Hofje van Jongkind

Samen met schoondochter Christianne ging ik even naar Gouda voor wat kleine boodschapjes en de bibliotheek. Die laatste bezochten we al eerste en we wilden daar koffie drinken maar het was er erg druk en bijna geen tafeltje vrij dus we liepen door, Chris wist nog een leuk tentje. Nou, dat was zeker leuk. Een koffiebar in een heel oud pand was mijn eerste indruk en dan nog heel smaakvol ingericht. 

De eigenaars maakten ons wijzer, dit was vroeger een hofje geweest, Het Hofje van Jongkind. Het is een klein hofje achter de Zeugstraat, gesticht in 1702. Adriaan Jongkind was een notaris uit Gouda en had in zijn testament bepaald dat er een zorginstelling gebouwd moest worden na zijn dood. Dit was bedoeld voor arme weduwen en alleenstaande vrouwen. Het hofje bestond uit twee huurhuizen aan de straatzijde en negen huisjes in het hofje.

Het hofje heeft een lang bestaan. De laatste bewoonster verliet het hofje pas in 1959. De huurwoningen aan de Zeugstraat kregen een winkelbestemming. Van het hofje zelf is nu vanaf de buitenkant niks meer te zien, maar enkele huisjes zijn nog bewaard gebleven.

De eigenaren van de koffiebar hebben een soort van binnentuin gemaakt van de voormalige binnenplaats van het hofje. Ook hebben ze de woninkjes die overgebleven zijn bij de zaak betrokken. Ik vind het knap gedaan, die panelen met behang bijvoorbeeld vind ik beeldschoon. Ik heb nog behang over van mijn twee wandjes in het appartement, toch eens gaan denken wat ik daar allemaal mee zou kunnen doen.

Er staat nog niets op ons tafeltje maar we hebben daar koffie gedronken met ontzettend lekkere appeltaart, dus mocht je er eens in de buurt komen, stap er even binnen.

Reacties

 1. Alleen al voor de historie zou je daar naar toe gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent meteen maar het familieleven in gedoken en een leuk restaurantje. Het ziet er heel sfeervol uit..ik ga het onthouden die plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk hoor, dat zijn plekjes naar mijn hart !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken het en vind het daar erg leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo mooi, als ze oude gebouwen weer opnieuw gebruiken. Dit is daar een mooi voorbeeld van!! Leuke foto van de schoondochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeker leuk, die panelen. En dan nog in een pand met een verhaal. Dan smaakt alles lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ziet er erg leuk uit. Sfeervol, absoluut!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke plek. Het behang is prachtig. Dat in jullie appartement trouwens ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer thuis en alweer op pad in Gouda! Hoe zit dat met jouw 'zitvlees'?
  Maar inderdaad een erg leuke plek om daar gezellig zo een kop koffie met taart te gebruiken. Mocht ik ooit in Gouda komen dan ga ik op zoek, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat kan er in de loop der tijd zich veel afspelen onder een dak waarover geschiedenis geschreven kan worden.
  En helemaal mooi om te zien hoe de ziel van het oude pand bewaard gebleven is in combinatie met de sfeer en trent anno 2020
  Bij het bekijken van je foto's vult mijn neus zich met de geur van koffiebranderij en vers gezet bakkie,heerlijk...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.