Doorgaan naar hoofdcontent

Verder langs de Vlist

Nadat we tijdens die wandeling daar langs de Vlist zo'n fijne rustplek hadden gevonden moesten we natuurlijk weer door, we hadden nog wel wat kilometertjes voor de boeg. Je ziet ze niet veel om deze tijd van het jaar, kano's, maar deze man liet ons weten dat hij genoot daar op het water met dat prachtige weer. 

Paddenstoelen verwacht je meer in een bos, in ieder geval onder bomen dus ik was blij verrast toen ik dit zag, zomaar in een weilandje langs het water. Zeker een foto waard.

Ondertussen lopen we in Bonrepas, vlak voor Schoonhoven, nog steeds langs het riviertje de Vlist. Bij Bonrepas vond op 28 juni 1787 aan de weg van Schoonhoven naar Haastrecht, de aanhouding plaats van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V. Deze gebeurtenis is echter bekend geworden als de aanhouding bij Goejanverwellesluis, wat dus niet juist is.

Ik heb de naam 'Bonrepas' altijd verbonden aan deze gebeurtenis maar dat is waarschijnlijk een verkeerde gedachte. Ik ben eens aan het zoeken gegaan. "Bon repas" is Frans voor "goede/lekkere maaltijd". "Bonrepas" is ook bekend onder de naam "Boenderpas" of "Boerenpas". Bon Repas" is ook de naam van een kaas die in een nabijgelegen polder Polsbroek gemaakt wordt.

Wilhelmina van Pruisen werd na haar aanhouding naar Hekendorp aan de Goejanverwellesluis gebracht en daar kreeg zij een maaltijd, niet in de Vlist. Dus hoogst waarschijnlijk komt de naam gewoon van die Boerenpas.

Daar in Bonrepas staat ook deze mooie wipmolen. Ik heb de wieken al vaak zien draaien.

Hollandser kan niet, molen, wasje, kasje en moestuin. Oh ja, en ook nog een schommel in de tuin.

Zilverstad Schoonhoven heeft nog steeds een vakschool met een mbo-opleiding voor zilversmeden.
In het centrum nog veel mooie oude huizen .

Vlak na de sluis gaan we de dijk langs de rivier de Lek op, richting Ammerstol.

De Lek wordt druk bevaren met vrachtschepen richting Rotterdam, de meesten daarvan komen uit Duitsland of van nog veel verder weg.

Wij duiken voor Ammerstol de laagte in en gaan dwars door de polder richting Stolwijk waar we via Schoonouwen en de Tentweg weer in het dorp uitkomen.

Een prachtig stuk Nederland en geweldig weer.
Het was genieten.

Reacties

Anoniem zei…
Pfft dat is een flinke tippel!
Hoeveel km is dat?
Lies
Marthy zei…
Buiten de lange afstandspaden die we in Nederland en Frankrijk lopen en dat zijn meerdaagse tochten, tel ik nooit kilometers. Ik ben niet zo van het bijhouden en lijstjes.
Ik loop en leef voor het vaderland weg, haha.
Marthy zei…
Maar een flinke tippel was het, Lies.
Bertiebo zei…
Oh dat snap ik, van dat genieten. EN OVER GOEJANV. ZODRA HET KAN KOM IK DIE KANT OP
Emie zei…
Schoonhoven, vorige week nog geweest. Zo'n mooie omgeving!
Sjoerd zei…
Leuk dat kleine molentje bij die grote molen. Mooie tocht.
Marthy zei…
Ja, je ging de Lek over met de pont, ik zag het.
Elizabeth zei…
Mooie Krimpenerwaard! Ik vond Bon Repas altijd zo'n heerlijk deftige naam vroeger..
Prachtige Nederlandse plaatjes. Heel lang geleden ooit eens in Schoonhoven geweest. Mijn vriendin heeft daar de opleiding Zilversmeden gedaan. Zodoende :-)
Marthy zei…
Ja, ik ook Elizabeth en vroeg me altijd af waar die naam vandaan kwam. Nu heb ik het voor eens en altijd uitgezocht.
Judy zei…
Prachtig daar!
In de weer zei…
Oh, wat is het daar mooi !
Prachtig, rivierenland is toch zo mooi!
Onliemie zei…
Mooie streek. Krimpenerwaard. De naam fascineerde me al langer. Ben het even gaan googlen en weet nu ook waar de naam vandaan komt. Om de één of andere reden deed die me steeds aan een stripnaam voor suske en wiske denken maar dat is nu van de baan. ;-)
Annelies zei…
Wat leuk om dat stukje over Bonrepas te lezen. Ik heb altijd gedacht dat daar vroeger wellicht een herberg heeft gestaan waar het goed eten was.
Dus inderdaad de Franse betekenis.
Marthy zei…
'Krimp' betekent rivierbocht en de Krimpenerwaard wordt begrensd door twee rivieren, de Lek en de IJssel
Ger zei…
In een auto zie je het landschap, lopend beleef je het.
Een waarheid als een koe!!!
Dat was een behoorlijke tippel, Marthy! Ik had begrepen dat Bonrepas terugvoert naar het leger van Napoleon dat daar toentertijd heeft halt gehouden om te rusten en eten. Waar ik die info vandaan heb, weet ik niet meer. Misschien wel fakenews (-:
Marthy zei…
Ik ga toch nog eens verder zoeken, Mirjam want later schoot me te binnen dat daar om de hoek de Franse ka ligt en die Ka was bedoeld om de Fransen tegen te houden vond ik op internet.
Marthy zei…
Waarschijnlijk heb je het gelezen op de site van het Zuid-Hollands Landschap, zie: https://www.zuidhollandslandschap.nl/gebieden/hooge-boezem
Deze informatie is niet helemaal juist, Wilhelmina kreeg die maaltijd (bon repas) in Goverwelle aangeboden, niet in Bonrepas.