't Hooge Nest

De schrijfster van dit verhaal koopt samen met haar man in 2012 dit vrijstaande huis in de bossen bij Naarden. Zij wist wel dat het in de Tweede Wereldoorlog gediend had als toevluchtsoord voor vooral Joodse onderduikers, maar toen zij het huis gingen opknappen en overal verborgen luiken en kasten tegenkwamen werd ze pas echt nieuwsgierig: wat was de geschiedenis van dit prachtige huis? Het wordt een verhaal waarin deze verschrikkelijke zin staat, na de mededeling dat een aantal mensen op de trein naar kamp Westerbork wordt gezet.

'Die hebben ze niet meer nodig.


Het huis wordt tijdens de oorlog betrokken door twee Joodse zussen met hun gezinnen en deze twee zussen doen alles wat maar mogelijk is om hun medemens te helpen en zo wordt het huis een toevluchtsoord voor onderduikers.


Het is een aangrijpend boek, zeker niet mooi want waar ik bijvoorbeeld van schrok is hoeveel verraad er tijdens de Tweede Wereldoorlog is geweest, dat is echt ontstellend. Wat zou ik gedaan hebben, vraag ik me dan altijd af.

 Maar eigenlijk zou iedereen het moeten lezen. De schrijfster heeft veel onderzoek gedaan en het boek berust op feiten. Er is een goed lezend verhaal van gemaakt. Ik las het boek eergisteravond uit en het zit nog steeds in mijn hoofd, dat zal het nog wel even blijven. 


Van mij mag dit boek op de boekenlijst voor scholieren!

Reacties

 1. Dat is een vraag die ik me ook wel stel. Want wat doe als je man, kind, ouders gevaar !open? Dat hoeven we hoop ik nooit mee te maken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wacht al behoorlijk lang op dit boek. Gereserveerd in de bieb. En die vraag, ja die stel lik me ook altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vele verraad van Joden heeft zeker te maken met het christelijke geloof dat toentertijd behoorlijk antisemitisch was. Er waren toen nog steeds (domme) christenen, die dachten dat Joden christelijke jongetjes slachten en dat zijn verhalen die heel lang opgeld deden. Vergis je ook niet in de invloed van de katholieke kerk, die heel wat op het geweten heeft in dit kader. Katholieken en Joden was water en vuur. Nu laait het antisemitisme weer op, maar dat heeft te maken met (domme) islamieten.
  Mijn moeder heeft voor haar huwelijk als huishoudster gewerkt bij diverse Joodse gezinnen. Vooral de werkgeefsters waren vaak hautain tegen personeel en leveranciers. Er was ook veel jaloezie op de meer welgestelde Joodse families . Mijn moeder - die zelf nooit last had van dit soort dingen omdat ze een kordate dame was die meteen korte metten maakte met raar gedoe van wie dan ook - zei later altijd, dat er een heleboel wraak en oud zeer onder dat verraad schuilging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloof, jaloezie, oud zeer, gewin en heel veel dommigheid heeft er voor gezorgd dat er zoveel Joden uit Nederland weggevoerd zijn.

   Verwijderen
 4. Ik zag het boek staan in de winkel. Het lijkt erop dat er steeds meer verhalen naar buiten komen waarin ons een andere kant van de oorlogherinneringen wordt getoond. Ik las een aantal weken geleden het boek De Viool van mijn Moeder, daarin het verhaal van een NSB gezin, ook geen mooi verhaal en ik werd er bepaald niet vrolijk van. Maar welke keus maak je in oorlogstijd. Kinderen en kleinkinderen van NSBers dragen na ruin 70 jaar nog steeds een last.
  Bedankt voor de tip, ik ga het zeker lezen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het blijft slecht gaan in de wereld wanneer we mensen indelen in categorieën. En het verschil tussen goed en fout kan heel klein zijn en is vaak achteraf pas duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit zijn altijd van die boeken waar je nog een lange tijd over na denkt. Heftig maar mooi. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.