Weersomslag

Het is gisteren na een zeer lange tijd van droogte gaan regenen en het ziet er naar uit dat het voorlopig niet zal ophouden. De wandeling met onze dorpsvereniging stond die dag op de planning maar die is helaas niet doorgegaan, de meteo gaf regen en zware onweersbuien op. Het bleef 's middags nog bij regen hier maar tegen middernacht begon het aardig te spoken en dat is de hele nacht doorgegaan. Verder naar het zuiden is het gisteren overdag al noodweer geweest in sommige departementen.

Na wat overleg besloten we wel te gaan eten, het was weer een paar uur droog en we hebben met iets warms aan nog buiten kunnen eten wat we verstandiger vonden in verband met het Corona virus. Het was geen grote groep maar als vanouds hadden we het weer erg gezellig met elkaar.

Vrijdag was het nog heerlijk weer, tot en met die dag hebben we zelfs 's avonds nog buiten kunnen eten en ik maakte die dag deze vrolijke foto's van de klimmende winde.
We lieten het laatste stuk van de moestuin deze zomer in verwilderde staat omdat we te laat waren voor het aanpoten van bepaalde gewassen en daardoor ruimte over hielden. Een doorn in het oog werd het bepaald niet want er schoot in de loop van de zomer van alles omhoog wat ik daar ooit in de buurt van die plek gezaaid had. 

Ik heb vooral kunnen genieten van de eenjarige ridderspoor en nu is de klimmende winde aan de beurt. En klimmen doet ie hoor, hij beslaat meters van de tuin.

Het zaad kreeg ik eens van Ageeth en ik ben er haar nog dankbaar voor want ik denk dat deze weelde nog wel jaren terug zal komen. Dan zal ik in de toekomst weleens met straffe hand moeten optreden maar nu liet ik de boel de boel met dit als resultaat.


Ik heb twee kleuren bloemen, echt een vrolijk gezicht.

En als je van dicht bij kijkt zit er in iedere bloem een lichtje, heel wonderlijk. Net of er een zo'n brandend klein fietslampje in zit.

Reacties

Heel mooi, die winde. Na één dag regen verlang je alweer naar de zon, zie ik.
Emie zei…
Oh, die kleuren!
Bertiebo zei…
Zo mooi. Zou dat ook in een gewoon klei tuintje kunnen? Tegen een schutting? O woekert het te erg?
Marthy zei…
Ja hoor, kan in iedere tuin. Ik had op twee plekken gezaaid en het kwam allemaal op. Je zou ook eerst wat zaad in potjes op kunnen kweken en dan de plantjes kunnen poten. Of het hecht tegen een schutting weet ik niet, bij mij was het tegen gaas. Je kan het zaad in verschillende kleuren krijgen. Dat woekeren valt wel mee, als het te gekt wordt trek je gewoon wat uit.
JanetW zei…
Wij denken heel anders over de klimmende winde ;-) het woekert verschrikkelijk in de tuin. Krijgt lange uitlopers van de wortels die heel moeilijk te verwijderen zijn. Voor je het weet zit het in je hele tuin en 'verstikt'het als het ware andere struiken.
Oei die Winde, dat heet hier ‘pispotje’ met net zulke bloemetjes, maar dan witte. Woekert énorm
Ger zei…
Heb toch het idee dat deze klimmer met zijn prachtige kelkbloemen die jammer genoeg maar een dag bloeien het beter doet in warmere streken met stabiel klimaat.
Probeer het telkens weer in het voorjaar met de Ipomoea met zachtblauwe bloemen, ga zorgvuldig te werk met het zaaien en standplaats in tuin,zoals op verpakking beschreven staat,maar toch ben ik pas één jaar tevreden geweest met het resultaat. Nou ook weer..... veel klimmende ranken met blad die hun winde om de steun krullen en alles wat ze op hun weg tegen komen,maar me nog pas 1 bloem gaven.
Dat is in jou tuin wel anders met een zee aan bloemen.De grond is bij jullie vast kalkrijk want dan heeft deze klimmer het goed naar de zin, lees ik net ergens.
Zal volgend jaar eens zaad kopen van ander merk en weer proberen deze niet winterharde eenjarige op te kweken.
Marthy zei…
Wij hebben hier zeer kalkrijke grond, Ger, dat klopt.
Marthy zei…
Ik hoop dat Bettie dit nog leest van dat woekeren. Wij hebben er geen problemen mee. Volgend jaar wordt deel van de moestuin weer schoongemaakt met de spitvork en zijn we al die wortels weer kwijt. Dat is in een kleine tuin natuurlijk moeilijk.
Ageeth Mooij zei…
Zo leuk, om ze te zien bloeien Marthy,. Wij genieten al jaren van de klimmende winde tegen een muur op het terras gelijk achter het huis. Het is een klein stukje tuin dat afgezonderd is van de rest en daardoor is de winde goed in toom te houden. Eerst hadden we ook een aantal tinten (licht-)blauw, maar die zijn blijkbaar minder sterk. Ik vind het echt prachtig en ze doen het uitstekend in Nederland.
Sjoerd zei…
Toch wel handig dat in ieder geval het eten doorging. Anders moet je zoveel weggooien...
Marthy zei…
Ik hoop ze volgend jaar weer terug te zien en Ageeth en daar heb ik wel vertrouwen in. We hebben daar voldoende ruimte in de moestuin om ze een beetje hun gang te laten gaan.
In de weer zei…
Hij is prachtig en hij moet het in Nederland ook goed doen als hij van Ageeth komt.
Marthy zei…
Haha, bij mij sloeg het zaad tenminste aan, Toos.
Regen, dat kunnen we hier ook gebruiken, zo droog dat het is. Je winde steelt nogal de show!!!
Ger zei…
Haagwinde (Calystegia sepum) ook wel pispotje genoemd is een hardnekkig onkruid in de tuin en bovendien een vaste plant, bovengronds sterft ie in de winter af maar ondergronds blijven de wortels doorgroeien.Het uittrekken van de wortels heeft helaas weinig zin. Op elk breekpunt verschijnen weer nieuwe planten: eigenlijk help je de haagwinde juist op deze manier.
De winde soort die zo sierlijk door jou tuin groeit is een andere soort en geen vaste plant en zal je elk jaar opnieuw moeten zaaien, dus vergeet geen zaden te verzamelen:-) Dit wilde ik even kwijt omdat in reacties over verschillende planten soorten geschreven wordt.
Marthy zei…
Ik begon dat idee ook al te krijgen, Ger. Ja, die haagwinde ken ik ook, zit in de klimopheggen die we hier hebben. Ik trek het er vaak uit van bovenaf maar het is eigenlijk niet weg te krijgen. Maar of ik elk jaar opnieuw moet zaaien voor de klimmende winde betwijfel ik toch want er is dit jaar niet gezaaid, geen zaadje en zie wat ik kreeg.
Bertiebo zei…
Nou... hoe mooi ook, ik zie er van af
Ger zei…
Tijdens een zachte winter is het met wat geluk mogelijk om klimmende winde over te houden.Er is ook grote kans dat plant van vorig seizoen zichzelf uitgezaaid heeft in volle grond.
Kan in mijn tuintje aan meer niet winterharde planten en knollen merken dat ze een zachte winter wel overleven
Die klimmende winde ziet er fantastisch uit!
Griemmank zei…
De regen zal welkom zijn, al kun je onweer missen als kiespijn. Wat een ontzettend leuke bloemetjes zijn dat. Ik ken eigenlijk alleen maar witte winde. Deze zijn veel leuker!