Vlees

Er zijn 's winters niet veel restaurants open in die kleine dorpen bij ons in de buurt en zeker niet doordeweeks dus het was een geluk dat ik voor gisteren een wandeling vond met aan het eindpunt een restaurantje.

Dit was een bijzondere locatie want het was niet alleen een restaurant maar ook een slagerij met daarnaast zo op de foto te zien ook nog een klein kruidenierswinkeltje. Het was niet groot binnen maar wel een heerlijk Frans sfeertje. Wij kregen een ronde tafel vlakbij de houtkachel en wisten al meteen, hier gaan we voorlopig niet meer weg.

We konden een dag menu en een menu 'gourmand' krijgen. En wat dat laatste menu inhield zou de patron, een heerlijke man met pretoogjes, wel even uitleggen. We hadden het al gauw gehoord, wij gingen voor 'gourmand'. 

Ons voorgerecht was erg lekker, charcuterie, allemaal regionale producten waarvan een deel zelfs 'fait à la maison'. 

Terwijl wij lekker zaten te eten werd het vlees voor het hoofdgerecht gesneden.
Dit was fin gras rundvlees, echt een bijzonderheid waar ik op internet even wat over opgezocht heb.
Fin graz du Mezenc is afkomstig uit het massief van de Mézenc, ten noord-westen van de Ardèche en ten zuid-oosten van de Haute-Loire, en is seizoensgebonden. Het AOC fin gras rundvlees staat met zijn vleugje peterselie bekend om zijn unieke smaak. De hoge kwaliteit is het resultaat van een eeuwenoude ambachtelijke traditie: een winterse vetmesting met gedroogd gras afkomstig uit het massief van de Mézenc, met daarin de beroemde Alpen venkel of cistre, een plant met anijsachtige smaak wat de beesten vooral gedroogd heerlijk vinden.

De man was duidelijk trots op zijn product en vond het erg leuk dat wij er interesse in toonden. Met recht natuurlijk want dit is puur vlees, zoals vlees behoort te zijn. 


Hij bood aan een foto van ons te maken en zijn mooie vlees werd er even bijgezet. 


Nou, we hebben heerlijk zitten eten. Het vlees, mooi gebakken werd opgediend met van die lekkere zelfgemaakte patatjes en kool. Allemaal heel simpel maar van een uitstekende kwaliteit, daar komt geen Unilever aan te pas.

Bij de kaas werd een grote pot confiture neergezet, we moesten maar eens proeven waar die van gemaakt was. We kwamen er niet achter maar het bleek van een bepaalde pompoen, sinasappel en peper? gemaakt te zijn. We kregen zaadjes van die pompoensoort mee, in een slagerspapiertje.

Na de kaas werd er gevraagd of we nog plaats hadden voor zelfgemaakte appeltaart. Met een kopje koffie sloten we hiermee af.


We hebben de patron beloofd dat we van de zomer terugkomen en dan willen we wel het recept van zijn jam.

Reacties

 1. Bij het lezen van je bericht, geniet ik opnieuw van ons dagje uit, Marthy. Echt een kadootje, zo'n dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm, het water loopt me nu al in de mond... Dat ziet er perfect verzorgd uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je hier niet in de buurt woont, Sjoerd want je zou er van genieten, alleen al van de ambiance.

   Verwijderen
 3. Ik eet geen vlees, maar het is leuk te zien, hoe de man liefde heeft voor zijn vak en producten, die hij verkoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik nadat ik gisteren echt voortreffelijk heb gegeten even een paar dagen vleesloos ga😉

   Verwijderen
  2. Als flexitarier had ik de kans om dat vlees te proeven ook niet voorbij laten gaan. :-) maar na zo'n copieuze lunch wil je vast wel 'n paar dagen calorieën tellen :-) :-) :-)

   Verwijderen
  3. Ik ben niet zo'n ontbijter Els, dus ik had 's morgens een volkorenboterham op en dan na 2 1/2 uur wandelen best wel trek. En het zal je niet verbazen dat we het voor de rest van de dag bij deze lunch gelaten hebben.

   Verwijderen
  4. Oh so wonderful to find such a place..it brings back a fond memory of a tiny village in FR when we stumbled into such a place. It was filled with workmen and probably we were the only Americans ever to have eaten there. There was no menu and "madame" just served us what they were eating. Best meal I ever had in France!

   Verwijderen
  5. You eat the best at the places where work people come, that's for sure. And indeed, no menu.

   Verwijderen
 4. Een dag met een gouden randje. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat voorgerecht, zo echt Frans. Vooral die augurk erbij om het vet te verteren. Dit soort adresen zijn een omweg waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heerlijk! Mooi vlees en goed gezelschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zulke dagen, daar kun je lang op teren, mooie wandeling, fijne vrienden en lekker eten. En verser dan vers, wat wil je nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker eten op zijn FRans, met een goei stukje vlees erbij.... een een glaasje wijn. Nog ver moeten wandelen nadien?????

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och, dat is iets naar mijn hart. Ik ben dol op vaklui, die liefde voor hun dingen hebben en dat dan ook uitstralen. Ik zou echt niet te lang wachten om weer terug te gaan naar dit enige restaurantje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet nu al dat we hier regelmatig gaan komen, Wieneke.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.