Fotograferen met je smartphone

Ik deed vanmorgen een fotocursusje in Utrecht en dan niet met een fototoestel maar met mijn smartphone. Ik kocht verleden jaar voorjaar een nieuwe telefoon en koos hem echt uit voor de goede lens die er op zat. Na wat recensies op internet gelezen te hebben maakte ik mijn keus. Ik nam niet de duurste, het werd de Samsung S7 Galaxy terwijl de S9 al uit was maar die kostte dan ook tweemaal zoveel.

Als wij zo'n trektocht met een zware rugzak maken is een fototoestel erbij geen doen, het moet lichter en ook nog makkelijker voor het grijpen zijn, dat was de eigenlijke reden dat ik deze telefoon kocht. Maar ik merk nu dat ik hem steeds meer ga gebruiken vandaar de cusrsus.

We begonnen in de Domtuin, een prachtige plek om foto's te maken. Eerst kregen we allerlei tips, zoals het uitzetten van je flitser en het aanzetten van HDR of Auto. Dat stond bij mij al goed ingesteld want dat is allemaal op internet te vinden. Toch leerde ik wat over bepaalde instellingen die ik nog niet gebruik en waar ik veel mee kan doen.

 Hier had de achtergrond wat onscherper moeten zijn maar dat lukte me toen nog niet.

 Zelfs deze cosmea's die nog bloeiden kreeg ik redelijk scherp en dat met een smartphone.


 Hier kregen we wat algemene fototips. Bijvoorbeeld dat je wat meer diepte in je foto's krijgt door wat op de voorgrond te plaatsen.

 KIjk, en hier lukte het me wel om de voorgrond, de bel scherp te krijgen en de achtergrond wazig.

 Er werd nog wat verteld over compositie en waar zet je wat in beeld. Onderwerpen die mij wel bekend zijn maar het kan geen kwaad om die kennis weer eens te verfrissen.

En hier werd niets over verteld, dit was gewoon een lucky shot waar ik heel blij mee ben. Ik zag het eigenlijk pas goed toen ik de foto's op mijn laptop zette, die prachtige dubbele ronding.

In de twee uurtjes die de cursus duurde heb ik toch weer wat opgepikt en bovendien was het genieten in het zonovergoten Utrecht.

Reacties

 1. Zou ik ook eens moeten doen zo'n cursus. Die laatste foto is fenomenaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk en je steekt toch overal weer wat van op.
  Ja inderdaad een heerlijke dag, wij fietsten dan ook weer een lekker tochtje in een eveneens zonnig Brabant :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had je kunnen tegenkomen vandaag, we hebben bijna dezelfde route gelopen. Mooi is Utrecht in de herfst...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pracjtige foto's! Leuk dat je dit schrijft, ik merk ook dat ik steeds vaker mijn mobiel gebruik voor het maken van foto's. Ik ga eens op zoek naar een dergelijke cursus bij mij in de nuurt. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk dat ik ook steeds vaker alleen mijn mobiel bij me heb en daar gebruik van maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi,mooi maar die laatste is inderdaad helemaal geweldig! Knap van je hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Utrecht is zo mooi!!! Een heerlijke stad en je hebt er leuke foto's van gemaakt met je smartphone! Inderdaad heel gemakkelijk in gebruik. Nu nog facebook en instagram? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Utrecht is zo mooi. Wat een geluk had je met het weer vandaag. En ja, die laatste foto, soms heb je zoiets. Ik maak ook heel vaak foto's met de telefoon, die heb ik altijd bij de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n mobieltje is handig en de fotos gaan meteen in de Google cloud.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goed idee om zo’n cursus te volgen. De foto’s zijn uitnodigend om ( weer) eens naar Utrecht te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik betrap me erop dat ik soms mijn toestel thuis laat en me op mijn smartphone verlaat. Het enige wat ik dan wel mis is mijn zoom, die ik toch wel frequent gebuik om een detail mooi uit te lichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die zoom is een beperking daarom gebruik ik toch ook nog vaak mijn goede fototoestel.

   Verwijderen
 12. Wat een leuke mini cursus en ook echt iets voor jou! Ik bewonder je mooie foto's, maar heb zelf veel te weinig geduld bij het nemen van foto's en dat is ook duidelijk te zien. Ik wil gewoon te snel, hups even een paar foto's nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je had gezegd dat je de foto's met je fototoestel had gemaakt, had ik ook geloofd. Weer een dag met een gouden randje (-:

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.