Maak plaats, maak plaats, maak plaats

Iedere donderdagmorgen rij ik door dit stuk polder vanuit Stolwijk. De weg loopt naar het riviertje de Vlist en vandaar ga ik via Haastrecht naar Ouderwater om daar te gaan wandelen. Het is dan even na half negen en ik heb meer dan voldoende tijd om in Oudewater te komen. En die tijd heb ik eigenlijk ook wel nodig want om de klip klap sta ik stil op een uitwijkplaats om alle mensen die weer eens te laat uit hun bed zijn gekomen de gelegenheid te geven om nog wat van hun verloren tijd in te halen.

 Maar soms maken automobilisten het wel erg bont. Vanmorgen kwam er met volle vaart een auto op me af rijden en die auto had al een uitwijkplaats genegeerd. Ik kreeg het gevoel dat de bestuurder dacht dat hij me met twee wielen boven de sloot kon passeren en gooide de bus naar het midden van de weg, dat remt bij een tegenligger meestal aardig af wat in dit geval ook gebeurde. Toen we elkaar voorzichtig, alle twee helemaal in de graskant, passeerden zag ik dat het een moeder was met drie kinderen achterin de auto. 

 Ik heb zelf ook drie kinderen gehad en weet drommels goed dat het 's morgens niet altijd loopt zoals jij zou willen. Misschien ben je voor de tweede keer deze week met de kinderen te laat op school maar in hemelsnaam, blijf wel je verstand gebruiken.


Reacties

 1. Je reageert wel heel erg mild en begripvol op deze onverantwoordelijke automobiliste. Fijn dat de verkoudheid je niet weerhield om te gaan wandelen vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Ik probeer me er niet al te veel over op te winden, Emie, ik maar ik maak daar in die polder dingen mee waar je verstand bij stil staat. En die verkoudheid gaat beter, ik had het gevoel dat ik van een wandeling in de frisse lucht op zou knappen is dat was zo.

   Verwijderen
 2. In dit soort gevallen - het gebeurt hier helaas ook vaak op die smalle landwegen - roep ik altijd heel sarcastisch: 'Ach ja, meid, wat geeft het? Over 9 maanden heb je weer een nieuwe'. Uit pure frustratie roep ik dat.
  Dat ouders hun kinderen zo in gevaar brengen..... ik kan er totaal niet bij. Ga verdorie tien minuten eerder weg. Begrijpen ze dan niet dat ze met die auto een moordwapen in hun handen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie minuten later op de dijk tussen Haastrecht en Oudewater waar niet gepasseerd mag worden, trouwens ook levensgevaarlijk, deed een automobilist een inhaalmanoeuvre waar ik en zeer waarschijnlijk ook een paar andere bestuurders de adem bij inhielden, je weet wel, wachtend op de klap…..

   Verwijderen
 3. Hopeloos rijgedrag! Soms vraag je je af of mensen het systeem van uitwijkhavens wel snappen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, er zijn er veel die er niets van willen snappen, ze karren gewoon door!

   Verwijderen
 4. Vreselijk... Maar wat me ook deed schrikken deze zomer i( ja sorry, in Nederland) : ouders fietsen met kleintjes achter op hun fiets en bijna geen enkel kind draagt een fietshelm? Ook op de rustige paadjes kan je wel eens vallen en dan is zo'n helm toch echt niet overbodig. Of roken in de auto met een kind achterin. Ook al gezien! Toestanden hoor! Misschien ben ik wel een ouwe zeurpiet? :-( Riskant baantje wel waar jij rijdt, met aan weerszijden een sloot! Kan je volgens mij zo inslippen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wil er nog maar niet in bij Nederlanders, fietshelmen. In de steden zie je het wel wat meer maar hier op het platteland nog lang niet genoeg. Wegen met aan weerskanten een sloot zijn hier heel veel, naar mijn gevoel niet echt gevaarlijk mits je tegenliggers hun verstand gebruiken.

   Verwijderen
 5. Ik weet niet wat ik in deze situatie gedaan zou hebben, daar ben ik heel eerlijk in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sjoerd, het is heel simpel, ik maak me er, meestal, niet zo druk meer over. Ik ga gewoon ruim op tijd van huis, rekende houden met de scholen van Stolwijk en Haastrecht, een stuk polder met smalle wegen en een drukke dijk met veel verkeer.

   Verwijderen
 6. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig agressiever wordt. En gehaaster, ik zag zo iets vanmorgen ook bij de super. Daar toerterde de automobiliste er ook nog bij. Rare wezens....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je snapt wel dat ik, ondanks mijn geduld, vaak hoofdschuddend in de auto zit.

   Verwijderen
 7. Hier ook die smalle wegen vaak met grote landbouw machines maar hier is het niet het wilde westen maar het rustige Dtenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij jullie gaat her er wat gemoedelijker aan toe, hij schijnt iedereen haast hebben, erge haast.

   Verwijderen
 8. Reacties
  1. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met die laatkomers, ik heb de tijd en kan ook nog eens heel makkelijk uit mijn bed komen, dus in een uitwijkhaven wachten op een paar auto's vind ik niet zo'n punt. Maar dat moeders met kinderen ook al mee gaan doen met dit roekeloos rijden, dat schiet me in het verkeerde keelgat.

   Verwijderen
 9. Is overal hetzelfde met meestal dezelfde ouders/kinderen die dan steevast op ‘t laatste nippertje de school binnen rennen ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens schoondochter zijn de late moeders meestal dezelfde, hebben moeite met opstaan zeker.

   Verwijderen
 10. Onvoorstelbaar. Als ik onze kleinkinderen haal/ breng naar en van school dan kom ik in zulke gevaarlijke situaties terecht, dat ik vaak denk : was even eerder opgestaan!
  Gelukkig voor jou liep het deze keer goed af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna iedere week gebeurt er wel wat op deze rit waarvan ik de bibbers krijg, Mieke.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.