Doorgaan naar hoofdcontent

Parijs - Le Marais I

 Afgelopen week waren we een paar dagen in Parijs. Veertig jaar geleden was ik er voor het eerst, samen met mijn zusje Lidy. We gingen met de trein en vonden het een heel avontuur.
Daarna ben ik er met Mart nog verschillende keren geweest. En nu namen we weer de trein, wat is het toch fijn reizen met die Thalys. 's Morgens om acht uur stapten we op in Rotterdam en om half elf waren we op Gare du Nord. 

Vandaar namen we de metro naar  station République en dan zie je dit als je boven de grond komt. Het monument voor de Republiek op het plein met dezelfde naam. Op deze plek stond vroeger een toeganspoort tot de stad, de Porte du Temple. En wij moesten in de rue du Temple zijn want daar was het appartementje wat ik gehuurd had. Dat was midden in de Marais, een van de oudste wijken van Parijs en ook een van de gezelligste.

We liepen door een mooi parkje, een van de vele in Parijs, vonden ons appartement waar we ons koffertje neerzette en gingen aan de wandel.

Ik had een paar stadswandelingen gedownload en uitgeprint waaronder een van de Marais.

In dit prachtige industriële gebouw, Le Carreau du Temple, een voormalige kledingmarkt is tegenwoordig veel mogelijk. Sport, kunst, cultuur, muziek maar ook modeshows en grote evenementen.
Een groot gedeelte is ook beschikbaar voor privéverhuur voor projecten zoals overdekte markthallen. Toen wij er langsliepen stond een van de grote deuren open en men was druk bezig vanuit vrachtwagens van alles naar binnen te sjouwen. 'Geen toegang mevrouw', werd er gezegd maar ik vroeg of ik gauw even een fotootje mocht nemen en dat mocht. Prachtig, die hoge ruimte ondersteund door de pilaren en dat mooie daklicht.

Parijs is natuurlijk een stad vol historie met oude gebouwen en ook dit soort elementen, een oude fontein.

 Ik geloof dat het een restaurantje was, dit pand maar het leuke was de versiering, helemaal gemaakt van kunstbloemen.Gewoon grappig en mooi van lelijkheid.

En ook dit is Parijs, etalages zo mooi en vol met lekkers dat je wilskracht nodig hebt om niet meteen naar binnen te stappen.

Hôtel de Sens is nog een van de drie middeleeuwse privé woningen uit de 15e eeuw in Parijs. De eerste bewoner was de aartsbisschop van Sens. Tegenwoordig is er een bibliotheek in gevestigd.

De routebeschrijving raadde aan om ook de achterkant van het gebouw te bewonderen. Ja, die is inderdaad mooi, het doet me denken aan een sprookjeskasteel.

Jullie begrijpen wel dat Parijs wordt vervolgd want we hebben zoveel mooie maar ook leuke dingen gezien dat ik nog wel even door kan gaan.

6 november 2019

Reacties

Bertiebo zei…
Ja dat begrijp ik zeker! Leuk!
KnutzEls zei…
Ja, dat kriebelt u ook bij mij. Altijd leuk en meer dan voldoende te bekijken.
Ageeth Mooij zei…
Heerlijk, Parijs! Ik was er 30 jaar geleden voor het eerst, met mijn zusje! Toen wisten we nog niet dat het later tien jaar lang haar woonplaats zou zijn en we er zo makkelijke met de Thalys naar toe zouden gaan.
In de weer zei…
Nou dat wordt voor ons weer veel om met je mee te kijken, leuk Marthy.
Emie zei…
Mijn Australische zwager is altijd een tikje jaloers dat wij in Europa zoveel mooie en interessante (hoofd)steden hebben. Elk met zijn eigen dynamiek. Heel verstandig om er af en toe weer eens een te bezoeken. Parijs hoort bij mijn favorieten!
Heerlijk dat het wordt vervolgd. Ik was er 1x, in Havo-4, dat zal in 1979 zijn geweest, dus ik wil graag meer zien.
miekequilt zei…
Heerlijk om weer even in Parijs te zijn hè. Wat laat je mooie foto's zien van voor ons, onbekende plekjes in deze fijne stad.
Marthy zei…
En het appartement was super, Mieke.
Sjoerd zei…
Haha, gelukkig val ik niet op zoetigheid, maar wel op oude gebouwen...
Hallo Marthy, ik heb gezocht naar een emailadres maar kan het niet vinden dus dan maar mijn vraag hier. Wij gaan toevallig met de kerst naar Parijs, we verblijven altijd in een appartement in le Marais, als sinds 2004. Maar ditmaal voor het eerst zonder de kinderen dus nu op zoek naar een appartement voor 2 personen, maar toch wel graag weer in de Marais. Heb jij een naam van jullie appartement voor mij zodat ik kan kijken of het toevallig nog vrij is rond de Kerst ?

Lieve groet,
Marion van de Sande
Marthy zei…
En ik ben gek op zoetigheid!
Marthy zei…
Ha Marion, het is een Airbnb. Hier is de link: https://www.airbnb.nl/rooms/11229350?source_impression_id=p3_1572551308_b35I5U7Fu3fgO9oW
Ontzettend goed, schoon met aan de overkant een heerlijke bakker. Hoop dat je nog slaagt, rond de kerst zal misschien moeilijk zijn. Succes!
Mooi Marthy! Ja, over Parijs kun je nog wel een paar blogjes schrijven. Daar is zoveel te zien en te beleven.
Dankl je Marthy!! Het appartement ziet er mooi uit inrdedaad. Maar helaas niet te huur met de Kerst. Ik ga het echter bewaren zodat we er een volgende keer wel gebruik van kunnen maken. Nu weer verder zoeken. In ieder geval hartelijk dank!
Jolande zei…
Ik heb het label Parijs aangeklikt en ga de komende tijd eens rustig je posten doorlezen, want daar zal ik misschien ook ideeën opdoen om te gaan bekijken. Wat fijn dat je toch even foto's mocht gaan maken en dat kasteel ziet er inderdaad uit alsof het zo uit een sprookje komt.