Doorgaan naar hoofdcontent

Vogels spotten

 Als je met twee vogelaars loopt te wandelen ga je natuurlijk wel even in de vogelhut kijken die langs de route staat maar daar was weinig te zien, jammer. Er stond veel wind donderdag en het was koud, misschien hielden al die vogels zich wel schuil in het lange gras.

 Ook hier op het water geen eenden en ganzen te zien.

 Ik wist dat in dit gebied de zwarte stern broedt maar tot nu toe hadden we die niet gezien. Moeilijk hoor met onze ongeoefende ogen en als je alleen van een plaatje weet hoe de vogel er uit ziet. 

Maar zwager met zijn kijker kreeg hem in beeld en toen we voorzichtig naar het water liepen waarboven de vogel aan het buitelen was zagen wij hem ook. Er waren er meerdere, ze zijn niet zo groot en schieten alle kanten op, moeilijk om te fotograferen zonder statief. Dit was mijn beste foto, heel sterk bijgesneden. Zo leuk dat we hem eindelijk gezien hebben.

En bijna aan het eind van de wandeling wees schoonzus Anja me op twee lepelaars die ik zelf nooit opgemerkt zou hebben. Toen we hier laatst met dochter Floor liepen vertelde een echtpaar met grote kijkers ons wel dat zij ze gespot hadden maar wij hadden deze prachtige vogels nog nooit gezien hier in de polder. 

Dit laat me maar weer eens zien dat ik nog beter mijn ogen moet gebruiken als ik loop te wandelen. Er valt nog genoeg te ontdekken in de natuur.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik heb dat de laatste tijd ook veel vaker. Dan zie je plotseling dingen waar je vroeger nooit naar keek. Een vogel was een vogel, nu zie ik andere vogels ook.
Goed opgemerkt. Alles.
Emie zei…
Langzaam naar zeker worden we allemaal ornitholoog!
Marthy zei…
Dat is wel een heel deftig woord voor dat vogeltjes kijken wat ik doe, haha.
Ik kan het alleen maar beamen Marthy. Misschien omdat we er nu vaker komen, misschien omdat we beter kijken, maar er is zoveel moois te zien in de natuur.
MarijkeO zei…
Ik raad iedereen aan een niet te grote verrekijker ALTIJD mee te nemen. Het wandelen (en fietsen ook hoor) wordt er zoveel leuker door. Ik voel me dood ongelukkig als ik boodschappen ga doen en ik heb mijn kijker thuis laten liggen.... Overigens blijkt het woord "spotten"nu helemaal omarmd te zijn door mensen die nu met meer aandacht door de natuur lopen. Voor mij (en de meeste echte vogelaars) blijft het gewoon "kijken" of "zien". Het woord "spotten" blijf ik associëren met vliegtuigspotters :-). Maar (ik vind het helaas) ook Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben het tegenwoordig over "spotten"
Ageeth Mooij zei…
Wat een ontdekkingen weer, zo leuk!
Marthy zei…
Heel jammer dat onze goede kijker in het Franse huis ligt.
Oh, de zwarte stern is zo schoon. En snel als de bliksem. Knap dat je 'm hebt gefotografeerd! Lepelaars worden zo'n beetje vaste gasten in de polder.
In de krant las ik dat veel mensen door corona veel meer naar buiten gaan en vogels kijken.
Marthy zei…
Nou Miriam, mooi toch dat dat vervelende corona toch nog iets goeds teweeg brengt.
KnutzEls zei…
Daar word je toch helemaal blij van, zo'n lepelaar.
MarijkeO zei…
Maar gelukkig heb je je fototoestel wel hier!!

Marthy zei…
Ja Els, ik werd er echt blij van.
miekequilt zei…
Ik geloof ook dat we meer zien. Ga straks maar mijn verrekijker ( de oude van mijn vader) opzoeken.