Doorgaan naar hoofdcontent

Afrikaanderwijk

De Afrikaanderwijk in Rotterdam is een levendige en kleurrijke wijk waar je niet alleen de bekende Afrikaandermarkt vindt, maar ook volop street art. En dat ging ik fotograferen. We vonden een parkeerplek maar pech, de parkeerautomaat was buiten gebruik. Toen wij stonden te twijfelen of we naar een andere automaat zouden lopen die een heel stuk verder weg was kwam er een auto van de Gemeente Rotterdam aan rijden met een jonge man die ons voortreffelijk hielp. Hij zette snel een nieuwe accu in het apparaat en draaide voor ons een parkeerbon uit. In dit soort dingen zijn wij echte provincialen.

Toen ik mijn eerste foto van een muurschildering wilde maken stonden opeens deze drie jongens voor mijn neus. Mogen wij op de foto mevrouw, vroegen ze met smekende gezichten. Ik schoot in de lach om dat drietal en vertelde ze dat ik verleden week ook al een jongen van hun leeftijd gefotografeerd had. 'Nou, vooruit dan maar' zei ik. Zij gingen er echt voor staan en ik nam de foto.  Lachend liepen ze door.

De Afrikaanderwijk in Rotterdam is rond 1900 ontstaan ten tijde van de groei van de havens op Zuid. Het was één van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van allochtone afkomst was. In de jaren 60 en 70 kwamen veel Turken, Marokkanen en Zuid-Europeanen als gastarbeider naar Nederland. Ze deden zwaar werk in de haven. 

Morgen een muurschildering.

Reacties

Judy zei…
Leuk, die jongens!
Bertiebo zei…
Leuk, die jongens!
KnutzEls zei…
En aan de andere kant Katendrecht, wereld van verschil.
In de weer zei…
Wat een goed begin van de dag !
Emie zei…
Je hebt gewoon sjans!
Wat een fototoestel al niet doet!
Anoniem zei…
Al weer een leuke spontane verbinding met de jonge generatie! Ze zouden zichzelf eens moeten zien hoe leuk! Charlie