Vijgenjam

Hier heb ik net tien potten lekkere (ik heb geproefd) vijgenjam van gemaakt. De laatste jam van dit jaar. Vanmorgen met Mart een paar bomen langs gegaan en dit was de oogst. Eén boom is van ons zelf, een stekje wat ik jaren geleden in de grond stopte en wat nu een volwassen boom is en de andere twee zijn van buren die ons permissie gaven om te plukken. Twee verschillende soorten vijgen plukten we maar er zijn honderden rassen. Veel vijgen waren nog niet rijp maar die zijn straks voor de vogels en de insecten, hebben die ook een lekker maaltje.

Reacties

  1. Oh, heerlijk. Ook bij een kaasplankje. Bij ons zijn ze deels al opgegeten door de insecten. Wat er nu nog vanaf komt eten we gewoon direct op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marthy, Hier is het vijgen seizoen voorbij. Er hangen nog wat halfopgegeten vruchten in de boom maar gelukkig in de voorraadkast een pot of dertig met jam. Met groetenTon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, dat is een verrassing Ton, dat jij reageert. Is het dan toch gelukt? Fijn dat jullie intussen alle twee weer herenigd zijn op de Spaanse plek.

      Verwijderen
    2. Ja, ik weet niet wat er is veranderd maar, kom, dacht ik, probeer het maar weer een keer en het lukte ineens.

      Verwijderen
  3. Klinkt heerlijk Marthy. Zo fijn dat je zo'n mooie oogst hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jam betreft is het helemaal goed gekomen ondanks de late komst naar hier. Met de grote hoeveelheid die ik heb ingemaakt komen we de winter wel door en blijft er ook nog genoeg over om uit te delen.

      Verwijderen
  4. Oh heerlijk Marthy, onze dochter heeft ook een vijgenboom.
    Hij groeit en groeit, prachtig in het blad, maar geen vijgen.
    Dit jaar voor het eerst 3.
    Weet jij misschien hoe dat komt, of wat we zouden kunnen doen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ze nog even geduld moet hebben, Toos, Het duurt wel even voor dat een vijg vruchten draagt. het zou moeten lukken in Nederland.

      Verwijderen
  5. Dat is één van de vele voordelen wanneer je in een streek mag verblijven met behoorlijk wat Mediterrane invloeden.Heerlijk om van je eigen vijgenboom te plukken en ook nog eens van de buren om zo de zoete zomer achter glas te bewaren om op winterse dagen in Nederland te genieten.
    Heb me wel eens laten verleiden om kistje van die prachtig uitziende fluweelachtige schijnvruchten te kopen bij de groenteboer.
    Maar niks is wat het lijkt.......onrijp en flauw van smaak,logisch eigenlijk,
    ze zouden rijp geplukt het transport naar Nederland niet aankunnen.
    Dus wanneer ik een smaakvolle tegenhanger wil bij stuk Franse kaas koop ik me een pot goede vijgenconfituur in de winkel.



    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit jaar hangen er 12 vijgen aan ons boompje, maar of ze rijp zijn weet ik eigenlijk niet ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je er in kunt knijpen zijn ze goed. Scheur er eens eentje open, als dat makkelijk lukt kun je hem eten.

      Verwijderen
  7. Heerlijk bij een stukje kaas. Ik vind dat twee dingen die gewoon bij elkaar horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat heerlijk Marthy. Dat wordt al een aardig gevulde voorraadkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Marthy,

    ik ben stikjaloers!
    Mijn vijgenboom heeft dit jaar NUL vijgen gegeven.

    Geniet er maar lekker van hoor!

    Goed weekend, Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een verschil in hoogte toch kan betekenen, bij ons was de laatste oogst al in juli tot lekkere jam omgetoverd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In al die honderden soorten heb je vroege en late vijgen, Lut.

      Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.