Weer volop in het Nederlandse leven

Gisteren zijn we terug gereden uit Frankrijk en vandaag zaten we al weer volop in het Nederlandse leven. Mart zette me vanmorgen af in Bodegraven bij het Medisch Centrum waar ook een locatie van het Groene Hart ziekenhuis zit, hij ging door naar Scheveningen waar een flinke schilderklus bij de oudste zoon op hem wacht. Ik had een afspraak met mijn oogarts. 

Mijn moeder had ernstig glaucoom en was het laatste jaar van haar leven nagenoeg blind. Deze ziekte is behoorlijk erfelijk. Je voelt het niet als je het krijgt en als je het eenmaal hebt is de eventuele schade niet meer te herstellen, je moet onmiddellijk de rest van je leven gaan druppelen. Dus iedere twee jaar worden mijn ogen zorgvuldig gecontroleerd en ook dit keer zag het er weer prima uit. Zoals altijd drukt de arts mij op het hart om terug te blijven komen wat ik ook zeker zal doen. Ik moet er niet aan denken om weinig of niets meer te kunnen zien.

Mijn jongste zus woont in Bodegraven dus die pikte mij op toen ik klaar was en samen hebben we ergens koffie gedronken en daarna geluncht. We namen alle twee kroketten op brood, lekker. Thuis bij zus waar we de hond even gingen uit laten wachtte mij nog een leuke verrassing, de col die ze voor me breidde was af. Hij is gemaakt van schapenwol in een prachtige tint, ik ben er blij mee.

Daarna gingen we op bezoek bij een andere zus die net uit het ziekenhuis is na een zware operatie. Zij is nog zwak dus we zijn niet lang gebleven maar het was fijn om haar even te zien. Ik werd keurig afgezet op het station van Alphen a/d Rijn waar ik de trein nam naar Gouda en daarna de bus naar Stolwijk. 

De rest van de week belooft wat rustiger te worden.

Reacties

 1. Ja, weer een heftige overgang na het rustige Frankrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt hier altijd drukker te zijn en soms is het dat ook.

   Verwijderen
 2. Gelukkig was alles met je ogen in orde, fijn Marthy.
  Wat een strakke planning zeg, maar het werkt meestal wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankzij jongste zus lukte het ook allemaal. En als bonus vonden we alle twee dat we een gezellige dag hadden gehad.

   Verwijderen
 3. Sinds een paar maanden druppelt Leo. Zijn moeder had ook glaucoom en was aan 1 oog blind. Gelukkig werd het in een vroeg stadium ontdekt. Hij zal zich zeker regelmatig laten controleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt wel een wereldreis op een dag...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht even dat het breivirus je te pakken had

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is ingebouwd bij mijn zussen, bij mij is dat vergeten.

   Verwijderen
 6. Mijn vader had ook glaucoom. Daarom ging ik naar de oogarts voor controle. Na drie jaar zei hij, dat controle niet meer nodig was, als ik maar regelmatig mijn ogen bij de opticien laat controleren. Daar voel ik me niet prettig bij en ga toch maar naar het ziekenhuis. Zeker na jouw blog en andere reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mieke, ik ging op 6 maart 2008 naar het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, het was toen wereldglaucoomdag. De oogarts die mij toen onderzocht heb ik nu nog steeds, hij is gespecialiseerd in glaucoom. Daar ik heb ik geluk bij, hij onderzoekt mij altijd heel zorgvuldig, van te voren wordt de oogdruk gecontroleerd door een assistent.
   In een brochure die ik toen in 2008 meekreeg van de afdeling oogheelkunde staat het volgende:
   'Als bij het onderzoek alleen de oogdruk wordt gemeten (wat de opticien doet), worden lang niet alle glaucoom-patiënten ontdekt. Zoals uit de lijst van risicofactoren blijkt (o.a. glaucoom in de familie) spelen er bij glaucoom veel meer factoren dan de oogdruk alleen. Daarom moet er naast het meten van de oogdruk ook naar de oogzenuw gekeken worden en zo nodig een gezichtsveldonderzoek worden verricht'.

   Ga op zoek naar een goede oogarts en laat je ogen iedere twee jaar onderzoeken. Mijn arts en ook zijn assistent zeiden vandaag alle twee: Terugkomen, hoor!

   Verwijderen
 7. Fijn dat je weer 'goedgekeurd' bent. En een mooie col, daar ga je vast veel plezier van beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel goed om risicovolle aandoeningen regelmatig te laten controleren. Als je iets niet weet, dan is het uiteraard wat anders, maar omdat je moeder het ook had is dat toch wel een goeie aanwijzing tot oplettendheid. Leuk, zo'n combidagje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou er niet van om mijn kop in het zand te steken, Wieneke.

   Verwijderen
 9. Weer goed en veilig terug in je andere thuis, Marthy! En nu weer genieten van alles en iedereen daar. Je zussen zullen ook vast wel weer blij geweest zijn om je te zien en te spreken. Druk maar zinvol dagje zo!
  Mooie kopfoto heb je weer geplaatst, trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn vader had dat ook en was bijna zo goed als blind de laatste jaren van zijn leven. Doordat ik ook nog eens allergisch ben op de bewaarmiddelen in de oogdruppels moet ik mijn ogen elke drie maanden laten controleren. Dit is een heel puzzelwerk en communicatie tussen oogartsen omdat het de ene keer in België gebeurd en de andere keer in Frankrijk groeten, maar blind worden,! ik gruwel als ik er ook maar aan denk
  Lut

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lut, blij verrast om je weer eens te lezen. Ik weet nog hoe erg mijn moeder het vond dat ze niet meer kon lezen, geen televisie kon kijken. Ze zat daar maar.....

   Nee, dat nooit.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.