze waarschijnlijk veel langer nog een beetje aan laten tutteren en groeien, haha! Dapper dat jij het kunt Marthy!
Marthy zei…
Ik heb er best wel moeite mee om die mooie bloeiende planten af te knippen, maar wetende dat mijn border anders over een maand helemaal inkakt moet ik wel. Ik wil dat het er mooi uit blijft zien voor onze gasten die ook van onze tuin gebruik maken.
Inge zei…
Hier is het zulk slecht weer, zó enorm veel regen, het is echt niet leuk om in de tuin te werken. Maar binnenkort moet het ook hier weer gebeuren.
Jeanne zei…
Ik begrijp het dilemma, ik wachtte ook altijd net te lang. Maar jouw mooie mos-muurtje is de constante factor. Daar heb je denk ik weinig omkijken naar en is ook prachtig!
Marthy zei…
Ook hier wisselvallig en vanmiddag regen. Maar veel minder regen dan bij jullie gelukkig. Ik was net klaar met knippen toen het begon te regenen en toen het wat droog werd heeft Mart de rommel opgeruimd.
Marthy zei…
Ik hoef niets te doen aan dat mooie muurtje, Jeanne. Het is begroeid met mos en vetplantjes waarvan een deel nu geel begint te kleuren. Af en toe pluk ik er wat uit wat ik er niet in wil hebben, dat is alles.
Sjoerd zei…
Dat heb ik met het snoeien van de lavendel... Het bloeit nog, maar eigenlijk moet het gekortwiekt worden, zonde, maar wel beter voor de planten.
Emie zei…
Jee, wat rigoreus durf jij te snoeien.En wat een leuke zinken bakken voor je kruiden. Zier er allemaal tiptop uit!
Marthy zei…
Een tuinman/vrouw moet op kunnen treden, Sjoerd.
Marthy zei…
Mijn moestuin ligt te ver weg om even een handje kruiden te knippen tijdens het koken, Emie, vandaar die bakken. Ik heb ze al heel lang, weet niet eens meer waar ze vandaan komen.
Wat een gezellige hoekjes heb je daar toch. Nu knippen is binnenkort weer volop genieten!
Marthy zei…
Het is even doorzetten inderdaad, maar op die manier kunnen we veel langer genieten van al onze planten.
Mirjam zei…
Oh echt rigoureus de schaar er in. Het is dat je weet dat dat weer goed komt, anders zou je dat toch niet durven doen lijkt me. En nu verder, zo blijf je wel lekker bezig natuurlijk... mocht je je eens gaan vervelen... proest... lijkt me niet nee.
Succes met je knip-acties.
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Geloof me, het komt allemaal goed. En vervelen....we komen tijd tekort!
In de weer zei…
Snoeien is groeien zei mijn vader altijd, wanneer wij weer eens te voorzichtig waren met de snoeischaar.
Marthy zei…
Verstandige vader. Ik hanteer al jaren hetzelfde motto, Toos.
Ageeth Mooij zei…
Deed/doe je dat in Nederland ook in de tuin? Of is het Frans, want net wat warmer klimaat?
Marthy zei…
Voordat we met pensioen gingen hadden wij in Stolwijk ook een grote border, Ageeth en daar deed ik het ook. Als je het maar voor de langste dag doet. Het kan niet met alle planten en van sommige planten die nog moeten gaan bloeien knip ik een derde af. Je stelt de bloei dan nog wat uit en de planten worden steviger.
Alles ziet er weer uit om door een ringetje te halen. Toen ik in de bloemenwinkel werkte heb ik geleerd dat snoeien, groeien betekent. Houd je daar maar aan vast!
Lieve groet
Vlimbouter zei…
Ik ben heel slecht in snoeien. Ik durf nooit genoeg afknippen - vind het altijd zo'n zonde voor de bloempjes of de struiken. Maar af en toe moet het natuurlijk wel.
Marthy zei…
Oh, heb jij in een bloemenwinkel gewerkt, leuk lijkt me dat. Of eigenlijk had ik, achteraf gezien, nog liever op een kwekerij gewerkt.
Marthy zei…
Ja, daar moet je een bepaalde hardheid in hebben. Maar het kost mij deze keer ook veel moeite, alles staat er zo prachtig bij....