Doorgaan naar hoofdcontent

Verzameling

Iedere keer als ik langs dit pand in Oudewater loop waar deze verzameling tentoongesteld is sta ik even stil om te kijken. Wonderlijk, anders kan ik het niet noemen. Het heeft ook wel een bepaalde schoonheid, vooral die onderdelen van porselein. 

Alles wat er ligt heeft met elektriciteit te maken zoals stopcontacten, schakelaars, driewegstekkers, stoppen en nog veel meer.


Hier moet een echte liefhebber wonen, misschien een oud elektricien, want voor een van de ramen in dit woonhuis is een soort eletagekast gemaakt waarin je dit alles kunt bewonderen.

Vroeger werd dit soort materiaal gemaakt van bakeliet en porcelein, tegenwoordig is het allemaal kunststof.  Die kleine dopjes bijvoorbeeld waarvan sommige op vingerhoedjes lijken zijn lasdoppen, de witte van porcelein en de zwarte van bakeliet.


Het allermooist in die etalage vind ik wel de vakkenkast met al die schroefkoppen voor zekeringen, allemaal van porcelein. Hier spreekt liefde uit, ik denk namelijk dat de kast speciaal voor die schroefkoppen gemaakt is. Hij is veel groter maar door de spiegeling in de ruit kon ik hem niet helemaal goed op de foto krijgen.

Reacties

Emie zei…
Heel bijzonder en die vakkenkast met porseleinen schroefdoppen is bijna kunst!
Marthy zei…
Ja, vindt je ook niet. Ik kijk hier met zoveel plezier naar.
Onliemie zei…
Het is dus bewezen! Ik ben oud! ;-) Want al die dingen die hier oud genoemd worden, komen uit mijn jeugdjaren. Die lichtknoppen waaraan je moest draaien... pure nostalgie. Bij mijn grootouders in huis waren er zo'n "schakelaars". Ook die dikke zwarte stopcontacten herinner ik me levendig.
Prachtige verzameling. En leuk dat ze anderen laten meegenieten!!
miekequilt zei…
Wat een mooie spullen. Die zekeringen " sprongen" wel eens en dan zag je een rood ringetje. Jeugdsentiment, Marthy.
Elizabeth zei…
Ja, ik kan me voorstellen dat je daar even stil staat... Prachtig!
Een mooie verzameling vol nostalgie!
Sjoerd zei…
Waarschijnlijk ook een liefhebber van trafohuisjes...
KnutzEls zei…
Daar kan ik ook met plezier naar kijken. Mooi spul.
Bertiebo zei…
Wat een pracht verzameling. Ik geniet van zoiets
Ger zei…
Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn verzamelaars voor.
Ben ook van die leeftijd dat ik het meeste wel ken van wat ik op foto's zie uit de tijd dat het nog gebruikt werd. En volgens mij zijn de isolatoren in allerlei modellen van porselein en keramiek of glas nog nieuw te koop en dan zullen ze ook nog wel gebruikt worden.
Ik bracht in oktober bezoek aan museum bij onze oosterburen en fotografeerde op de afdeling electrische apparaten, gloeilampen etc. ook allemaal dit spul van vroeger. In ouderlijkhuis hadden wij zwarte bakeliet kruis draaischakelaars,1 keer draaien ging de lamp in de gang branden, 2 keer draaien ook de lamp op overloop boven. Het typische klik geluid zit weer in mijn oren:-)
Marleen zei…
Ik herken die zwarte draaiknoppen om het licht aan en uit te doen nog van vroeger van mijn opa en oma. Wat bijzonder om zo’n verzameling te zien!
Judy zei…
Inderdaad een heel bijzondere verzameling! Dat kastje met zekeringen is gewoon kunst!
Anoniem zei…
O. dit is leuk zeg. Graag zou ik willen weten waar dit in Oudewater te bewonderen is.
Groet, Tineke.
Marthy zei…
Tineke, ik ga naar de fysiotherapiepraktijk op het Rodezand. Precies daar tegenover op de hoek staat dat huis met deze mooie verzameling.
Anoniem zei…
Marthy, dank je wel. Zo moet het wel te vinden zijn. Groet, Tineke.
Dat woont zeker iemand met een passie voor elektriciteit.
Op je tweede foto staan van die witte "doppen" die je veelvuldig op elektriciteitspalen zag.
Zeker weten dat die houten kast speciaal is gemaakt voor die porseleinen zekeringen. Prachtig!