Winterklaar

Als we vanuit Stolwijk naar het Franse huis gaan hoeven we, zeker straks met het appartement, alleen maar de voordeur achter ons dicht te trekken. Dat is in Frankrijk toch wel een ander dingetje, daar ben je niet zomaar weg. Om te beginnen moet de moestuin leeg. De laatste bonen en courgettes zijn naar Robert gegaan en van de tomaten die voldoende rood waren heb ik nog passata gemaakt. Er bleven veel onrijpe over, een gevolg van onze late komst en het vroege vertrek. Het is de laatste jaren steeds gelukt om ze in Nederland rijp te krijgen dus dat zal nu ook wel weer lukken.

Verder zijn de dahlia's afgeknipt en hebben een dek gekregen met takken die Mart knipte van een groenblijvende struik. Daar over een stuk gaas met wat stenen erop. Ik doe dit nu al voor het derde jaar en de planten overleven zo de winter.

Alle potplanten waaronder veel vetplanten heb ik op een lange rij achter de tuinmuur gezet. Hier staan ze beschut voor de koude wind en te strenge vorst. Al het losse spul wat hier en daar staat en hangt heeft een plekje in de tuinkamer gekregen. 

Op de twee terrassen en de binnenplaats staan bij elkaar heel wat tuinmeubels. Die zijn schoongemaakt en staan nu in het vakantiehuis, plek genoeg daar. Alleen de twee grote tafels blijven buiten, te groot en te zwaar maar er gaat wel een zeil over wat Mart goed vastmaakt want de wind kan hier 's winters ongenadig te keer gaan.
 

Reacties

 1. Zo herkenbaar. En wij moeten altijd ons best doen daar een goed humeur bij te houden en niet alles op een dag te willen doen. Inmiddels weten we dat we een week voor vertrek met dit soort dingen moeten beginnen en gaan daarna nog een dag iets leuks doen, dat werkt voor ons het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, op een dag redden we dit niet, hier trekken we inclusief een schoon huis wel een week voor uit. En dan kunnen we met een gerust hart vertrekken.

   Verwijderen
 2. Hier is het precies andersom, maar niet zo veel werk als bij jullie omdat we nooit lang weg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas, de mooie zomer is alweer voorbij voor jullie. Gewoon regelmatig je ogen dichtdoen en aan Frankrijk denken, dan lijkt het net alsof je daar weer even in je tuin rond struint!
  Jullie hebben wel eer van je werk: het ziet er weer ‘akelig’ netjes en opgeruimd uit, Marthy. Laat de winter maar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Auto en aanhanger staan klaar, het huis is schoon, morgen vroeg gaan we rijden. Ik verheug me er op kinderen en kleinkinderen weer te zien.

   Verwijderen
 4. Toen ik las dat jullie maandag en dinsdag nog elders in het dorp mensen gingen helpen en woensdag rijden dacht ik al: dat moeten 2 duizendpootjes zijn dat ze daar ook nog tijd voor over houden. Maar jullie zijn al eerder begonnen met alles regelen en voorbereiden voor terugkeer naar Nederland.En ik volg je blog nog pas kort maar denk dat je al de nodige ervaring en handigheid hebt met heen en terug naar de Ardéche .
  Kan me herinneren van vroeger dat wij de onrijpe tomaten in het donker lieten rijpen,wat heb je veel soorten.
  Blij kinderen en kleinkinderen weer te zien.......nou ik denk zo dat die blijheid van 2 kanten komt :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja, je moet natuurlijk wel erop kunnen vertrouwen dat je in het voorjaar alles in goede staat weer aantreft.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.