Het huis voor ongewenste meisjes


In 1950 was de Canadese provincie Quebec verdeeld tussen Engels en Franssprekende inwoners. Ook in de politiek speelde dat een rol. Wanneer de Katholieke Fransman Maurice Duplessis premier wordt verandert hij een aantal wetten. Een ervan is de wijziging van weeshuizen naar psychiatrische instellingen met grote gevolgen. De wezen worden ineens aangemerkt als geestelijk gehandicapt, krijgen geen scholing meer en worden misbruikt, mishandeld en ingezet als slaafjes. En de reden? Geld. Verzorging van een psychiatrisch patiënt leverde drie keer zoveel op als de verzorging van een wees. En het extra geld ging fijn in de zakken van de kerk. Pas in 1999 kwamen deze misdaden boven water, er is op internet genoeg te lezen over de Duplessis wezen.

Het boek is een familieverhaal van twee generaties. Het is het verhaal van Maggie die in de jaren 50 van de vorige eeuw op haar vijftiende zwanger raakt van een arme Fransman en daarmee een schande over zichzelf en haar familie uitroept. Ze krijgt de baby, die gelijk wordt weggehaald en weggebracht. Het lukt haar nog net om een naam te mompelen: Elodie, om vervolgens een leven lang spijt te hebben van het afstaan van haar kind. Het boek volgt het leven van Maggie en het leven van Elodie.

Het verhaal is gebaseerd op de jeugdervaringen van de moeder van Joanna Goodman. Het een een stukje Canadese geschiedenis dat niet bepaald fraai is te noemen. Verschrikkelijk wat die wezen meemaakten, zij werden slachtoffer van macht en hebzucht.
Ik vond het een prachtig boek.

Reacties

 1. Ja dat lijkt mij ook. Ik zag het al bij Wieneke en heb gereserveerd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lijkt me heel interessant om te lezen . Ik ga even na of het hier in de bibliotheek te krijgen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal even geduld moeten hebben, want in België verschijnt het boek pas 15 april

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Die heb ik hier voor net gelezen, ook mooi maar anders.

   Verwijderen
 5. Ik zaag het ook al bij Wieneke voorbij komen, ik zal het eens doorspelen aan mijn vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt me ook een goed boek, maar over een verschrikkelijk stuk geschiedenis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Canada heeft op dit gebied wel het een en ander uitgevroten, Toos. Tot de jaren tachtig werden jonge indianen kinderen bij hun ouders weggehaald om 'heropgevoed' te worden. En weer waren de nonnen hier bij betrokken.

   Verwijderen
 7. Ireland had the magdalene laundries that were run by nuns. It was in the news about all the abuse that was handed out by those who ran the laundries. A very sad chapter in Irish history.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je maakt me nu wel nieuwsgierig. Zo'n boeken lees ik ook heel graag.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.