Doorgaan naar hoofdcontent

Schade aan de broodoven

Afgelopen woensdag kregen we een whatsappje uit Le Serret van buurman Bernard. Een deel van onze broodoven is door de overvloedige regen ingestort. Kort daarvoor hadden we met onze kinderen al geappt over dat noodweer in zuidoost Frankrijk. Ondere andere voor de Ardèche was code rood afgegeven. Wij zagen filmpjes op internet van gezwollen rivieren en wat voor vernielingen dat allemaal teweeg gebracht had.

Ik heb toen al contact gehad met de buren maar alles scheen in orde, geen ingestorte muren zoals eind 2022 toen onze tuinmuur het begaf. Maar opeens kan, nadat het niet meer regent en de zon op zo'n muur staat de boel toch gaan schuiven. Deze muren zijn bij de restauratie van de oven droog gestapeld, of dat de oorzaak is weten we niet. Er kan ook een grondverschuiving hebben plaats gevonden.

Maar erg is het wel, dit gaat heel veel werk kosten. Zelfs een deel van het leien dak is meegekomen.

Voor zover Bernard het kan zien is het gewelf, zeg maar de ovenwand voorlopig nog intact.

Maar hij heeft het geheel toch maar afgedekt met een groot zeil want vandaag en morgen gaat er weer veel water vallen in het zuiden van Frankrijk.

Die broodoven, dat is de trots van ons dorp. We hebben er tien jaar over gedaan om hem uit te graven en te restaureren. Hij gaat hersteld worden, dat is zeker. We hoeven in ieder geval niet lang na te denken welk karwei we samen met de buren aan gaan pakken in het nieuwe jaar.

Reacties

Bertiebo zei…
Aardig van jullie buurman, maar wat ontzettend vervelend is dat. Die mooie oven...
Mevrouw W. zei…
Heel erg jammer! Wel fijn dat de buurman de oven nu afgedekt heeft.
In de weer zei…
Dit vind ik echt naar, maar fijn dat het daar toch in de gaten word gehouden door een aardige buurman. Weer veel werk aan de winkel, komt goed !
Emie zei…
Oh, wat zonde en erg! Marts handen jeuken nu al denk ik.
Wat jammer dat de oven is ingestort. Ik snap dat jullie handen al jeuken om hem te gaan herstellen.
Ach wat erg! Mart zou er onmiddellijk heen willen, denk ik.
Judy zei…
Wat erg! Maar ik twijfel er niet aan dat hij met vele buurhanden weer opgebouwd gaat worden.
Sjoerd zei…
Je kunt zoiets helaas niet voorkomen, maar het blijft natuurlijk zonde dat een gedeelte van al dat werk teniet is gegaan.
Anoniem zei…
Dat is flinke schade en weer een hoop werk te doen. Mart staat vast a l in de startblokken.
Wat zonde zeg en jullie hadden er zo`n plezier van in het dorp met al die lekkere quiches en taarten bakken. Zal zeker weer een hoop werk zijn om het in orde te maken. Ik hoop dat de schade verder beperkt blijft want volgens de France meteo valt er een aanzienlijke hoeveelheid regen nu daar in het Zuiden/Zuid Oosten.
Annelies zei…
Het is bij jullie in de regio ook wel heel slecht geweest. Ook ik zag de filmpjes. Gelukkig is het bij ons goed gegaan. Veel sterkte met het herstel van de broodoven.
Ger zei…
Dit is werkelijk om te janken! Jullie mooie oude dorpsoven grotendeels in puin,enorme schade die alle dorpsbewoners tot in het bot zal treffen.
Hopelijk zijn er in het dorp nog genoeg mensen te vinden die hun hulp aan kunnen bieden voor de wederopbouw,aan Mart zal het niet liggen.
Jolande zei…
Dat zijn altijd vervelende dingen zeker als je er dan zelf net niet bent. Gelukkig hebben jullie fijne buren, die het in de gaten houden en zelfs afdekken met een groot zeil.
Dat is toch echt een vervelend bericht. Volgend voorjaar met vereende krachten er weer tegenaan! 💪💪
En dan toch weer op de ouderwetse droogstapel manier of misschien met wat cement ertussen?
Janny zei…
Dat is heel vervelend, zoveel werk aan gehad, fijn dat de buurman er een zeil over gelegd heeft.
Anoniem zei…
Materiële schade is toch minder belangrijk als dat er mensen bij betrokken zijn !

Elsbeth.
Lies zei…
Ook dàt is spijtig...
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Ach wat triest! Hij was zo mooi en met zoveel inzet gerestaureerd.
Groet Vera