Doorgaan naar hoofdcontent

Kasteel Loenersloot en een heuse roofridder

Ik zag het pas op de laatste moment, we waren er bijna voorbij gefietst, Kasteel Loenersloot. Het is maar een klein kasteel en het staat wat verscholen in het groen terwijl het vroeger te midden van woeste, lege en natte gronden stond. Het staat er al sinds 1250 en het heeft bijzondere bewoners gehuisvest, lees maar even mee.

In de tweede helft van de 14de eeuw gedroeg de toenmalige kasteelheer, Splinter van Loenersloot, zich als een roofridder. Hij plunderde en maakte het platteland onveilig. De bisschop van Utrecht was dit zat en belegerde in 1377 het kasteel. Het duurde 18 dagen voordat Splinter zich overgaf.

We hebben een stukje door het kasteelpark gelopen wat in 1797 is aangelegd, waarschijnlijk door landschapsarchitect Gijsbert van Laar.

Eeuwenlang hield Kasteel Loenersloot zijn geheimen voor zichzelf. Generaties adel leefden er hun leven. Ze daagden er de bisschop van Utrecht uit, hielden er feesten, dineerden vorstelijk, keken vanaf de toren uit over het zompig veen, bouwden en verbouwden. De laatste bewoonster, Magdalena (Madzy) Ferdinanda Maria Martini Buys liet bij haar overlijden in 1997 veel van haar spullen achter.

De barones was erg op zichzelf. Nieuwsgierige bezoekers hield ze met een jachtgeweer op afstand. Madzy had weinig met de moderne tijd. In de winter fietste ze rondjes door het huis om warm te blijven. Ze bewoonde slechts een paar kamers van het kasteel. De keuken was haar belangrijkste domein, die was namelijk lekker warm. (info: Utrechts Landschap)


Tussen april en oktober worden er in het kasteel regelmatig rondleidingen gegeven door vrijwilligers van het Utrechts Landschap.

Wij kwamen aan de achterkant  van het kasteel op het terrein er daar stond deze kar met aardappels, uien en potten jam. We raakten aan de praat met een mevrouw die net even haar waren inspecteerde, zij woonde in een van de kleine huisjes naast het kasteel. 

Zij vertelde ons het een en ander over het kasteel, onder andere dat men het prachtige behang in een van de kamers nu gaat restaureren. Ook gaf  ze me het advies om op internet naar meer informatie te zoeken over het kasteel. Ook leuke verhalen, zei ze en dat klopt.

Reacties

Mevrouw W. zei…
Een kasteel waar je vroeger dus niet in de buurt moest komen... Leuk om erover te lezen.
In de weer zei…
Wat grappig, nou ja “grappig”, dat een bisschop vroeger ook over een leger beschikte. Prachtige reportage Marthy.
Judy zei…
Wat een roerige geschiedenis heeft dat kasteel! Ik wist niet dat er vroeger ook al iemand Splinter heette.
Emie zei…
Wat geweldig toch dat dit soort historische gebouwen en verhalen beschikbaar zijn voor velen.
Bertiebo zei…
Wat is er toch veel. En ik bedoel veel moois. Dit kasteel met verhalen... ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Erg leuk om te zien en te lezen
Mooi om de achtergrond van dit kasteel te lezen en heerlijk, zo’n figuur als die Madzy. Ik zie haar zo voor me, al rondjes fietsend door haar kasteel!
Wat kent ons land toch nog veel mooie historie!
Leuk om zoiets te ontdekken tijdens een fietstocht en er dan later zoveel over te kunnen lezen.
Lies zei…
Én een privé gids om af te sluiten...
Lie(f)s.
Ger zei…
Op de fiets en al lopend zie je zoveel meer onderweg en dat laat jou blogpost weer eens duidelijk zien.
Na het lezen over Magdalena Buys begon er bij mij iets te dagen,herinner me beelden op tv over haar.
En vermaakte me afgelopen half uur met leuke en interessante filmpjes op YouTube over dit kasteel waar ook de verbouwing en restauratie van behang aan bod komen.
Bedankt,Marthy voor het delen.
Sjoerd zei…
Haha, roofridder, dat had ik ook wel willen worden. Het enige wat er van over is gebleven is dat ik gids was in kasteel Hoensbroek. Mooi verhaal Marthy.
Ik ben altijd weer verrast als ik zo'n mooi kasteel op Nederlandse grond zie.
miekequilt zei…
Wat een mooi kasteel. En natuurlijk heb jij (voor ons) weer wat mooie verhalen verzameld.
willy zei…
een mooi kasteel met een geschiedenis

prettige dag