De Afrikaanderwijk in
Rotterdam is een levendige en kleurrijke wijk waar je niet alleen de bekende
Afrikaandermarkt vindt, maar ook volop street art. En dat ging ik fotograferen.
We vonden een parkeerplek maar pech, de parkeerautomaat was buiten gebruik. Toen wij
stonden te twijfelen of we naar een andere automaat zouden lopen die een heel
stuk verder weg was kwam er een auto van de Gemeente Rotterdam aan rijden met een
jonge man die ons voortreffelijk hielp. Hij zette snel een nieuwe
accu in het apparaat en draaide voor ons een parkeerbon uit. In dit soort dingen zijn wij echte provincialen. Toen ik mijn eerste foto van een muurschildering wilde maken stonden opeens deze drie jongens voor mijn neus. Mogen wij op de foto mevrouw, vroegen ze met smekende gezichten. Ik schoot in de lach om dat drietal en vertelde ze dat ik verleden week ook al een jongen van hun leeftijd gefotografeerd had. 'Nou, vooruit dan maar' zei ik. Zij gingen er echt voor staan en ik nam de foto. Lachend liepen ze door. De Afrikaanderwijk in Rotterdam is rond 1900 ontstaan ten tijde van de groei van de havens op Zuid. Het was één van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was. In de jaren 60 en 70 kwamen veel Turken, Marokkanen en Zuid-Europeanen als gastarbeider naar Nederland. Ze deden zwaar werk in de haven. Morgen een muurschildering. |
Reacties
Kwam naar aanleiding van jou bezoek aan Afrikanenwijk zeer interessant en voor mij leerzaam verslag tegen,gemaakt door studenten die aldaar veel veldwerk verrichten in de afgelopen jaren.
Het is inderdaad een levendige kleurrijke wijk waar nog steeds hard gewerk wordt om de wijk zó rooskleurig te krijgen als dat de bedoeling is.
Lie(f)s.