Oarsom tinke

 Lopend door een vlakke polder ergens in de buurt van Workum zagen we heel in de verte dit bouwsel achter een boerderij. We vroegen ons natuurlijk af wat dat zou zijn, dachten aan een niet afgebouwd viaduct maar toen we dichterbij kwamen zagen we het wat beter maar hadden nog geen idee wat het moest voorstellen.

 Dit bord lichtte een tipje van de sluier op. Niet helemaal want dit bouwsel was zo anders dan een traditioneel huis, je moest je blik als het ware op zijn kop zetten. Thuisgekomen maar eens even op internet gezocht naar Lanskip, waar ik wat uitleg vond.

‘Oarsom tinke’ heeft uiteindelijk geleid tot ‘oarsom bouwe’

Kort gezegd wordt een oude boerderij herbouwd, het krijgt dezelfde vorm en zelfde grootte maar dan op zijn kop. De gebinten, geeltjes en dakpannen van de oude boerderij worden hergebruikt. Lucht, water en zon worden ingezet voor de verwarming en het opwekken van energie. 

Ik vind het heel bijzonder en vooral gedurfd. Eigenlijk zou je nog een keer moeten gaan kijken als het klaar is en de restanten van de oude boerderij er niet meer staan. Het uitzicht zal er in ieder geval, zeker van de bovenste etage, prachtig zijn.

Reacties

 1. Grappig om te zien, echt iets voor het programma binnenstebuiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder, en echt prachtig dat zoiets gedaan wordt. Ga ook even op die site kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja. Ik weet nog niet of ik dit kan waarderen of dat ik het té gezocht vind. Doet me een beetje denken aan de kubus- en bolwoningen. Heb ook even op de site gekeken. De invulling is in elk geval wel sympathiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En als dan op de bovenkant allemaal zonnepanelen legt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha, ja die Friezen zijn bijzonder. Ik kan het weten na 20 jaar in hun midden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat apart! Ik kan me voorstellen dat je toch wel even met je ogen geknipperd hebt, toen je dit zo zag.
  Ha ha, ik krijg er een stijve nek van: heb namelijk iedere keer de gewoonte om toch het huis maar weer op z'n kop te bekijken. Uhhh....nu ja, op z'n andere kop dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is wel heel erg apart maar ik denk niet dat ik dit wel echt mooi vind.................

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.