Doorgaan naar hoofdcontent

Interieur St. Jan Gouda

Natuurlijk liepen we verleden week vrijdag met onze gasten ook de St. Jan binnen. Het eerste wat me gelijk weer trof was de kolossale afmetingen van deze kerk, prachtig om daar in rond te lopen. Deze keer fotografeerde ik niet de Goudse Glazen maar had ik wat meer oog voor het interieur van de kerk.

Dit ornament staat op het hek rond de preekstoel, een knap staaltje vakmanschap. Deze preekstoel werd gemaakt in 1809 naar een ontwerp uit 1780, in Lodewijk XVI-stijl. Mooi vind ik die collectezakken, daar werd (of wordt) het geld mee opgehaald. Dit herinner ik me nog wel uit mijn kindertijd.



Er liggen ook nog een paar prachtige grafzerken in de kerk. Hoeveel voeten zullen hier in de loop der eeuwen over heen zijn gegaan, denk ik dan. Ik weet zeker dat een volgende keer als ik de kerk bezoek er weer andere dingen zijn die me zullen opvallen. Er is zoveel te zien in een kerk met zo'n rijke historie.


Reacties

Sjoerd zei…
Schitterend al dat houtsnijwerk.
Wieneke zei…
Het is een buitengewoon mooie kerk.
Pippa's Hus zei…
Prachtig! XX Esther
In de weer zei…
Och och Marthy het moet niet gekker worden :-) maar ik zie tegenwoordig overal gezichten in. Ik dacht, ah Marthy heeft er ook een gevonden, toen ik de preekstoel zag. De collectezakken zijn de ogen en daaronder een heel treurige mond en boven de zakken keurig golvend haar. Maar dat alles is mijn beleving van het geheel. Ja Bertie heeft wat teweeg gebracht met het zoeken naar gezichten haha.
Marthy zei…
Ach gut, Toos je hebt gelijk. Ik zie dat soort dingen nooit. Ik wist al toen Bertie hier mee begon dat ik nooit iets zou kunnen bijdragen. Gebrek aan fantasie, zucht....
Onliemie zei…
De preekstoel heeft een gezichtje! Zie je het? :-)
Marthy zei…
Dat zei Toos ook al. Nee, ik zie dat gewoon niet, echt niet.
Marthy zei…
Daar is tegenwoordig helaas geen tijd meer voor, Sjoerd. Gelukkig dat er veel bewaard is gebleven zodat we er nog van kunnen genieten.
Onliemie zei…
De treurige mond was in mijn ogen een hangsnor; ;-)
Dat de grafzerk nog maar zo weinig is afgesleten. Althans, zo lijkt het.
Ik zie het gezicht ook niet. Moest zelfs even zoeken naar de collectezakken (-:
Prachtige foto's, Marthy!
Marthy zei…
Oh, ik ben blij dat jij dat ook niet ziet, Kakel. Ik voel me zo'n oen dat helemaal geen gevoel hebt voor dat soort dingen.