Oppidum van Jastres

In de beschrijving van de wandeling die we woensdag maakten stond dat we een bijzonder bouwwerk zouden tegenkomen en dat was de voornaamste reden dat we deze wandeling gingen maken. Een mens blijft nieuwsgierig, nietwaar? 
Er werd gesproken over een oppidum met een vage uitleg erbij. Ik had nog nooit van het woord gehoord dus ging eerst maar eens op internet kijken.

Een oppidum is een hoger gelegen plaats (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van de Kelten.
Oppida zijn voornamelijk bekend dankzij de beschrijvingen van Julius Caesar in zijn Commentarii de bello Gallico. Karakteristiek zijn de muren van aarde en steen, verstevigd door dwarsbalken in hout. Dit muurtype, dat specifiek was voor de Keltische (Gallische) oppida wordt murus gallicus genoemd. 


Het Oppidum van Jastres is een Gallo-Romeinse oppidum (versterking) gelegen op de heuvel Jastres, in de gemeente Lussas in het Franse departement Ardèche.
Het oppidum van Jastres was de eerste hoofdplaats van de Helvii, een Gallische stam.
Het oppidum kijkt uit over de vallei van de Ardèche en bestaat feitelijk uit twee delen: het Oppidium de Jastres-Nord met de versterkte muur en het Oppidum de Jastres-Sud, ook Camp de César genoemd.

We zagen het oppidum al van ver in het landschap liggen, oprijzen is eigenlijk een beter woord. Een stenen wal met een behoorlijke lengte, een prachtig gezicht. Dichterbij gekomen kwamen we steeds meer onder de indruk van wat mensenhanden in de vroege jaartelling al konden bouwen. 'Waterpas hoor, die muren' zegt Mart vol bewondering als hij de bouwwerken bekijkt.

Mooi is dat zo'n monument er al jaren ligt op die heuvel, bijna onaangetast. En zo te zien aan de stevigheid zal het er nog wel wat langer liggen.

Reacties

 1. Wat een prachtig bouwwerk. En dat oprijzen, zoals jij zegt, lijkt mij een mooi gezicht terwijl je ernaar toe loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto hier boven aan je blog. Echt" whauw"! Nu ben ik toch zeker. Dit jaar moeten we zeker eens naar de Ardèche afzakken. Te mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik hoef toch niet meer te zeggen hoe lekker je hier kunt wandelen en fietsen.

   Verwijderen
 3. Imposant is zo'n bouwwerk en grappig dat jouw eigen muren bouwer er met een timmermansoog naar kijkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij weet hoe moeilijk het is, Emie en is vol ontzag voor die bouwers uit het verleden.

   Verwijderen
 4. Heel mooi, en weer wat nieuws geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! En weer een heleboel geleerd...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk Marthy, die wandeling komt ook weer op ons lijstje! Mooie foto's met een heerlijk blauwe lucht. Stuur maar wat van dat mooie weer deze kant op!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.