Doorgaan naar hoofdcontent

Zuid-Hollands Landschap

Door al dat gewandel in de polder fotografeer ik nu steeds meer vogels. Ik heb een goede lens op mijn toestel gezet en speur de weilanden af.  Het is niet zo'n grote toeter hoor maar ik kan er wel wat meer mee dichterbij halen. Het lukte me een paar dagen geleden toen we met Floor liepen te wandelen om een grutto te fotograferen, weliswaar ver in een weiland maar toen ik het bestand flink wat kleiner had gemaakt was ik er toch gelukkig mee. 

Wat is het een prachtige vogel, niet voor niets in 2015 door de Nederlanders tot nationale vogel gekozen. De grutto broedt vrijwel alleen in Nederland, daarom is ons land van groot belang voor de populatie. Maar die populatie loopt hard terug, oorzaak de intensieve landbouw en de verstedelijking en aanleg van nieuwe wegen waardoor het leefgebied steeds kleiner wordt.

In de Krimpenerwaard is goed te zien dat het Zuid-Hollands Landschap er alles aan doet om de weidevogels te beschermen, ze een optimale leefomgeving te bieden. Op dit filmpje legt men er het een en ander over uit. Mart en ik en ook Floor hebben ondertussen besloten om beschermer te worden van het Zuid-Hollands Landschap. Hadden we eigenlijk al veel eerder moeten doen.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja een mooie vogel en een mooie foto. Het is gek, ik krijg steeds meer belangstelling voor vogels in deze rare tijd. Leuk!
Kees zei…
Mooie vogel is het Marthy, fijn dat je nu een en ander dichterbij kunt halen, veel plezier ermee.
Groet kees.
Emie zei…
Onze zintuigen worden in deze tijd op een andere manier geprikkeld en dat levert veel moois op.
KnutzEls zei…
Vroeger zag je ze hier bij het veld van de kinderboerderij, maar nu niet meer. Jammer, ze zijn zo mooi.
Als je er een keer oog voor hebt, raak je niet uitgekeken op ons 'kikkerlandje'!
Sjoerd zei…
Ik denk dat we ons in de natuur thuis voelen. Die verbondenheid moet weer terug komen. En ja, dat mag wat kosten, want dat krijgen we dubbel en dwars weer terug.
In de weer zei…
Ja, heb het altijd al een mooie vogel gevonden, maar ik zie hem weinig, jammer !
Geluksvogel ben je Marthy !
Marleen zei…
Een mooie foto Marthy. Ja er is veel moois te zien!
Prachtig, je foto èn de grutto!
Mijn middelste, in normale tijden woonachtig in centrum Brussel, is nu helemaal weg van vogels, natuur, bomen etc. Zou zich zo willen laten omscholen tot boswachter. Zegt hij :-)
Muggenbeet zei…
Die weidevogels leer ik vooral kennen dankzij Vroege Vogels dat ik graag volg. Het zijn prachtige vogels die hier zelden of nooit vertoeven. Die grutto is idd een prachtige vogel.
In de buurt van Meerkerk staat langs een plaatselijke weg een grote verticale teller die het aantal Grutto's in NL weergeeft. Het worden er elk jaar minder...
Het fijne aan de Grutto vind ik dat hij zijn eigen naam roept en graag op paaltjes zit.
Je foto is fantastisch goed gelukt!